hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 蘋論︰淫照風暴的最大教訓是揭露虛偽
開啟左側

蘋論︰淫照風暴的最大教訓是揭露虛偽

hkbw 發表於 2008-2-14 18:42 | 顯示全部樓層

原帖由 fai 於 2008-2-14 17:08 發表
http://hk.news.yahoo.com/080213/12/2osef.html

我諗大家睇睇呢段新聞先好d,原來阿嬌曾出席過某宗教活動
表示反對婚前性行為既「事件」係捏造出來的!

原來呢單野真係真...
果然係有D眼紅TWINS既人做既'好事'...

而家呢個世界去到咁既地步, 實在太可悲了..

話時話, 上面話: "錯就要認, 打就要企定" 既板友, 企定未呀?!
殺雞焉用牛刀?!
fungwb 發表於 2008-2-14 20:11 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2008-2-14 18:42 發表

原來呢單野真係真...

阿嬌並沒有出席該活動.

根據 《明報》 聲明,有關活動是譴責某雜誌偷拍女藝人
更衣,及呼籲學生拒絕婚前性行為.

報道沒有提及鍾欣桐有份出席活動或作出呼籲

聲明原文可參閱
http://www.mingpaonews.com/20080213/gbd1.htm
UCR683 發表於 2008-2-14 21:13 | 顯示全部樓層

回復 22# 的帖子

也從《明報》的聲明啟發,時事評論員吳志森為此寫了一篇文章: 《假「新聞」是這樣煉成的》
指出網民利用謊言來指證人家的謊言,會導致網民以至大型討論區的誠信形象破產。
3ASV196 發表於 2008-2-14 22:07 | 顯示全部樓層

其實明顯好多人都已經無理性地去睇呢一件事,
好多人, 見到野就去信, 就去鬧...就連傳媒自己都
可以quote 一d錯野去評論......真係發展到太恐怖了....

3ASV196.KE7270
leslie 發表於 2008-2-15 00:14 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2008-2-14 22:07 發表
其實明顯好多人都已經無理性地去睇呢一件事,
好多人, 見到野就去信, 就去鬧...就連傳媒自己都
可以quote 一d錯野去評論......真係發展到太恐怖了....

連"家姐潮文"都有人信, 有咩唔可能?
L. Chan - 我們堅持才有希望!
dicksonboy 發表於 2008-2-15 01:31 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2008-2-14 18:42 發表

原來呢單野真係真...

話時話, 上面話: "錯就要認, 打就要企定" 既板友, 企定未呀?! ...

不嬲都企定~ 既然佢無話‘唔接受婚前性行為’,咁我就收番婚前性行為果句
但係鍾欣桐之前拍果套乜乜復仇記,大大聲話自己‘一定唔會影裸照’又點計?
你有興趣就慢慢去搵返份報導慢慢睇~
仲有喎,被偷影睇到個膊頭就唔知點面對小朋友,
咁而家三點盡露,果D小朋友點算呀?~
即係呢~我就唔係執住人地一句說話就說三道四既~
果D叫斷章取義~,我就會縱觀成件事先至發炮~
仲有喎~俺有錯就認,從來唔死撐,講錯野咪道歉負責咯(如果因為發佈假消息,誤導板友,
心甘命抵收回言論並受罰)
不過唔係人人都同俺一樣,有錯就認企定唔死撐
俺唔係人格高尚呀~俺只係做番人應該做既野渣~
唔似班道德佬,輸打贏要有講無做
Idiotism is idiots being idiotic
dicksonboy 發表於 2008-2-15 01:34 | 顯示全部樓層

原帖由 UCR683 於 2008-2-14 21:13 發表
也從《明報》的聲明啟發,時事評論員吳志森為此寫了一篇文章: 《假「新聞」是這樣煉成的》,
指出網民利用謊言來指證人家的謊言,會導致網民以至大型討論區的誠信形象破產。 ...

藝人如是,警方如是,傳媒如是,整個社會都係咁既時候
誠信形象破產既又何止網上討論區?
要鬧既,點解唔鬧埋其他?
Idiotism is idiots being idiotic
dicksonboy 發表於 2008-2-15 01:35 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2008-2-15 00:14 發表

連"家姐潮文"都有人信, 有咩唔可能?

連藝人天真都有人信,我都覺得無咩無可能
hkbw 發表於 2008-2-15 01:51 | 顯示全部樓層
原帖由 dicksonboy 於 2008-2-15 01:31 發表

不嬲都企定~ 既然佢無話‘唔接受婚前性行為’,咁我就收番婚前性行為果句
但係鍾欣桐之前拍果套乜乜復仇記,大大聲話自己‘一定唔會影裸照’又點計?
你有興趣就慢慢去搵返份報導慢慢睇~
仲有喎,被偷影睇到個膊頭就唔知點面對小朋友,
咁而家三點盡露,果D小朋友點算呀?~
即係呢~我就唔係執住人地一句說話就說三道四既~
果D叫斷章取義~,我就會縱觀成件事先至發炮~
仲有喎~俺有錯就認,從來唔死撐,講錯野咪道歉負責咯(如果因為發佈假消息,誤導板友,
心甘命抵收回言論並受罰)
不過唔係人人都同俺一樣,有錯就認企定唔死撐
俺唔係人格高尚呀~俺只係做番人應該做既野渣~
唔似班道德佬,輸打贏要有講無做

其實, 大家有冇留意一樣野, d所謂既 '相' 相信係由短片中cut出來的...
究竟係佢自願拍, 還是佢根本唔知有被拍, 從來冇人敢肯定...

唔好話見到佢望著鏡頭就當佢知被人拍...小弟好記得幾年前拎著部A40,
同幾個朋友食飯, 個女性友人指著部機既鏡頭問, 呢個係乜來架...跟著就被我影左張相了..
大家都笑左勁耐...

'一定唔會影裸照' , 呢點老實講真係值得商榷...
所以有時講野真係唔好講到咁盡...
情到濃時, 無論男仔女仔, 都好易做錯事..(如果唔係就唔會咁多'意外', 咁多 '奉子成婚'啦)

但老實講, 個人認為, 一日未肯定當事人是否知道而容許咁做既時候, 都唔應該咁樣炮轟人地...

如果當事人唔知既話, 當然無辜..就算知..我諗咁樣公開D相, 都已經算係相當大的懲罰,
身為局外人的我們, 又係咪一定要加多D鹽同醋落去呢?!
殺雞焉用牛刀?!
dicksonboy 發表於 2008-2-15 02:00 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2008-2-14 16:18 發表

恕小弟完全不能同意閣下既說法.

如果你咁樣都覺得鍾小姐係 '無認錯,無誠意', 我又找不出甚麼原因令閣下會相信陳先生係去 '箍煲' ?!
還是你會相信佢對佢女朋友既認真的? 還是你相信佢同佢女朋友的關係咁都仲可以有得救?!
最事實擺在眼前的事不信, 信一些完全係虛無縹緲的事? 恕我弄不清這個LOGIC...

陳先生不是逃避而是去箍煲的說法, 小弟認為不置可否. 唔同警方合作, 令到更多人受到傷害, 咁算點?
件事發生咁耐, 佢根本係有時間出來交代清楚件事, 然後先去 '走佬' 或好聽D 叫 '去箍煲' ..
仲有, 佢個聲明簡直離晒大譜! 要成個社會一齊幫佢負責? 咁仲唔係逃避及推卸責任?

個人認為, 鍾小姐係呢次事件要負既責任, 佢已經負左, 歉, 亦都道左, 至於佢係咪真係改過, 還要讓時間作見證.
如果閣下認為陳先生咁都值得原諒, 我看不出為何鍾小姐要受那麼多無謂既追殺式的炮轟...

不過或者我都明, TWINS實在唔知點解咁成功, 多年來一直遭人眼紅...
相反陳先生, 大家本來對佢都已經係愛理不理的...

難道香港真的完全變了,變成哪個係TOP, 就要找著你的小錯處令你無得番身的世代?!

而家攪到好似做錯事就奉旨要俾大眾公審..
你地係人地既邊個? 你地憑甚麼去罵人?!
即使是宗教界人士, 也沒這個資格這樣去批評人..
為甚麼?!
如果你肯定自己係一個義人, 由世到大冇做錯過任何一件事, 大可以放聲的去罵.

關於陳冠希,我由此至終都無話佢岩,話佢唔駛負責喎,你又唔好斷章取義
我只係話我覺得佢去美國係為左箍煲,佢女朋友仲so唔so佢,唔係我想講既亦唔係我想帶出既重點
不過既然你問,我就講下,你都能夠原諒一個自天稱真可愛傻乎乎兼同你無喇無lun既人,
咁我就覺得陳冠希女朋友原諒佢男朋友亦不無可能

講返正題,俺炮轟鍾欣桐只係舒發自己對偽人既情感
俺無興趣去知佢有無改過自身,俺只係唔想俺既下一代會視如斯人做偶像,
俺唔想俺既仔女去自拍裸照,俺唔想俺既仔女做過不負責任既人
俺當然知道教仔係自己責任,但係俺今日唔講呢番話,假若第時D仔女真係行上呢條路
俺就真係會非常自責,今日俺講左,都叫做盡左部份責任,第時D仔女條路佢自己揀,
俺都會覺得俺盡過力,俺相信呢番話會係好多父母既心聲

如果要係義人先至可以鬧人,明光社同教會,甚至你父母都應該可以收檔
佢地有邊個唔係罪人?牧師話人一出世就有罪,就係罪人,信者得左救
只係話你既罪最終會被寬恕,始終係帶罪之身
如果係義人先可以鬧人呢句話,只有你既耶穌/上帝先有資格講