hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴路線43B開辦20週年 [15/2/08]
開啟左側

[歷史資料] 九巴路線43B開辦20週年 [15/2/08]

948 發表於 2008-2-14 21:29 | 顯示全部樓層

原帖由 S3N247~ES6310 於 2008-2-14 20:14 發表
請問GA5685是43B正車or蛇車?thanks!

正字軌
32 發表於 2008-2-14 21:34 | 顯示全部樓層
43B 開線第一日我有留意派車,班次好疏,看見四班都是圓寶 ,
冇見到其他車型,所以我一直以為全圓寶掛牌
Ketsu 發表於 2008-2-14 21:57 | 顯示全部樓層
原帖由 32 於 2008-2-14 20:26 發表
43B 開線第一日是用圓寶的

但我記得41M同43B開線果陣
電視係有專登講佢開線
(話哂呢兩條線係第一條行當時係全港最長既跨海大橋)

佢電視仲係影住架S3N行43B既
而我第一搭43B
係一架S3BL

而41M開線就行方/圓寶喇

原帖由 FBI2 於 2008-2-14 19:39 發表

開線初期係用S3N架,後來先改用12米車.
以前呢條線成日爆,班次又幾密,係青衣大線之一.可是,自從243M細車轉大車,
249M的開辦,加上綠小409聯手夾擊後,客量跌左好多,係青衣區近年重創路
線之一(41M,43C,43M,44都係重創名單內)....現時43B客量叫做可以接受啦!

我諗以下所講既重創線
43M就肯定係
淨係88D都「害」到佢雞毛鴨血啦

不過其他就未係咁差
話哂以上既線去既地方距離青機都幾遠
山上線(43B,43C同43M)要轉車
山下線(41M同44)就一係做企鵝等小巴
一係就行餐飽
所以除非真係好趕時間或者好心急
否則搭巴士仲方便過地鐵
(其實所謂「重創」
都唔知係咪因為有左地鐵
巴士公司削減班次之後
先做到好似「重創」咁
至少等車時間係耐左)

講番243M同409對43B既影響力
老實講409既影響力
只限青衣北至翠怡一帶既客
不過咁
一黎409實在貴過43B成個幾至兩蚊
二黎409響荃灣到既地方同43B又好唔同
所以影響力極細
我見仍有好多人
寧願行多步去搭巴士
都唔係咁肯上409
(但409都仲係班班爆喎...)

咁243M呢?
以前43B全熱狗果陣
我見好多人響唔係太熱果陣
都寧願等43B都唔上243M
呢個又係價錢問題
(所以係影響都係夏天
但亦有人寧願焗桑拿都唔肯俾多個幾)
而家呢?
43B冷馬更加平過243M
(而且仲有金車... )
況且43B同243M仲要做埋區內流水線既角色
響青衣每個站上落客都咁多人
所以根本係多多都唔夠做
409都班班爆啦
仲有有d 唔等得既
連貴d 既49x
甚至響大窩口既42c都有人上
可見來往青衣同荃灣既交通係幾咁龐大

原帖由 HR9710+KU1391 於 2008-2-14 20:38 發表

我88年到見到43b用雞+s3n, 無耐全吉龍,跟住90年代,隧道線加冷,退出來的3n掛43b

n281兄,咁青衣北橋通車後幾個月先開43b,41m
其實係咪沿線屋村(如長發村)未入伙 ...

應該未必係
果陣長安村已經開始入伙
況且44M早響更早時間(20/12/1987)採用長安巴總
Abusing dead rule -> Denial of reality
DK704_3N133 發表於 2008-2-14 22:18 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2008-2-14 21:57 發表

咁243M呢?
以前43B全熱狗果陣
我見好多人響唔係太熱果陣
都寧願等43B都唔上243M
呢個又係價錢問題
(所以係影響都係夏天
但亦有人寧願焗桑拿都唔肯俾多個幾)
而家呢?
43B冷馬更加平過243M
(而且仲有金車... )
況且43B同243M仲要做埋區內流水線既角色
響青衣每個站上落客都咁多人
所以根本係多多都唔夠做

而家兩班43B有三點五班243M
就算錢同部分用車好過243M都冇辦法載得多過243M
不過事實上剔除獨市優勢下....D人多數見邊架上邊架

另外243M有城隧BBI....43B就冇......
呢樣同客量都有D關係
sunnykam 發表於 2008-2-14 23:46 | 顯示全部樓層
其實當初開409都有D驚訝(不過佢開左之後都好爆, 仲搶埋248M D客), 因為山上嘅人對一條荃灣特快線需求更大, 無論43, 43B, 243M都要兜好耐先出到去荃灣, 所以如果243P做兩味, 都應該有得做
HR9710+KU1391 發表於 2008-2-14 23:54 | 顯示全部樓層
原帖由 32 於 2008-2-14 21:34 發表
43B 開線第一日我有留意派車,班次好疏,看見四班都是圓寶 ,
冇見到其他車型,所以我一直以為全圓寶掛牌

43b有可能係開線用寶,以前九記好興用舊車/廠內spare車開線,不同今日一定用全新低地台
不過批珍寶掛左41m同43b不足半年就換走,主要原因可能係珍寶油壓軚唔好渣,41m我記得掛過雞,89年頭轉s3m
北角---九龍城 發表於 2008-2-15 00:24 | 顯示全部樓層

原帖由 n281 於 2008-2-14 20:12 發表
青衣北橋於1987年11月通車
到2月份才有巴士路線途經

1988年2月15日,九巴開辦 41M 及 43B

...

份報紙咁奇怪的...
上面班次用中文數字同下面用阿拉伯數字...
Crotone 發表於 2008-2-15 06:33 | 顯示全部樓層
原帖由 32 於 2008-2-14 20:26 發表
43B 開線第一日是用圓寶的

不過我記得某報影有關此單新聞的開線典禮時,背景係部M54 @ 43B

另90年到的部分43B S3N 掛牌有
S3N21, S3N35, S3N37, S3N171

One Door Closes Another Door Opens
Porcelain 發表於 2008-2-15 11:33 | 顯示全部樓層
原帖由 HR9710+KU1391 於 2008-2-14 23:54 發表

43b有可能係開線用寶,以前九記好興用舊車/廠內spare車開線,不同今日一定用全新低地台
不過批珍寶掛左41m同43b不足半年就換走,主要原因可能係珍寶油壓軚唔好渣,41m我記得掛過雞,89年頭轉s3m ...

果陣有41M司機投訴渣珍寶導致有工傷(好似話扭軚太用力條腰傷左?)

仲上埋電視
HR9710+KU1391 發表於 2008-2-15 12:49 | 顯示全部樓層

原帖由 Porcelain 於 2008-2-15 11:33 發表

果陣有41M司機投訴渣珍寶導致有工傷(好似話扭軚太用力條腰傷左?)

仲上埋電視

該車長要向九記索償,D珍寶,油壓軚,好惡渣