hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 明報:有看,沒看,有話說
開啟左側

明報:有看,沒看,有話說

dicksonboy 發表於 2008-2-18 11:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.news.yahoo.com/080217/12/2oz0o.html

我對該名名校中學男教師既言論有以下理解:

1)藝人被包裝>>>2)令人喜歡>>>3)淫照>>>4)失望/幻想破滅 = 好天真好傻
1)藝人被包裝>>>2)令人喜歡>>>3)淫照>>>4)仍然相信並喜歡 =/=好天真好傻

但係男教師唔係話因為1而做2所以好天真好傻嗎?點解一個會好天真好傻而另一個就唔天真唔傻呢?
呢番話真係令小弟非常費解,希望有高人可以指點下小弟
Idiotism is idiots being idiotic
UCR683 發表於 2008-2-18 13:17 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

《明報‧影視監察力》作者郭繾澂,發表了一篇《陳冠希欠我們什麼交代?》(2008-2-18)的文章,希望能夠解答上述的疑問。
3ASV196 發表於 2008-2-18 21:57 | 顯示全部樓層
原帖由 dicksonboy 於 2008-2-18 11:05 發表
http://hk.news.yahoo.com/080217/12/2oz0o.html

我對該名名校中學男教師既言論有以下理解:

1)藝人被包裝>>>2)令人喜歡>>>3)淫照>>>4)失望/幻想破滅 = 好天真好傻
1)藝人被包裝>>>2)令人喜歡>>>3)淫照>>>4)仍然相信並喜歡 =/=好天真好傻

其實我單是篇文, 睇唔到閣下的論點 點黎....

仍然相信並喜歡 =/=好天真好傻 <-- 請問係邊度睇到"相信"...

1)藝人被包裝>>>2)令人喜歡>>>3)淫照>>>4)仍然相信並喜歡 =/=好天真好傻 <--請問呢個流程點黎..

我理解只是好簡單, 講支持偶像, 都要識分真假, 如果麻目信晒, 而
最後得到幻想破滅,那真是「很傻、很天真」
而如果一早以理性d去睇偶像, 根本唔會因為件事而有影響

所以, 閣下第二個流程, 一開始已經唔o岩, 因為佢本身都唔係因為 1 先 2

3ASV196.KE7270
 樓主| dicksonboy 發表於 2008-2-19 08:13 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2008-2-18 21:57 發表

其實我單是篇文, 睇唔到閣下的論點 點黎....

仍然相信並喜歡 =/=好天真好傻 <-- 請問又係邊度睇到"相信"...

1)藝人被包裝>>>2)令人喜歡>>>3)淫照>>>4)仍然相信並喜歡 =/=好天真好傻 <--請問呢個流程點黎..

我理解只是好簡單, 講支持偶像, 都要識分真假, 如果麻目信晒, 而
最後得到幻想破滅,那真是「很傻、很天真」
而如果一早以理性d去睇偶像, 根本唔會因為件事而有影響

所以, 閣下第二個流程, 一開始已經唔o岩, 因為佢本身都唔係因為 1 先 2

即係咁~我問你,你會唔會無喇喇鍾意/喜歡/支持一個你唔認識既人?
我就一定唔會咯~
我覺得任何一位偶像都係因為被經理人公司捧過
所以先有知名度,如果無人去包裝果位藝人,大眾根本都唔會識佢
好喇,咁果位教師點樣認識該位藝人呢?
雖然篇報導無講,但係我相信佢都係透過傳媒而認識該位經過包裝既藝人
咁阿老師認識既藝人咪又係果位被人包裝完果位
既然大家(即係我既process 1同2)都係認識該位被包裝左既藝人,
咁我就覺得佢地兩個一開始話喜歡都係天真都係傻,信廣告喎
但係在我睇果位老師仲傻,
原來佢一開始就知佢喜歡果位藝人只係扮野,但係都仍然一往情深,
最搞野竟然話其他人好天真好傻,如果佢唔係名校教師,我仲以為講得出呢番話既應該係小學生

俾我知道我身邊既人原來係扮晒野,除非我犯賤,否則我都會回頭是岸
Idiotism is idiots being idiotic
 樓主| dicksonboy 發表於 2008-2-19 08:26 | 顯示全部樓層
原帖由 UCR683 於 2008-2-18 13:17 發表
《明報‧影視監察力》作者郭繾澂,發表了一篇《陳冠希欠我們什麼交代?》(2008-2-18)的文章,希望能夠解答上述的疑問。

我都有睇呢篇野
無錯~我就係看不慣「粉絲」們瘋狂地追捧藝人既其中一員
不過唔係之前,而係由始至終~所以我都幾buy佢呢部份既睇法

呢位作者我都簡唔中有睇佢寫既野,我都相信佢應該幾熟識娛樂圈既事
不過人地演藝人協會個主席都叫人出黎交代,
我絕對會buy一位縱橫娛樂圈廿多年既多過一位靠支筆搵食既人咯
3ASV196 發表於 2008-2-19 19:12 | 顯示全部樓層
原帖由 dicksonboy 於 2008-2-19 08:13 發表

即係咁~我問你,你會唔會無喇喇鍾意/喜歡/支持一個你唔認識既人?
我就一定唔會咯~
我覺得任何一位偶像都係因為被經理人公司捧過
所以先有知名度,如果無人去包裝果位藝人,大眾根本都唔會識佢
好喇,咁果位教師點樣認識該位藝人呢?
雖然篇報導無講,但係我相信佢都係透過傳媒而認識該位經過包裝既藝人
咁阿老師認識既藝人咪又係果位被人包裝完果位
既然大家(即係我既process 1同2)都係認識該位被包裝左既藝人,
咁我就覺得佢地兩個一開始話喜歡都係天真都係傻,信廣告喎
但係在我睇果位老師仲傻,
原來佢一開始就知佢喜歡果位藝人只係扮野,但係都仍然一往情深,
最搞野竟然話其他人好天真好傻,如果佢唔係名校教師,我仲以為講得出呢番話既應該係小學生

俾我知道我身邊既人原來係扮晒野,除非我犯賤,否則我都會回頭是岸

我唔係那位男教師, 我都唔清楚佢真正係點睇la, 但我就唔同意閣下論點喇,
我唔覺得一開始明知佢喜歡果位藝人只係扮野, 就唔可以繼續鍾意, 或
者代表咁都繼續鍾意就係傻

回你的問題, 我會, 但未必無la la

其實唔知閣下有無鍾意過一個明星呢?
我自己會覺得, 去鍾意一個明星, 可以好簡單, 就係自己睇得開心....
理得佢背後真定假.....
因為去鍾意一個明星, 本身正正就是鍾意/喜歡/支持一個你唔認識既人...

因為鍾意一個明星唔同交一個朋友, 2者的要求都應該唔同, 講得唔好聽, 絕大部
分公眾都同d明星三唔識七, 即使從宣傳上看到明星, 但邊個人真係可以話真真正
正去"認識"到一個明星? 根本極少...但這個有所謂ma?

沒有, 因為好多人睇明星都係為自己開心, 而唔係同佢交心...係有感情, 但亦有限度, 單向
而我覺得那教師所講的, 正是講緊一個fans 應該去點睇偶像...鍾意睇之時, 都要識得
分返邊d真定假, 而唔係當晒所有宣傳形象都係真..如果當左明星係真正的朋友去睇,
轉頭來當然會失望.....這是我理解的...

所以, 我見到閣下最後一句, 我感到奇怪, 因為明星正正唔可以用身邊的人去比,
因為是完全唔同...這亦是我另一文所講, 係好多人對明星的要求太高了....

回返我問你的問題, 如果閣下都有自己所喜歡的明星, 閣下又可唔可以好肯定話佢
表現出黎的所有野, 都是真ma?  如果唔可以, 咁同那教師預左有d係假, 係無分別了..

另外, 公眾當然係靠廣告, 宣傳去"認識"明星, 如果閣下的"理論"成立, 咁即係所有
喜歡明星的人都傻同犯賤?

而鍾意一個明星, 亦可以好多唔同理由, 角度, 可以只是鍾意樣, 鍾意佢把聲....未必
同形象有關..

3ASV196.KE7270