hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 你們對CNN主播發表辱華言論有何看法?
開啟左側

你們對CNN主播發表辱華言論有何看法?

DK704_3N133 發表於 2008-5-2 01:19 | 顯示全部樓層

原帖由 3AD172004 於 2008-5-1 18:35 發表
如題!

本人認為卡弗蒂的言論,嚴重傷害十三個中國人的感情。他更說『中國人是暴徒』、『中國產品是垃圾』,我認為有關言論完全沒有任何證據支持,根本不能反映事實的全部,甚至覺得是含沙射影,刻意中傷中國人,更嚴重一句:混帳、 ...

我唔信佢本人唔用中國產品
用垃圾ge人講垃圾野...不理也罷
DK704_3N133 發表於 2008-5-2 01:24 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2008-5-1 19:10 發表
如果我哋由政府都人民嘅反應都係咁強烈,
就會令該主播的言論更有根據。

而且,如果中國唔係咁多害群之馬、憤青,
都唔會被人咁話啦。
又唔見同樣係人口大國嘅印度人被人咁話? ...

中國政府由頭到尾都只係譴責
亦冇呼籲所謂憤青上街
頂大係默許和平示威幾日
最後都係禁止/唔贊成

再者.....上街ge人多數係理智ge和平示威
可以展現國勢+表現民主
如果咁都叫憤青
現今香港泛民係咁和平示威
咁係咪可以叫憤怒政客??

照你個point ......
我ge"憤怒政客"言論更有根據
CPY 發表於 2008-5-2 10:41 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2008-5-2 15:00 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2008-5-1 19:10 發表
如果我哋由政府都人民嘅反應都係咁強烈,
就會令該主播的言論更有根據。

而且,如果中國唔係咁多害群之馬、憤青,
都唔會被人咁話啦。
又唔見同樣係人口大國嘅印度人被人咁話? ...

大家不如睇下琴日開始,
又有憤青走去各大家樂福拉橫額示威啦。
俾西方傳媒見到,
唔慌無藉口又話中國人是非黑白因果關係不分,
沒有獨立思考的能力,
以為法國巴黎傳聖火時受阻,
代表所有法國人、法資公司都不尊重中國。
(我真係會諗,你班憤青都底expect法國當局可以點?
唔通有人干擾傳聖火,就應該不惜一切,包括任何武力阻止?)

雖然邏輯學上cafferty的言論只是hasty generalisation,
不過須記住當這類事件一再發生時,
這個hasty generalisation就不再hasty,
西方社會也會視之為事實。

日後到美國,別人問起我的home country時,
我一定會說i'm from hong kong,而非i'm from china,
以免他們將我和那些thugs and goons,
那些只曉得杯葛家樂福的蠢才視為同類。

註:根據http://www.claudiamo.com/content/pages/posts/58317ae058315c0e-6bdb5b5f975c958b-blog-655982f165874fda8a9e9.php
thugs and goons是「打手和流氓」,
而非「暴徒和惡棍」。
SunnyJacky9094 發表於 2008-5-2 15:31 | 顯示全部樓層
其實當初北京申辦奧運, 提出嘅人文奧運, 呢張支票仲未兌現, 人權差, 控制言論等.....CNN咁講亦不無道理, 因為有前車可鑑, 中共也太敏感了, 也激發了一大班被中共搞到腦殘嘅人嘅愛國情緒.....

要真正達致人文奧運, 首先就要廢除一條法律, 就係"顛覆國家政權罪".....
700萬人裏, 我選擇了你。
053h4 發表於 2008-5-2 19:20 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2008-5-2 19:23 | 顯示全部樓層

DK704_3N133 發表於 2008-5-2 20:31 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2008-5-2 19:20 發表

閣下似乎無留意家樂褔比人抗議的原因
主因不是其聖火受阻, 而是其被人指支持藏獨組織

而對法國而不是英國咁反感, 是舊恨, 老佛爺事件未過, 新仇又起
閣下又有無有見英國公司有咁大的反應?

中國當然要改善人權,  ...

學我過句
成日係香港和平示威ge人都可以叫憤怒政客
詳見上文
kokchun 發表於 2008-5-3 23:38 | 顯示全部樓層
原帖由 DK704_3N133 於 2008-5-2 20:31 發表

學我過句
成日係香港和平示威ge人都可以叫憤怒政客
詳見上文

香港人有的是理性
似乎呢個稱號並不合適

不過若果呢句係批評民主人士 .. 就不足為奇
Timothy 2B
kokchun 發表於 2008-5-3 23:51 | 顯示全部樓層

原帖由 ats15 於 2008-5-1 23:45 發表

難道政治就是要和奧運拉埋一起講嗎?
為何不可以一件事還一件事看呢?
只不過有些人總喜愛在人家搞一些大型的事前高調地批評別人,
就如一個人搞婚禮時,新郎的其中一個仇人叫埋一大群新郎的Ex到現場唱衰佢一樣,
難道 "錯 ...

卡弗蒂是否有談到中國政治嘛 ?

人如果唔係做錯野
又要怕甚麼呢 ?

難道那些 "愛國人士" 叫其他人閉嘴又是一種文明表現嘛 ?
Timothy 2B