hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 布殊應該攻打緬甸
開啟左側

布殊應該攻打緬甸

S3BL100 發表於 2008-5-18 22:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

正當大家都非常關心四川地震災情之際,
大概因為新聞沒有coverage,
於是都忘記了南亞國家緬甸
也有一群亟需援助的風災災民,
受到政府無理對待。
似乎我們的國際視野仍然是十分狹窄。

根據近日SCMP的報道,
緬甸軍政府把大多數外國運來的救援物資據為己有,
之前國營電視台播放軍政府分發救援物資的片段,
實情僅是做戲而已,攝影機甫移走,
政府人員立即從災民手中收回物資,
聽下去實在非常荒謬;
駐守在邊境關卡的軍人,竟然對風災災情漠不關心,
當值時打牌,拖延救援物資的運送,以致物資囤積。

如果情況持續下去,
則緬甸發生人道災難,只是遲早的事。
在這迫在眉睫的關頭,一向自翎推崇自由民主,
想把全世界都從獨裁政權中解放的美國總統布殊,
實在應該把握在任最後八個月的時間,攻打緬甸,
向軍政府總部擲兩枚導彈,藉以向全世界人證明,
他推翻獨裁政權的決心,
不止於所謂的邪惡軸心國而已,
而是無論獨裁政權是否有大量石油,
會否對美國國土安全構成威脅,
也應該是推翻的對象。

大家可能覺得,美緬戰爭會否重蹈美伊戰爭的覆轍,
致生靈塗炭,美軍泥足深陷?
我的答案是:人命攸關,緬甸軍政府所作所為,
完全和genocide無異,因此美軍完全是出師有名。
況且,擲兩枚導彈向軍政府總部,
死傷的不過大多是那班冷血的軍官,救回來的,
卻是千千萬萬災民的生命。
238X 發表於 2008-5-19 00:17 | 顯示全部樓層
1.
我諗其實應該係美軍泥足深陷問題比較大,
生靈打唔打都係咁塗炭架啦。

2.
反而有樣仲值得擔心:部份緬甸人可能會覺得
主權大過人權,寧願被軍政府壓迫都唔肯被外國
軍隊接管,到時就真係一身蟻...

3.
布殊得返今年,佢肯唔肯搞咁多野真係成問題。

Seiko 發表於 2008-5-19 22:32 | 顯示全部樓層
唔係我們忘記左, 是我們都幫唔到緬甸,
你捐錢俾佢地, 根本落唔到災民手中...

要搞得掂緬甸既, 唔係美國, 而係中國,
如果緬甸軍政府得不到中國支持, 佢地就會腳軟到震;
又或者待國民自己起義反抗, 推翻軍政府.

p.s. 緬甸又學中國咁連續哀悼三日, 真係好學唔學 :
http://hk.news.yahoo.com/080519/12/2u8z2.html
YC 發表於 2008-5-20 11:41 | 顯示全部樓層

原帖由 Seiko 於 2008-5-19 22:32 發表
p.s. 緬甸又學中國咁連續哀悼三日, 真係好學唔學 :
http://hk.news.yahoo.com/080519/12/2u8z2.html

閣下認為中國沒有必要宣佈全國哀悼三天?
 樓主| S3BL100 發表於 2008-5-20 20:53 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2008-5-19 00:17 發表
1.
我諗其實應該係美軍泥足深陷問題比較大,
生靈打唔打都係咁塗炭架啦。

2.
反而有樣仲值得擔心:部份緬甸人可能會覺得
主權大過人權,寧願被軍政府壓迫都唔肯被外國
軍隊接管,到時就真係一身蟻...

3.
布殊得返今年,佢肯 ...

2. 我相信緬甸人的反政府情緒,怎樣也比中國大陸的強烈得多吧,
至少未有聽聞那兒有民族主義高漲。

3. 當然我知道布殊不會冒雙重風險(遺臭萬年及令共和黨在大選中大敗),
故此以上純屬個人意見,
不過我又真的想不出有另外的方法(不論是否更好的方法),
阻止人道災難的發生。
 樓主| S3BL100 發表於 2008-5-20 20:54 | 顯示全部樓層
原帖由 Seiko 於 2008-5-19 22:32 發表
唔係我們忘記左, 是我們都幫唔到緬甸,
你捐錢俾佢地, 根本落唔到災民手中...

要搞得掂緬甸既, 唔係美國, 而係中國,
如果緬甸軍政府得不到中國支持, 佢地就會腳軟到震;
又或者待國民自己起義反抗, 推翻軍政府.

p.s. ...

可惜中共屆時又會以「不干涉別國內政」的藉口推搪。
Seiko 發表於 2008-5-20 21:03 | 顯示全部樓層

原帖由 YC 於 2008-5-20 11:41 發表

閣下認為中國沒有必要宣佈全國哀悼三天?

"好學唔學"係指緬甸唔向中國今次迅速救災方面學習.

個人認為中國全國哀悼三日係有需要既, 因為今次地震的確好傷中國元氣,
但緬甸軍政府憑咩資格去哀悼三日? 最需要救災既時候仲繼續進行全民"公投",
軍政人員又掠奪救災物資捐款自肥, 連點解要哀悼三日既含意都唔知就盲目跟從,
你話係唔係"好學唔學"?
Seiko 發表於 2008-5-20 21:11 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2008-5-20 20:53 發表

當然我知道布殊不會冒雙重風險(遺臭萬年及令共和黨在大選中大敗),
故此以上純屬個人意見,
不過我又真的想不出有另外的方法(不論是否更好的方法),
阻止人道災難的發生。

人道災難已經發生左, 最終要靠緬甸自己解決返.

日前據以色列消息報導(本港新聞轉述)指, 布殊計劃卸任前攻打伊朗.
053h4 發表於 2008-5-20 23:49 | 顯示全部樓層