hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 問路專區 (A19) 將軍澳景林邨-->香港國際機場
開啟左側

將軍澳景林邨-->香港國際機場

JX9097 發表於 2008-6-12 11:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

時間大約係八點幾九點零左右
目標時間係十時半前
當然會攞住行李

呢個時間搭E22A定港鐵好呢?

註.小弟有學生優惠
rickycheng 發表於 2008-6-12 12:02 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2008-6-12 11:37 發表
時間大約係八點幾九點零左右
目標時間係十時半前
當然會攞住行李

呢個時間搭E22A定港鐵好呢?

註.小弟有學生優惠

攞住行李平日八點幾九點零逼港鐵一定不好受,加上學生優惠機場快綫並不適用...一係東涌綫轉S1($9.0+$3.5)

想節省$定舒服...自已諗了

樓主| JX9097 發表於 2008-6-12 12:17 | 顯示全部樓層
原帖由 rickycheng 於 2008-6-12 12:02 發表
攞住行李平日八點幾九點零逼港鐵一定不好受,加上學生優惠機場快綫並不適用...一係東涌綫轉S1($9.0+$3.5)

E22A官網班次7至8分鐘...行車時間約 35 分鐘 ($24)

想節省$定舒服...自已諗了 ...

小弟都諗過快同錢嘅問題

E22A要去景林邨分站上車
但要兜將軍澳/調景嶺先出觀塘
而且女友以前試過搭E22A
佢話要三個鐘先返到去將軍澳
所以唔prefer坐E22A
(小弟覺得有可能係對錯時間
但女友堅稱無)
E22A行車時間唔知係咪真可以去得咁快
而且去到機場仲要兜後勤

另一方面,小弟對於35分鐘呢個時間有保留
單喺將軍澳/調景嶺嗰度都應該差唔多去咗十幾二十分鐘
呢個時間將隧又唔知塞唔塞
出到觀塘可以已經係30分鐘之後嘅事喇
再經觀塘道/龍翔道先上公路
(公路means不停站)
小弟就係咁諗,應該成個幾鐘先入去機場
(官網都聲稱全程要98分鐘
扣前扣後應該要接近90分鐘車程)

另一問題就係,若果沿線有乜問題
基本上係冇彎轉,冇其他補救方法

港鐵理論上可以按時到達
小弟都諗緊坐上線定下線

且經上線的話,照計坑口至太子都可以坐
其他路段(太子至東涌)就要企喇
(青衣-->東涌可以博一博有位)

若果經下線的話,照計坑口至北角,以及香港至東涌都可以坐
中間一段(北角至中環)就要企

時間上,下線應該會比上線快少少
(取決於中環-->香港步速,同埋係咪咁啱夾到東涌線)

因為check in時間係1050
所以小弟定死線係1030

limited 發表於 2008-6-12 12:34 | 顯示全部樓層

既然有一程巴士可以出機場
拎住行李俾我揀就唔會搭鐵路轉兩/三次車
到東涌又要再轉巴士
最多搭早少少, 八點半上車
E22A 兩個鐘點都去到機場
rickycheng 發表於 2008-6-12 15:10 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2008-6-12 12:17 發表

小弟都諗過快同錢嘅問題

E22A要去景林邨分站上車
但要兜將軍澳/調景嶺先出觀塘
而且女友以前試過搭E22A
佢話要三個鐘先返到去將軍澳
所以唔prefer坐E22A
(小弟覺得有可能係對錯時間
但女友堅稱無)
E22A行車時間唔 ...

Sorry...
今朝看官網時我搞錯左..35 分鐘係S1
HY671 發表於 2008-6-12 15:33 | 顯示全部樓層
三個鐘一單係咪因為遇上塞車?

照計朝早即使多人坐,將隧塞車,兜路等因素,應該個半鐘至兩個鐘
內必到機場。港鐵轉S1都起碼要個半鐘!

建議預鬆少少時間(但唔洗三個鐘)坐E22A。
永遠懷念MJ
BUSFANS 發表於 2008-6-12 15:51 | 顯示全部樓層

如果想快d既話,建議搭98A出KT轉A22

不過E22A一程車都應該最多個半鐘多少少
 樓主| JX9097 發表於 2008-6-12 16:50 | 顯示全部樓層
原帖由 HY671 於 2008-6-12 15:33 發表
三個鐘一單係咪因為遇上塞車?

照計朝早即使多人坐,將隧塞車,兜路等因素,應該個半鐘至兩個鐘
內必到機場。港鐵轉S1都起碼要個半鐘!

建議預鬆少少時間(但唔洗三個鐘)坐E22A。 ...

佢冇提到塞車
只係話八點幾喺機場上車
十一點幾先返到將軍澳
LM1933@641 發表於 2008-6-12 17:00 | 顯示全部樓層
原帖由 BUSFANS 於 2008-6-12 15:51 發表
如果想快d既話,建議搭98A出KT轉A22

不過E22A一程車都應該最多個半鐘多少少

A22行紅磡不快得過E22A行龍翔道(計觀塘往機場)
都係建議樓主搭E22A,一來舒服些,二來時間上差不多
barca_399 發表於 2008-6-12 19:05 | 顯示全部樓層

有行李就不如搭E22A啦,
計埋多人上車,路面繁忙等因素2小時內一定到..

A22行經路線會容易受塞車影響.