hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 夠皮未呀?
開啟左側

夠皮未呀?

dbat98D 發表於 2008-9-9 20:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由選舉前後, 眾多位口講民主嘅板友
就一路係甘掘苦甚至出言侮辱一啲非
泛民嘅人, 仲要係理直氣壯, 情況我
覺得開始泛濫. 當然, 呢度眾多板友
尤其係出言嗰班當然會覺得我呢挺人
係十惡不赦, 搵位入你哋, 下話?
但有啲嘢, 凡事都唔好去到甘盡, 今
日留一線, 日後好相見. 當然, 以你
哋嘅心態梗係寧願唔相見. 但起碼一
樣嘢, 從來呢度只有你哋呢班所謂口
講民主自由挑人地骨頭, 群起掘苦唔
係泛民嘅人. 實質同以前共產黨玩批
鬥無咩分別.好彩當權嘅唔係你哋, 如
果唔係, 好似你地甘嘅心態, 基本上
都係玩文字獄同文字辱唶. 只不過加
民主兩隻字就自以為高尚啲, 實質都
係掛羊頭賣狗肉. 呢個情景令我諗返
起讀u 嗰陣學聯叫我去遊行我唔去,
事後有人同我講,"第時俾人鬥唔好怪
無人幫你"...同一句說話我記得响網
上面都有人講過.
嘢就唔講多, 都係一句, 凡事太盡, 緣
份勢必早盡. 唔好整臭民主兩隻字.

評分

參與人數 2aPower 0 收起 理由
edhong + 5 support !
dicksonboy -5 有發晦氣味道兼用詞粗鄙 (咩叫夠皮?!) 要人寬 ...

查看全部評分

053h4 發表於 2008-9-9 20:50 | 顯示全部樓層
tony 發表於 2008-9-9 21:46 | 顯示全部樓層
支持者有偏激行為可以理解,但這樣盲目反對對方未必對自已所支持的候選人有利。就像新界東某處,只有泛民候選人的橫額損毀:恐怕幫建制派倒忙了。
坑灰未冷山東亂,劉項原來不讀書。
on11358 發表於 2008-9-9 22:34 | 顯示全部樓層

原帖由 tony 於 2008-9-9 21:46 發表
支持者有偏激行為可以理解,但這樣盲目反對對方未必對自已所支持的候選人有利。就像新界東某處,只有泛民候選人的橫額損毀:恐怕幫建制派倒忙了。 ...

有點覺得好奇怪,網上見到泛民候選人的橫額損毀通常就話係建制派人仕惡行,
但相反建制派人仕橫額被惡搞劃花就好多人都當笑話o甘睇,覺得係大快人心,
同一件事都係橫額被損毀,但出黎既反應截然不同,難度這就是泛民的包容?

評分

參與人數 2aPower +4 收起 理由
kmb_gu657 + 2 good point
Fun_FC + 2 講得好

查看全部評分

tony 發表於 2008-9-9 22:55 | 顯示全部樓層
原帖由 on11358 於 2008-9-9 22:34 發表

有點覺得好奇怪,網上見到泛民候選人的橫額損毀通常就話係建制派人仕惡行,
但相反建制派人仕橫額被惡搞劃花就好多人都當笑話o甘睇,覺得係大快人心,
同一件事都係橫額被損毀,但出黎既反應截然不同,難度這就是泛民的包容? ...

各討論區都聚集不同政見的會員,不妨多看泛民支持者以外的反應。
坑灰未冷山東亂,劉項原來不讀書。
3ASV196 發表於 2008-9-9 23:08 | 顯示全部樓層
其實今次選舉, 令我最失望, 唔係結果, 結果我會尊重, 而是最失望係個氣氛...

唔知香港人係唔係太鍾意睇人鬧交....家好月圓日日都鬧,
所有選舉論壇, 又係次次鬧, 越鬧有d 支持者又好似更開心...
而網上更加唔駛講, "無恥"都唔知出現左幾多次....

係無重大新議題下, 人人只是不斷翻舊帳......

整個過程, 似鬧劇多......少少野, 又放到大晒....

民主自由, 不等於鬧交, 不等於咩都可以講.....

(以上無針對任何派別, 講真, d 議員, 人人有份)
3ASV196.KE7270
053h4 發表於 2008-9-9 23:24 | 顯示全部樓層

on11358 發表於 2008-9-10 00:04 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2008-9-9 23:08 發表
其實今次選舉, 令我最失望, 唔係結果, 結果我會尊重, 而是最失望係個氣氛...

唔知香港人係唔係太鍾意睇人鬧交....家好月圓日日都鬧,
所有選舉論壇, 又係次次鬧, 越鬧有d 支持者又好似更開心...
而網上更加唔駛講,  ...

我都有呢個感覺,香港人好似唔鬧唔安樂,
網上討論就更加不在下話,每次也好像鬧到非黑即白。
鍾意睇人鬧交就係其中一個原因令社民連成為今屆當選率的贏家,
(當然大舊同長毛對上一兩屆為市民做過既事也是當選原因),
同樣也希望自己果區既黃毓民除左用抗爭手法外都會落力為九龍西市民。

P.S.個人黎講對家好月圓鬧交情節不感興趣(甚至感到有點煩擾),
更加對周圍點著火頭既人感到莫名其妙(不論是那一個派別),
只懂講民主或者只懂講和諧也不會令社會進步。
ArnoldC 發表於 2008-9-10 01:29 | 顯示全部樓層
非泛民 = 一文不值;這樣叫民主?
為反對而反對 = 監察到政府;這樣叫民主?
翻人舊帳、大吵大鬧、用踩低別人來拉高自己的候選人 = 有料到;適合民主?

中央說香港人對普選未準備好,現在我們可以反對嗎?
Fun_FC 發表於 2008-9-10 07:11 | 顯示全部樓層

Deleted

唔好意思,小弟電腦出錯