hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 2008年10月1日國慶煙花匯演八幕主題及介紹: ...
開啟左側

2008年10月1日國慶煙花匯演八幕主題及介紹:

S3BL100 發表於 2008-10-5 22:19 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2008-10-4 22:46 發表
那我相信中國人這種特質在一些對共產黨痛恨的人仕中表現更為明顯。
譬如李柱銘近日撰文就提過要將中聯辦「連根拔起」。

老實說,用這套標準,共產黨當權者就真的不太有做中國人的資格。
(如果真像閣下所說的那樣,台灣 ...

這個機構,不「連根拔起」可以怎樣?

台灣問題,不過因為太多外在因素,否則真的早就夷為平地。你看次次都說
「不惜以一切代價」,全世界有哪個國家會如此對待自己的國民?
(註:我用「國民」一詞,是因為中共把台灣當成自己的一部分)

「不是你死就是我亡」,在許多其他事情上,也能看到這種特質,例如法庭
可以判入「剝奪政治權利終身」之類。

國慶煙花播這類歌曲,足證中國人還身處於文革時期的意識形態。
238X 發表於 2008-10-5 23:58 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 5/10/2008 22:19 發表

這個機構,不「連根拔起」可以怎樣?

台灣問題,不過因為太多外在因素,否則真的早就夷為平地。你看次次都說
「不惜以一切代價」,全世界有哪個國家會如此對待自己的國民?
(註:我用「國民」一詞,是因為中共把台灣當成自己的一部 ...

「這個機構,不『連根拔起』可以怎樣?」
──當它不存在是比較實際的做法。

老實說,當權者那些話,用其人之道還治其人之身,只是紙老虎。
現在再有人把那些東西當真,就真是沒有甚麼可以說的了。

反而閣下的言論比那些當權者更加認真、更加像「不是你死就是我亡」。
李柱銘亦然。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
S3BL100 發表於 2008-10-7 16:51 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2008-10-5 23:58 發表

「這個機構,不『連根拔起』可以怎樣?」
──當它不存在是比較實際的做法。

老實說,當權者那些話,用其人之道還治其人之身,只是紙老虎。
現在再有人把那些東西當真,就真是沒有甚麼可以說的了。

反而閣下的言論比那些當權 ...

當不斷有傳聞指此機構介入立法會選舉,甚至干涉、操控政黨內政,
為香港帶來實質影響時,又怎可以當此機構不存在?傳聞雖然是傳聞,
但是事必有因。
on11358 發表於 2008-10-7 19:54 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2008-10-7 16:51 發表

當不斷有傳聞指此機構介入立法會選舉,甚至干涉、操控政黨內政,
為香港帶來實質影響時,又怎可以當此機構不存在?傳聞雖然是傳聞,
但是事必有因。 ...

唔通連放煙花選曲都係由中央操控
睇黎中國真係對香港無微不至,
連任何一個生活細節都唔放過
barking 發表於 2008-10-8 20:30 | 顯示全部樓層
原帖由 on11358 於 2008-10-7 19:54 發表

唔通連放煙花選曲都係由中央操控
睇黎中國真係對香港無微不至,
連任何一個生活細節都唔放過

點解唔得? 佢個體制咁龐大
3ASV196 發表於 2008-10-8 20:45 | 顯示全部樓層
如果部分人永遠只用負面看一件事/一個團體,
基本上係無討論空間....

即使煙花配樂, 都可以無限擴大到你死我亡,
自問我無咁多想像力...

3ASV196.KE7270
on11358 發表於 2008-10-8 21:39 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2008-10-8 20:45 發表
如果部分人永遠只用負面看一件事/一個團體,
基本上係無討論空間....

即使煙花配樂, 都可以無限擴大到你死我亡,
自問我無咁多想像力...

我無o甘多想像力,但有預感討論會擴展到呢個地步,因為太多先例,
就好似預測報紙既內容一樣,比起要預測天文台會唔會掛8號更準確。
cky 發表於 2008-10-9 00:24 | 顯示全部樓層
如果本身對事件唔留意, 或者從來都沒有關心過
當然覺得好似晌度小提大造

話晒我留意煙花配樂好耐, 再加上我有從事同音樂相關的工作
對音樂較一般人敏感, 又有何問題?

而且我都唔係第一年鬧煙花音樂
一講親又要提番呢幾年佢地恃住博人唔識野
求其拎 d 噪吵的音樂當係熱鬧
結果就出左 "鳳陽花鼓", "安魂曲" 同埋 "梁祝跳墳" 都拎黎做煙花音樂的大笑話
on11358 發表於 2008-10-9 01:09 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2008-10-9 00:24 發表

一講親又要提番 ...

音樂屬於藝術,點解討論到最後會跟同政治扯上關係呢。

小弟都有少許音樂底子,不過對煙花背景音樂就甚少研究,
作為一個觀眾黎講,只要音樂旋律、曲調跟煙花配合就可以,
畢竟主角都係煙花視覺上既效果,當然選曲方面可以多花心思,
但同時聽到配樂跟睇到煙花只有一少撮現場的人跟電視觀眾(仲要俾主持既爛評述蓋過),
至於歌曲本身既歌詞,一心欣賞煙花既市民根本唔會刻意去留意,
話之你死亡又好滅亡又好,唔好阻住我欣賞煙花就最好。

再唔係下次淨係播放純音樂,唔播歌詞,以前都用過純音樂做配樂。
不過今次屬國慶煙花,播返國慶既音樂又唔係完全無道理,
要討論一件事都要從正確的方向著手,而唔係扯到離天萬丈遠。

既然cky兄對音樂比較有認識,不如分享一下煙花應該點樣配樂先算合格,
或者可唔可以提供外國一些例子作參考,增加討論價值。

3ASV196 發表於 2008-10-9 08:59 | 顯示全部樓層

原帖由 cky 於 2008-10-9 00:24 發表

一講親又要提番 ...

其實我本身係想講那位藉一句歌詞去批評中國人mentality那人兄...

另閣下對音樂敏感, 當然唔係問題, 不過亦相信閣下如果從事音樂工作,
更加會容易明白音樂同政治的分野....

即使有關歌曲, 本身有政治的成份, 但如果只是用於煙花表演的配樂,
用咩角度去聽, 真係好睇你點去睇......不過我唔反對可以作出批評..
(正如國歌一樣有人批評, 邊度仲有血肉長城....)

但如果將一d配樂歌詞, 講到去中國人"不是你死就是我亡"的心態,
甚至去到"西方國家要小心""大國崛起"...呢d言論, 就真係無限擴大吧?
由一句歌詞, 可以擴大到針對一個民族, 呢d又係什麼心態呢?
3ASV196.KE7270