hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [未經證實消息]特區政府安排神七太空人來港提高民望: ...
開啟左側

[未經證實消息]特區政府安排神七太空人來港提高民望:

3ASV196 發表於 2008-9-29 16:27 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 2008-9-29 15:47 發表

講真, 第一次有太空人都話大件事, 不過依家已經有點悶...下下都落黎, 好唔矜貴

我唔反對政府搵太空人來做show, 有興趣咪去睇下lor

咁興趣呢d野好睇個人, 好似我咁, 一次呢d show(無論太空人, 金牌運動員)
都無去過, 因為無興趣, 不過次次見到部分香港人都好興奮去迎接, 覺得
搞下又無壞.....唔搞亦ok....

同第一次比, 的確會無咁大衝擊, 但正如奧運金牌次次拎, 但次次拎都係唔易gei..
上太空本身危險性好大, 如果太空人可以黎香港, 都係一件光榮的事...

不過講真, 今次其實一直都未公佈過訪港計畫, 樓主我諗要改改標題.....

3ASV196.KE7270
sq285 發表於 2008-9-29 19:36 | 顯示全部樓層
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
238X 發表於 2008-9-29 19:55 | 顯示全部樓層
原帖由 sq285 於 29/9/2008 19:36 發表
http://www.881903.com/Page/ZH-TW/newsdetail.aspx?ItemId=64871

曾生真係o甘做

咁上兩次都有做的話,今次做都唔奇。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
barking 發表於 2008-9-30 21:45 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2008-9-29 19:55 發表

咁上兩次都有做的話,今次做都唔奇。

做開頭, 以後都要咁做
如果他日神舟十幾廿號的太空人不再訪港, 全民恐慌都似
AD18 發表於 2008-9-30 23:27 | 顯示全部樓層
原帖由 sq285 於 2008-9-29 19:36 發表
http://www.881903.com/Page/ZH-TW/newsdetail.aspx?ItemId=64871

曾生真係o甘做

與其搞埋晒 d 門面功夫
倒不如做 d 實際既野好過啦
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
3ASV196 發表於 2008-10-1 08:34 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2008-9-30 23:27 發表

與其搞埋晒 d 門面功夫
倒不如做 d 實際既野好過啦

咩叫門面? 咩係實際呢?

叫太空人黎, 本身都可以好實際ga wor...

除左令到部分市民感到興奮外, 其實亦係
向全中國宣傳緊香港....也加強緊中央與香港
的聯繫....而呢個活動要搞, 資金本身唔駛好多...
而且時間亦很短......經濟上效益唔算差...甚至
可能係好.....引起的話題/連帶效益, 亦可能係
商機wor....

即好多時, 話政府無做好經濟民生...當然較直接
係派錢, 減稅, 直接增加就業la, 但同樣亦唔可以
忽視呢d活動帶來的簡接益處....

其實同放煙花及好多"同樂日", "開放日"一樣, 呢d
可以講成"門面"野.....但同樣係對民生有重大關連,
俾市民一個假日的好活動.....即使無興趣都好, 有
關活動亦唔會對社會有負面影響ga (WTO咁就話jei)

即我唔明白係, 明明一個本身無乜壞處的"活動",
點解政府一搞, 就樣樣好似變成一定負面般.....

都係上面那一句, 做"門面"野, 不等於無做"實際"野....
就算唔做"門面"野, 亦不等於有做"實際"野...

與其批評去搞呢個活動, 倒不如去針對一d政府"實際"施政,
去加以批評/俾意見, 更"實際"吧!

(如果政府連"門面"野都唔做, 到時就真係可怕..)

評分

參與人數 3aPower +3 收起 理由
Chairman + 2 因為不認同某一觀點而去扣分,根本無意義! ...
cky -2 實在不能再認同呢類只為求搞風頭的活動, 請 ...
da54 + 3 有道理!

查看全部評分

3ASV196.KE7270
cky 發表於 2008-10-1 16:20 | 顯示全部樓層

原帖由 S3N280_FX8032 於 2008-9-28 19:47 發表
首先恭喜三位神七太空人翟志剛、劉伯明及景海鵬安全回航先,繼之前神六費俊龍和聶海勝、神五楊利偉先後訪港,相信在好快的時間香港特區政府會遨邀請神舟七號三位太空人翟志剛、劉伯明及景海鵬訪港以提高香港特區行政長官 ...

不會

經常搞這類活動
只會被人覺得下下都靠別人的成功而沾光
一次就話可以, 次次都係咁就, 就失去了吸引力

上次金牌運動員來港, 有提升了曾先生和班子的民望嗎?

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
edhong + 2 Agree !!

查看全部評分

AD18 發表於 2008-10-1 16:23 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2008-10-1 08:34 發表

咩叫門面? 咩係實際呢?

叫太空人黎, 本身都可以好實際ga wor...

除左令到部分市民感到興奮外, 其實亦係
向全中國宣傳緊香港....也加強緊中央與香港
的聯繫....而呢個活動要搞, 資金本身唔駛好多...
而且時間亦很 ...

可能係小弟先入為主
我個人覺得搵佢地落黎只係做 show
真係幫唔到 d 乜野
我就真係唔多信呢次舉動可以挽回番民望
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
cky 發表於 2008-10-1 16:35 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2008-10-1 08:34 發表

(如果政府連"門面"野都唔做, 到時就真係可怕..)

本來我對整篇文章都尊重, 但這一句真係打左個突

回應發文者的 "願望"

因為大家都對政府下下都做呢 d 門面野來博取市民好感已經麻木
而且每一次亦要動用額外的公共資源來負責
徒埋呢類咁既燒煙花錢, 又沒有實際的意義
門面野做得過多, 反效果才會更大
曾先生班主仲用緊呢種思維, 不令人擔心才奇

有 d 野, 比門面野 (或者根本就係政治化粧) 用更少資源
但得更大的效果
3ASV196 發表於 2008-10-1 16:46 | 顯示全部樓層

原帖由 cky 於 2008-10-1 16:35 發表

本來我對整篇文章都尊重, 但這一句真係打左個突

回應發文者的 "願望"

因為大家都對政府下下都做呢 d 門面野來博取市民好感已經麻木
而且每一次亦要動用額外的公共資源來負責
徒埋呢類咁既燒煙花錢, 又沒有實際的 ...

其實我無預期人人同意我以上見解.....

有關活動的經濟效益係點, 亦好難量化.....但社會往往
需要呢d活動.....即使以前港英政府, 民望唔低都好,
都一樣會做...

搞呢d活動, 問題唔係只是博取市民好感, 反轉睇,
有關活動/煙花, 亦是為市民帶來娛樂....是政府俾
市民服務的一種....(閣下受唔受係一件事, 不過肯定
唔少香港人受, 睇下年年睇煙花幾多人, d 人拎門票
有幾多人就知)

呢d事, 在乎觀點與角度吧....如果硬要用政治眼光去睇,
我無辦法

(閣下減我分, 我仲打左個突, 原來討論區有唔同意見,
都會被扣分...)