hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) Roommate即將要結婚
開啟左側

Roommate即將要結婚

joeli16 發表於 2005-7-21 04:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

從佢地既發展過程講起...
我既roommate Jamie,
係high school時代認識左現時女友Melissa,
初頭佢地係好開心的,
同一般情侶冇異。

不過冇幾耐之後,
Melissa竟然同另一男人搞起上黎,
仲生左兩個女,
Jamie知道左之後,
話唔介意Melissa所做既行為,
繼續願意同佢在一起。
不過因為Melissa父母話Jamie冇學識及收入低,
阻止佢地繼續戀情,
佢地就分左手。

分手之後,
Melissa就想同兩女孩父親奉子成婚,
不過最後唔知點解又散左,
因為Melissa覺得己經訂好哂教堂及酒席,
佢認為唔應該浪費,
所以就求其搵左個男人結婚。(我聽到只識用呢個表情...#)

到今年二月,
Melissa又搵返Jamie,
又開始過拍拖。
Jamie就完全被蒙蔽住咁,
完全迷失左自己本性,
(佢原本係一個好活躍既人,
拍返拖之後就成個人變左,
全世界好似得返Melissa一人咁)

平時Melissa對Jamie既態度係好似命令咁,
乜都要Jamie做,
否則就會發脾氣。

Melissa亦唔顧他人感受。
平時Melissa用非常多香水,
那味道非常濃而且歷久不散。
host mom同我對香水敏感,
己經話過佢好多次唔好用咁多,
不過佢又係依然顧我。

佢直成搬左入黎我屋企住,
佢食又同我地share,
用乜都同我地share,
仲十次有六次都用住洗衣機,
之後洗完又唔理,
搞到人地冇得用。
不過佢買既食物又全部寫哂名唔俾其他人用,
搞到host mom都忍唔住話左幾句。

佢搬入黎住,
連host mom都唔知,
佢兩個女又唔顧,
只係顧住拍拖
(冇乜幾何見到佢兩個女出現我屋企)
而且又唔俾錢,
對我地俾足住宿費既唔公平。

到左六月,
Jamie就用左成2000蚊美金買左隻定婚介指俾Melissa,
己經要向銀行借錢,
之後又用1000蚊美金買左對結婚介指。
(Jamie之前先話想返學又冇錢,
學費每個quarter 700蚊)
之後到8月就話要結婚,
又唔知要駛幾多錢。
不過現時Melissa同Jamie都只有part time job,
而且Jamie做既餐廳就快執,
連自己住既地方都冇,
(Melissa本來係同家人住)
又要養兩個女,
咁快就話結婚真係唔知佢地點打算。

基本上所有人(包括Jamie母親,我女友,host mom等...)都反對Jamie結婚,
一來太過急,唔清楚對方就話結婚。
二來根本冇足夠經濟基礎,自己仲未搞得掂,又有兩個女等開飯。
最後就係Melissa為人,我地相信佢會有婚外情,並不專一。

我地勸又勸過,話又話過,
Jamie始終係左耳入,右耳出,
唔聽人講...

雖然我唔想一個咁好既朋友繼續踩落去,
不過真係冇乜野我可以做,
唯有上黎呢度呻下...#

[ Last edited by joeli16 on 2005-7-20 at 12:55 ]
3384 發表於 2005-7-21 10:09 | 顯示全部樓層
嘩嘩嘩...結婚可以結得咁隨便ga...滴汗中..."

阿Jamie咁固執, 我真係諗唔到點可以勸到佢....
(陰謀論...可能Melissa想搵多個人分擔湊女費用, 所以借故搵返Jamie幫手?!)
拉登與古惑天王一樣,都是捉不盡的...
S3BL103 發表於 2005-7-21 19:32 | 顯示全部樓層
 樓主| joeli16 發表於 2005-7-22 01:52 | 顯示全部樓層

[ref=309858]S3BL103[/ref]  在 2005-7-21 03:32 AM 發表:

嚇得我....  #
我仲以為呢o的事只會響電視劇出現的,
估唔到現實世界中都有的..... #:-X
愛情果然係盲目,可以咩都唔理同對方生活,
即使幾辛苦都捱下去,不過我覺得Jamie好慘,咁多事都蒙在鼓裡~#:-/

雖然Jamie係我朋友,
不過都唔可以唔話,
Jamie都係有責任,
因為就算Melissa係咁迫佢結婚,
都要有佢同意先得。
佢係太過純真,
變成愚蠢,
針唔到肉唔知痛。

仲有,Melissa話要同Jamie結婚,
但係佢另一單婚姻仲未結束的
(即係仲未搞掂離婚)
咁亂七八糟既關係,
叫我地點放心Jamie同佢結婚?
simon12 發表於 2005-7-22 15:39 | 顯示全部樓層
[ref=310377]joeli16[/ref]  在 2005-7-22 01:52 AM 發表:

雖然Jamie係我朋友,
不過都唔可以唔話,
Jamie都係有責任,
因為就算Melissa係咁迫佢結婚,
都要有佢同意先得。
佢係太過純真,
變成愚蠢,
針唔到肉唔知痛。

仲有,Melissa話要同Jamie結婚,
但係佢另一單 ...

離題一問:Jamie是當地人還是香港人?