hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 小巴司機惡行
開啟左側

小巴司機惡行

HY671 發表於 2005-8-15 09:40 | 顯示全部樓層

[ref=335453]238X[/ref]  在 2005-8-11 09:42 PM 發表:

其實好多小巴公司唔會定時俾司機食飯,
係佢地見附近站頭客少就可以自己去食。
因為咁樣出車的效益比較高。

不過有時通報得唔好,成條線 D 車都去哂
食飯都有的。 404M 夜晚有時就會有呢種
情況。 310M 車少而且有 99 攝車,其實都
唔算嚴重,我見到果班車係個別事件

你開頭又冇講係「個別事件」,係咪有心誤導其他板友呀?

返正題,如果公司冇訂時間,咁言下之意會唔會係司機夾埋
玩乘客?

不過話說回來,閣下見到人食完飯嘆支煙都唔得(注:本人不
贊成吸煙的),但一食完飯,飯氣都未過就要人開車,會唔會
對司機既健康唔好之餘,行車亦有危險呢?
永遠懷念MJ
gsrc0525 發表於 2005-8-15 17:26 | 顯示全部樓層
[ref=339212]HY671[/ref]  在 2005-8-15 09:40 發表:

玩乘客?

雖然本人大力反對任何有吸煙的行為,
但是吸煙的人士都有一定的自由的。

回到正題,
本人(2003年)有一次在乘坐小巴,
當本人下車時,
小巴司機竟然說本人沒有交車費給他(當時本人已經在上車時已經交了車費),
結果,避免發生兩人爭拗的情況發生,
本人便再繳交了一次車費給司機。#:-/#:-/
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
cmkmichael 發表於 2005-8-15 22:40 | 顯示全部樓層
頭先先遇到都幾惡的司機...
我在廣福等紅小出太子,
見到LT2550在對面加完氣出來準備出旺角,
我都諗住截o個部,
但當佢行到廣福出面的時候,突然LX4752出來,
但唔載我,我就上左LT2550,跟住LX4752個尾出九龍,
去到黃宜凹,LX4752有客上,當LT2550抽頭過的時候,
佢又頂住哂,LT2550個司機就火滾熄牌相燈和客燈,
dum 住出九龍lu...

沿途司機大吐苦水,因為4752都唔係有好多客,約5-6個,
但係都唔應該頂住後車出去...大家同線,有客大家做先至係.
仲話4752係旺角大埔線負責人,都霸住哂d客來做
各位好!請列隊歡迎.....
238X 發表於 2005-8-15 23:14 | 顯示全部樓層

[ref=339212]HY671[/ref]  在 2005-8-15 09:40 AM 發表:

「個別事件」唔係指一件。

[ref=339212]HY671[/ref]  在 2005-8-15 09:40 AM 發表:

玩乘客?

當然唔會啦,唔通有生意唔做?

我睇住佢都有成十分鐘。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
HY671 發表於 2005-8-16 09:30 | 顯示全部樓層
[ref=339933]238X[/ref]  在 2005-8-15 11:14 PM 發表:

我睇住佢都有成十分鐘。

咁請問你認為一個小巴司機應有多少食飯時間?
(無論條候車人龍長或短)
永遠懷念MJ
fai 發表於 2005-8-16 09:43 | 顯示全部樓層
如果你真的有俾便應企硬,你咁樣戔令司機以為你想坐霸王車。

[ref=339506]gsrc0525[/ref]  在 2005-8-15 17:26 發表:

雖然本人大力反對任何有吸煙的行為,
但是吸煙的人士都有一定的自由的。

回到正題,
本人(2003年)有一次在乘坐小巴,
當本人下車時,
小巴司機竟然說本人沒有交車費給他(當時本人已經在上車時已經交了 ...
[i]影像.從心[/i]
238X 發表於 2005-8-16 21:38 | 顯示全部樓層

[ref=340273]HY671[/ref]  在 2005-8-16 09:30 AM 發表:

咁請問你認為一個小巴司機應有多少食飯時間?
(無論條候車人龍長或短)

以總站隔離有野食計, 45 分鐘差唔多喇。
但你咁講好似覺得我果十分鐘係見住佢食飯
咁既款。
HY671 發表於 2005-8-17 09:09 | 顯示全部樓層
[ref=340819]238X[/ref]  在 2005-8-16 09:38 PM 發表:

以總站隔離有野食計, 45 分鐘差唔多喇。

但你講到個司機好似食幾個鐘頭飯,坐極都唔願開工咁。

咁以你先前所述既事件,個司機究竟有冇「超時食飯」?
如果冇,又或者你證實唔到佢有,咁佢既行為又「惡」在
那裏?

以我所見,部份綠小司機只有半小時食飯時間。大家唔係
職業司機,唔會明白佢果行既辛苦野,但唔好話一食飽渣
車,就算你一食飽即刻坐車,只要遇上一個技術較平庸既
司機都足夠你命,如果日日一食飽見到長龍要焗住開工
,咁我相信好容易會短幾年命。

[ref=340819]238X[/ref]  在 2005-8-16 09:38 PM 發表:
但你咁講好似覺得我果十分鐘係見住佢食飯
咁既款。

請你自己睇下你自己之前寫過乜野?

[ref=339933]238X[/ref]  在 2005-8-15 11:14 PM 發表:
我睇住佢都有成十分鐘。

咁你認為我咁諗係咪「全因為你」呢?不過,我明白可能
你係睇住佢食左十分鐘煙,並無食飯.....掛。

[ Last edited by HY671 on 2005-8-17 at 09:16 ]
永遠懷念MJ
238X 發表於 2005-8-17 22:27 | 顯示全部樓層
[ref=341377]HY671[/ref]  在 2005-8-17 09:09 AM 發表:

以我所見,部份綠小司機只有半小時食飯時間。大家唔係
職業司機,唔會明白佢果行既辛苦野,但唔好話一食飽渣
車,就算你一食飽即刻坐車,只要遇上一個技術較平庸既
司機都足夠你命,如果日日一食飽見到長龍要焗住開工
,咁我相信好容易會短幾年命。

聽你咁講,我應該係會容易短幾年命的人 #;D

[ref=341377]HY671[/ref]  在 2005-8-17 09:09 AM 發表:

咁你認為我咁諗係咪「全因為你」呢?不過,我明白
可能你係睇住佢食左十分鐘煙,並無食飯.....掛。

就是這樣了。
petcity 發表於 2005-8-17 23:06 | 顯示全部樓層

致238X兄:

你應該係一接受過高等教育的人,但為何諗野可以完全不顧他人
我自己都係服務性行業從業員,有時甚至要食皇家飯,即係半個
鐘食飯時間,對我黎講都夠有突,但我提早返埋位接客開工,學
我Mentor講,老闆未必睇到同欣賞,做客亦未必會讚賞,更何況
法例有訂明僱員應有休息時間,如果司機係係編定休息時間做自
己事,我唔覺得有任何問題

或者再咁講,難道某日有太多客係尾車時間,或者應該咁講,係
收工時間後,太多人趕唔到尾車,司機要唔收工載埋你呀?

本身只覺得某時你至算想法不成熟,但今次一看,閣下只係個d不理
他人辛苦既人,你可能未出過黎做野,冇錯受人二分四,有時要識做
同去適應,但並不代表要好似完全滿足埋一D無理要求至得

你自己諗清楚,但我更相信,你未必會改變想法,因為,真係會改,好
多人都會因我說話一早改變,而我自己亦未必會因人說話去改,更加令
自己相信,我,講緊廢話
簽名被屏蔽