hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) 至尊噴射航班今日開始投入服務
開啟左側

至尊噴射航班今日開始投入服務

barca_399 發表於 2009-3-25 10:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

至尊噴射航班今日開始投入服務,
用天皇星行走....

3個等級坐位都會提供餐及飲品,

船上用餐及飲品亦有別現有豪華位/貴賓廂

香港開 :0915, 1345 1645,1945*
澳門開 :1115, 1515, 1815*, 2215*
*夜 航

價 格
尊 貴 位尊 豪 位貴 賓 廂
(4 座 位)
香 港
  至 澳 門
平 日$212$312$1,548
週 末
及 假 日
$212$312$
夜 航$262$362$

尊 貴 位尊 豪 位貴 賓 廂
(4 座 位)
澳 門
  至 香 港
平 日$220$320$
週 末
及 假 日
$220$320$
夜 航$270$370$

GD1570 發表於 2009-3-25 12:00 | 顯示全部樓層
我想問同普通班次有咩分別?
你有你可愛,我有我好笑。
hkcnbus 發表於 2009-3-25 12:03 | 顯示全部樓層
上次我用142元搭了一程
以後想保證搭得好不會是拋,終於有一個固定的jetfoil班次
我的愛船 北星BALSA
 樓主| barca_399 發表於 2009-3-25 12:26 | 顯示全部樓層

你唔好忘記,船得一隻...
到時有咩事唔行得...冇人保証會俾番隻JETFOIL 你搭,你要唔拋,FOILCAT 比更JETFOIL 更定...時間更加易就...

GR614 發表於 2009-3-25 12:30 | 顯示全部樓層
想問下如果"至尊"航班個渡期,會唔會有普通航班一齊開?

同埋"至尊"航班有無好似港澳線咁分夜航同埋平日假日?

雖然知道$142係收得平左,不過都不禁想問一問,$212會唔會貴左d?
セブンアイランド大漁
 樓主| barca_399 發表於 2009-3-25 12:45 | 顯示全部樓層
原帖由 GR614 於 2009-3-25 12:30 發表
想問下如果"至尊"航班個渡期,會唔會有普通航班一齊開?

同埋"至尊"航班有無好似港澳線咁分夜航同埋平日假日?

雖然知道$142係收得平左,不過都不禁想問一問,$212會唔會貴左d? ...

1.固定班期

2.有
hkcnbus 發表於 2009-3-25 13:10 | 顯示全部樓層

原帖由 barca_399 於 2009-3-25 10:25 發表
至尊噴射航班今日開始投入服務,
用天皇星行走....
3個等級坐位都會提供餐及飲品,
船上用餐及飲品亦有別現有豪華位/貴賓廂

香港開 :0915, 1345 1645,1945
澳門開 :1115, 1515, 1815, 2215

價 格 (以下係香港至澳門 ...

其中
香港開1945   尊貴位262元; 尊豪位362元
澳門開1815及2215  尊貴位270元; 尊豪位370元
澳門開其他班次  尊貴位220元; 尊豪位320元
我的愛船 北星BALSA
UltimateGTR 發表於 2009-3-25 15:45 | 顯示全部樓層
唉,噴射飛航這個舉動令我好失望,有好多原因. :')

這個舉動在我眼中等同再小一架929行,令本來已日漸減小的929剩下 ([原]16-[已賣]3-[唔平民]1-[已收埋]2) 10架.

我深信會好小人搭,真係太貴,仲要在依加這樣的經濟環境下推出.

令只想搭普通位的人要等至尊噴射航班的下一班,浪費時間,也會做成不必要的人潮.
另外,假如下一班係至尊噴射航班,再下一班唔係foilcat或929,再下一班先係929或foilcat航班,會令簡船搭的人要花更多的時間.

噴射飛航知道很多人會只選擇929搭,就推出這樣的計劃,去賺取更多錢,這個做法好過份,也使929可能變為不平民化,有違反"以客為尊.服務一般市民"的精神.

仲有d但暫時諗唔到.

都唔知噴記高屠點諗,原本遠東噴射船的精神已經不再.
這樣落去我想港珠澳大橋快d落成.

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
老豆 + 3 十分認同

查看全部評分

樓主| barca_399 發表於 2009-3-25 16:40 | 顯示全部樓層
原帖由 UltimateGTR 於 2009-3-25 15:45 發表
唉,噴射飛航這個舉動令我好失望,有好多原因. :')

這個舉動在我眼中等同再小一架929行,令本來已日漸減小的929剩下 ([原]16-[已賣]3-[唔平民]1-[已收埋]2) 10架.

我深信會好小人搭,真係太貴,仲要在依加這樣的經濟環 ...

好一句以客為尊....
我搭咁耐遠東時代O既929 我就睇唔到對乘客有幾尊....
坐位--差...
船艙設計(遠東時代)--殘舊 (而家O既設計比起其他新船都係差),
客艙服務-- 冇....(船員唔鬧你已經係好)

只不過係因為遠東有JETFOIL,就算以上O既O野有幾差....
乘客都會去搭.....
遠東向來都唔係用以客為尊為招來..

你講到對信德咁灰....講咁多悔氣說話,
到時信德真係退哂d jetfoil,
你唔好o係度喊就得啦
你知你對jetfoil 有幾瘋狂o架啦
volvo_chan 發表於 2009-3-25 16:57 | 顯示全部樓層

嘩......最低入陽費都要$212,
究竟至尊噴射航班,除了食得豪d外,
同普通航空仲有乜分別呢?

不過天皇星比其他Jetfoil座位豪華,
始終是翻新過,但仍不及Tricat座椅舒適。

至于你信不信,我反正信了