hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 買車小問題
開啟左側

買車小問題

hkbw 發表於 2005-8-23 09:46 | 顯示全部樓層

[ref=347541]ASV66[/ref]  在 2005-8-22 23:55 發表:

或者小弟試下解答:

1. ALPHARD--
ALPHARD屬於大型MPV, 設備同舒適程度都係3部車之中最高, 電油版本採用3000c.c.引擎, 馬力220匹, 價錢大約40-50萬; 而ALPHARD HYBRID因為係雙動能車(電油+電力), 採用2400c.c.引擎+電力推動, 馬力同普通版差唔多, 但比較慳油同環保;

2. PREVIA--
原版係ESTIMA, 但行貨則叫PREVIA; 現時市面有售既ESTIMA通常都係3.0, PREVIA就用2.4引擎, 好多車主或者用家都話2.4動力"不過不失", 但坐滿人就爭少少, 而且設備較齋, 尤其中排座位既所謂腳墊真係得啖笑! 所以普遍買家都揀ESTIMA L;

3. PICNIC--
3部車之中空間最少一部, 我老友而家正楂緊早期版, 可能係動力不足既關係, 耗油量竟然同我架LUCIDA比有過之而無不及! 而且後排位較窄, 我呢個6尺高佬坐完都嗌救命! 更加頂唔順既就係部車竟然冇水溫錶! 只係以一個"溫度計"形燈號指示!

所以, 小弟覺得PICNIC只適合一D有小朋友未成長而又有需要車外父外母既人, 做公司車或者要傾生意又或者全成人做乘客就一定唔岩使!

以上3部車既條件計算, 小弟既選擇會係ESTIMA L, 皆因ALPHARD太豪, 好似"病鼠"咁唔係任何場合都岩用, PICNIC又太細, PREVIA岩岩好, 但2.4引擎又唔多夠力, 所以ESTIMA L先至係我杯茶.

既然BUDGET唔係問題,
要動力足夠, 又唔要耗油量高, 點解唔諗下 HYBIRD版ESTIMA呢?
據其他用HYBIRD系列的車主表示, 維修費同一般豐田車差唔多, 都幾可靠...
不過設備就齋D LAW...
殺雞焉用牛刀?!
 樓主| norrislaw 發表於 2005-8-23 12:57 | 顯示全部樓層
唔該晒各位版友提供咁多寶貴意見!

我諗屋企人會將以上既意見納入買車時既考慮。
ASV66 發表於 2005-8-23 17:11 | 顯示全部樓層
[ref=347809]hkbw[/ref]  在 2005-8-23 09:46 發表:

既然BUDGET唔係問題,
要動力足夠, 又唔要耗油量高, 點解唔諗下 HYBIRD版ESTIMA呢?
據其他用HYBIRD系列的車主表示, 維修費同一般豐田車差唔多, 都幾可靠...
不過設備就齋D LAW...

同埋MPV必須既設備--天窗都欠奉......
lee329 發表於 2005-8-23 23:54 | 顯示全部樓層

[ref=347585]ASV66[/ref]  在 2005-8-23 12:23 AM 發表:

SPACIO係1.8黎喎? 仲唔係7人車添!

ATRAI 7同EVERY係VAN款, 要坐O係ENGINE上面, 架車行得耐PAT PAT會受難, 尤其係男士, 可能會變無......

而MOBILIO同SIENTA小弟冇試過, 但係我有個舊同事半年前曾經考慮 ...

小弟見到下面呢個網頁,(資料來自易發車網)
http://www.28car.com/sell_dsp.ph ... f_se=7&h_f_eg=2
先以為SPACIO係1500cc既七人車,原來比人昆左都唔知....

仲有想問埋日產既CUBE性能如何,好似唔駛坐係副偈上面....
lee329 發表於 2005-8-24 00:00 | 顯示全部樓層
[ref=347802]ASV66[/ref]  在 2005-8-23 09:40 AM 發表:

Pls remember, 細c.c.=/=細食!

你既意思係咪有d車 660cc 要$2/km,7000cc可以$0.7/km???
請問有冇例子呀?
JC3987 發表於 2005-8-24 00:29 | 顯示全部樓層
[ref=347551]lee329[/ref]  在 2005-8-23 00:02 發表:
仲有可唔可以講下呢下面呢四款1300-1500cc既七人車性能呀?
大發ATRAI 7
本田MOBILIO
日產CUBE
鈴木EVERY

非常感謝解答!!!

Atrai 7 同 Every+ 係 van 款, Mobilo 同 Cube3 係小房車款,
一類係可以日常坐七人的縮水貨 van, 一類係加多兩個位的 Jazz/ Cube.
兩者駕駛同乘坐感覺好唔同, van 款小 RV 車身高而窄,
彎路性能不能與房車相提並論, 強風下行車更要格外小心.

但 van 型 MPV 空間較見使, 後排比較 "坐得人", 唔駛頂頭頂腳,
上落又容易 D.
如果週不時坐超過 5 人, 又唔介意楂慢 D, 我認為 van 型 MPV 比較適合.
簡單來說, 這是 "楂得開心" 與 "坐得開心" 之間的取捨,
亦要視乎個人心境.

順帶一提, 大發 Atari 在日本已轉款 (但未見 Atari 7), 宜靜觀其變.

另外如果屬意 van 型 MPV, 但怕樓上提到的駕駛席下 engine 發熱問題,
不妨考慮後置引擎的富士 domingo, 但可惜已經冇新車賣.
hkbw 發表於 2005-8-24 00:47 | 顯示全部樓層

[ref=348612]lee329[/ref]  在 2005-8-24 00:00 發表:

你既意思係咪有d車 660cc 要$2/km,7000cc可以$0.7/km???
請問有冇例子呀?

正如一部camry 2.4 可以做到$1.1-1.3 一公里, 而一部大發atrai 7 手波亦都可以
係$1.1-1.3 一公里....分別在於Camry大容積,較大馬力,行車時多數處於較低
轉數水平;相反,大發atrai 7雖然細CC,細馬力,但引擎長期處於高轉水平,
令耗油量增加,因為令兩者的每公里耗油量相近.

所以亦有人話,愈細容積的車輛,引擎壽命愈短,尤其在香港呢D有唔少
山路的地方.
殺雞焉用牛刀?!
ASV66 發表於 2005-8-24 07:50 | 顯示全部樓層
[ref=348612]lee329[/ref]  在 2005-8-24 00:00 發表:

請問有冇例子呀?

小弟之前部WAGON R+用996C.C.引擎, 每公里約$0.6-$0.7($12.4/L), 而我有個舊同事楂MOVE AERO DOWN CUSTOM TURBO, 660C.C., 要大約$1一公里.

第二個例子係上面提過, 我而家部LUCIDA行大約$1.5-$1.6, 但係我老友架PICNIC就要$1.8-1.9!!! 佢仲係個斯文司機, 我就下下比大油, 同人地鬥起步......
hkbw 發表於 2005-8-24 08:01 | 顯示全部樓層
[ref=348852]ASV66[/ref]  在 2005-8-24 07:50 發表:

小弟之前部WAGON R+用996C.C.引擎, 每公里約$0.6-$0.7($12.4/L), 而我有個舊同事楂MOVE AERO DOWN CUSTOM TURBO, 660C.C., 要大約$1一公里.

第二個例子係上面提過, 我而家部LUCIDA行大約$1.5-$1.6, 但係我 ...

平心而論,TURBO車一定食油過自然吸氣車...
不過PICNIC竟然大食過LUCIDA....真係第一次聽....
你係咪行公路多,而佢行市區多呀?!
定係佢部車成日要坐夠七個,而你部車唔駛呀?!
殺雞焉用牛刀?!
ASV66 發表於 2005-8-24 23:44 | 顯示全部樓層

[ref=348854]hkbw[/ref]  在 2005-8-24 08:01 發表:

平心而論,TURBO車一定食油過自然吸氣車...
不過PICNIC竟然大食過LUCIDA....真係第一次聽....
你係咪行公路多,而佢行市區多呀?!
定係佢部車成日要坐夠七個,而你部車唔駛呀?!

咁又有少少分別既! 我架車長期坐兩件, 佢就長期坐三件; 我住TM, 佢住TKO.