hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) N08 的差劣銷售手法 (「上環街市」店)
開啟左側

N08 的差劣銷售手法 (「上環街市」店)

markwong 發表於 2005-8-29 14:32 | 顯示全部樓層

其實如果未有定價,真係唔好急住接單,好似山禾一直
因只知大約千三四元而不欲接單,比N80遲了三天才接單,
為的就是不想無價估估下,到貨時價唔同又被人嘈。
homanbean 發表於 2005-8-29 14:54 | 顯示全部樓層
[ref=354455]hr1918[/ref]  在 2005-8-29 12:12 發表:

老實講句,職員既語氣態度或者無問題,但呢種生意手法就好有問題
賣野會唔知價,仲要賣左咁耐野,咪玩啦 !就算無實價都應該估都到八九成,咁咪開個fix既訂購價比人囉,人家買相機賣鏡頭價格升跌得比你d模型仲大啦,預 ...

講真 呢間野好多時都係咁o架啦
比著我就唔會同佢訂車啦
費事到時佢加價又或者等佢成年都冇貨到
無謂俾錢人地收息同做生意呀
唔訂又唔一定買唔到
-   知足者自然常樂   -
5074 發表於 2005-8-29 16:12 | 顯示全部樓層
你落左訂,架車實無走雞
個個有份訂左既係唔係都係俾咁多架啦..
又唔係得你一個俾貴左喎!
VIP有折例外

我夠試過一次訂車唔記得帶VIP,拎車show返VIP
咪又有得平返俾你,都唔知有乜好嘈。
AP11.JD9374
FX8173 發表於 2005-8-29 19:47 | 顯示全部樓層

似乎只係個別店員問題﹗我去沙田店問,店員好確實成答︰
預訂價非會員 95 折,會員9折﹗
davidng 發表於 2005-8-30 23:35 | 顯示全部樓層
[ref=354610]homanbean[/ref]  在 2005-8-29 02:54 PM 發表:

講真 呢間野好多時都係咁o架啦
比著我就唔會同佢訂車啦
費事到時佢加價又或者等佢成年都冇貨到
無謂俾錢人地收息同做生意呀
唔訂又唔一定買唔到

絕對同意, 我幾年都無訂車了 !
費事拎車時好似向人乞食, #:-/
無謂俾錢人地收息同無本做生意呀
唔訂又唔一定買唔到, 買唔到又唔一定會死,
人會控制下自己購買欲和佔有欲 !
買樓就買樓花, 買巴模都要買巴模花 ?!
值唔值, 見仁見智, 願者上釣,
請勿罵戰及對板友作出人身攻擊
ev5774 發表於 2005-8-31 15:52 | 顯示全部樓層
咁樣既銷售手法,又真係有o的問題。
不如佢確定左個價先賣仲好~

我就o係度講下 "差劣" 服務態度。
我依家都唔會走去同80n訂車,就算想訂,我寧願去二和,人地服務態度好好多...

上個星期同朋友去上環買巴模,一盒盒巴模晒o係度,
我地拎上手睇下,然後放番低再睇,
有個比較高既男店員話我地:「你地係咪買架?#]唔係既唔好拎來拎去啦!」
(唔拎上手睇下,點買呢?#:-[)

我地算數,費事掃興。之後我朋友睇中左一架,叫一個四眼女店員俾架車佢睇。

佢睇左兩架,QC奇差,問女店員仲有冇?
女店員好唔耐煩咁話:「冇喇~~係得咁多喇~」
我朋友仲諗緊買唔買既時侯,
女店員補多句:「買車唔係咁揀既,唔係睇下佢油得好唔好既.....」
我朋友即刻好嬲!:mad:我地決定唔買,走!:mad:

我朋友跟住去聯合分店買番o個架車,雖然貴左十幾蚊,
但係佢覺得值得。

[ Last edited by ev5774 on 2005-8-31 at 15:57 ]
Sorry! Not In Service.
咖喱 發表於 2005-8-31 22:16 | 顯示全部樓層

唔o向依間咁o既o野買都把啦~ 一路都無試過o向佢度買車,
d services 差到嘔.........個別分店 d services 唔係咁好, e.g. 上環
拎架車上手望都 bear bear 貢.......:mad:
小弟覺得去其他果 d 仲好, e.g. 各位版友都有提及果間~

[ Last edited by 咖喱 on 2005-8-31 at 22:18 ]
CALBEE 發表於 2005-8-31 22:33 | 顯示全部樓層
好似以為得佢一家有車賣,所以"不領"代理千祈唔好唔賣
巴模,否則到時連唯一競爭都無埋,就真係俾人魚肉喇!
CALBEE 發表於 2005-8-31 22:42 | 顯示全部樓層
[ref=354672]5074[/ref]  在 2005-8-29 04:12 PM 發表:

你落左訂,架車實無走雞
個個有份訂左既係唔係都係俾咁多架啦..
又唔係得你一個俾貴左喎!
VIP有折例外

我夠試過一次訂車唔記得帶VIP,拎車show返VIP
咪又有得平返俾你,都唔知有乜好嘈。

但係問題係寫明$1398,可升可跌,即係點先?
態度又點呢?我相信答得出呢個答案,態度唔
會好得去邊,亦非樓主筆墨可以形容!
CALBEE 發表於 2005-8-31 22:45 | 顯示全部樓層

[ref=356491]ev5774[/ref]  在 2005-8-31 03:52 PM 發表:

女店員補多句:「買車唔係咁揀既,唔係睇下佢油得好唔好既.....」
我朋友即刻好嬲!我地決定唔買,走!

唔怪之CARX同8XN的車水準"高",補油"多"啦!
揀車方法原來大部份巴迷都錯架,又上一堂喇!