hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 黃大仙吉宿舍
返回列表 發新帖
開啟左側

黃大仙吉宿舍

break 發表於 2005-9-4 20:08 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
ats15 發表於 2005-9-4 20:15 | 顯示全部樓層
[ref=360592]break[/ref]  在 2005-9-4 08:08 PM 發表:

你的文章一味只貼一張相,加兩三隻字,
可讀性甚低,甚麼"等死等死等賣地"已有搞爛gag之嫌,
希望阿6783哥你每次貼文也要有100字或以上的文字解釋一下你貼的圖片,好吧是呀~...唉!

人地貼下相,表達一下o者!
唔通在巴士貼圖區那裡個個人都要有100字以上先有可讀性乎?
你聽過四個屬靈的原則嗎?
break 發表於 2005-9-4 20:23 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| EH6783 發表於 2005-9-5 00:51 | 顯示全部樓層

[ref=360592]break[/ref]  在 2005-9-4 08:08 PM 發表:

你的文章一味只貼一張相,加兩三隻字,
可讀性甚低,甚麼"等死等死等賣地"已有搞爛gag之嫌,
希望阿6783哥你每次貼文也要有100字或以上的文字解釋一下你貼的圖片,好吧是呀~...唉!

100字真係好難作得出0番,
我呢D學歷得小六程度既人真係好難嘔到100字俾你呀,
都係貼相算啦
:
...UPPER精神 超UP一番過大癮...
break 發表於 2005-9-6 23:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| EH6783 發表於 2005-9-6 23:33 | 顯示全部樓層
[ref=362528]break[/ref]  在 2005-9-6 11:13 PM 發表:

恕老娘直言,只有小六程度你也敢說給人家聽,不是吧~
今時今日,只有小六程度找到何工作?不敢想像了,
花這麼多時間上網,倒不如投資多點時間進修,
起碼都要當建築師及中文老師先有人尊敬吧~

係呀,真係好難搵工架,
我而家都係係某報業集團內做洗廁所咋#;D

哦!原來學歷咁重要,
怪唔知得d人開口埋口都要自稱係xx大學學生,雖然唔知真定假#;oD
...UPPER精神 超UP一番過大癮...
KE7782 發表於 2005-9-7 00:26 | 顯示全部樓層

[ref=362528]break[/ref]  在 2005-9-6 23:13 發表:

恕老娘直言,只有小六程度你也敢說給人家聽,不是吧~
今時今日,只有小六程度找到何工作?不敢想像了,
花這麼多時間上網,倒不如投資多點時間進修,
起碼都要當建築師及中文老師先有人尊敬吧~

一人直言時,你直言話人,真的矛盾。
你沒有讀過敬業與樂業嗎?不論你是當總統的,當清潔的,也是工作罷了。如果要當建築師、老師才有人尊敬的,未免太目中無人了。

再者,6783兄又唔係沒有打字,打得少字就被人罵,有些人也是沒有打字便貼圖了,這是每人風格不同。

[ Last edited by KE7782 on 2005-9-7 at 00:28 ]
KE7782@27
HY671 發表於 2005-9-7 15:08 | 顯示全部樓層
[ref=360603]break[/ref]  在 2005-9-4 08:23 PM 發表:

老娘也只是提供一個溫馨提示吧,是呀~
如果大家認為100字是太多的話,
老娘建議打50字作引述也可耶~

你回文都係得三十個字左右,點解出文要打一百字?
而且齋睇6783兄既相已有相當可觀性,一隻字都
唔打都一樣咁精彩。

小弟讀香港大學時未見過有咁樣諗野既「同窗」!請
反省一下,一係檢討下你既言論,一係就唔好成日同
人講你係邊度既學生(雖然呢篇冇,不過其他十篇中
總有七八篇有講)。
永遠懷念MJ
sg 發表於 2005-9-7 23:42 | 顯示全部樓層
[ref=362935]HY671[/ref]  在 2005-9-7 15:08 發表:
小弟讀香港大學時未見過有咁樣諗野既「同窗」!請
反省一下,一係檢討下你既言論 ...

[ref=362565]EH6783[/ref]  在 2005-9-6 23:33 發表:
哦!原來學歷咁重要,
怪唔知得d人開口埋口都要自稱係xx大學學生,雖然唔知真定假#;oD

有時都好懷疑佢係咪讀緊或讀過香港大學,
見過有版友問下佢D detail 小小有關香港大學的問題就避而不答或錯答,

疑點1:
例如佢自己聲稱係library找到漁暉苑樓書,
再問佢係7個libraries 中邊個library 0既邊層會找到-->又避而不答
其實果d  HKP 邊一Click 就知啦 , 難道一個HKU 學生/師姐,
連Dragon 也唔識用, 平時點做Report 呀?

疑點2:
竟說U-Hall 收女生住, 俾人笑完仲要死撐,
仲話U-Hall 落成咁多年可能收過女生,

[ref=355860]break[/ref]  在 2005-8-30 20:58 發表:
起了百多年的樓,之前也說不定當過女生宿舍吧~是呀~~

不過U-Hall 有女生住都有2個可能0既,
1.後門, 窗口或坑渠捐入去,
2.女生扮男生入去

疑點3:
死都唔肯話自己邊個Faculty ,
堂堂港大生, 怕乜俾人問?

[ref=348034]Chi_Hang[/ref]  在 2005-8-23 16:53 發表:
那請問老娘是那一個學系呢?已前都沒有聼說過你是香港大學的學生...
[ref=348124]break[/ref]  在 2005-8-23 19:01 發表:
都是不透露了,要知的是網上有很多壞份子及無聊人,
以免被人家暗串,中傷了~

疑點4:
一時話係學生, 一時又話多年沒有回母校了,
唔知邊句先真 ?

例:
[ref=360571]break[/ref]  在 2005-8-23 15:33  發表:
老娘是香港大學(全日制)學生,是香港最權威的學府,學生質素有保證,所以以上資料十分可靠的。~~

[ref=360571]break[/ref]  在 2005-9-4 19:48 發表:
說起來很多年沒有回母校了~是呀~
不知升降機有沒有被雜呢~?~是呀~
都是要各高級建築界人士幫忙,
....唉!找威院的經典資料吧~

唔好下下滔港大的光 !!!

P.S.請問 hkitalk 俾唔俾人講大話咖 ?

還有Post 相唔一定要有字,
如果一張好0既相一隻字都唔打
d 人第一時間就明佢想影乜就最精彩,
幾隻字也無妨, 100字去描述一幅圖,
就會分散讀者的注意力,
達唔到Post 相的最佳效果了!

[ Last edited by sg on 2005-9-8 at 11:47 ]
HY671 發表於 2005-9-8 09:32 | 顯示全部樓層

[ref=363420]sg[/ref]  在 2005-9-7 11:42 PM 發表:
不過U-Hall 有女生住都有2個可能0既,
1.後門, 窗口或坑渠捐入去,
2.女生扮男生入去

P.S.請問 hkitalk 俾唔俾人講大話咖 ?

(節錄板友sg既部份回文)

除了上述兩個原因,還有一個可能:
3. 屈蛇! #;oD (當然要與某男宿生有非比尋常的關係才可!)
(可別心邪,可能佢有個哥哥係度住呢!#:-zzz)

另外,呢度冇話唔比講大話,不過如果講左既大話對人造成傷害及損
失則另計。例如話邊度有乜特見,搞到人撲左個空之類。
永遠懷念MJ