hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 沒有正式提出分手,會否有問題?
開啟左側

沒有正式提出分手,會否有問題?

Sam 發表於 2005-9-24 17:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

本人與初戀女友因被人撬長腳而分開,已經沒有聯絡,
現時女方仍然和男方拍拖。
本人與女方分開是從來沒有正式提出分手,女方好像淡然離去,
而本人也沒有追問原因,但本人明白了,而本人也不能容忍女方一腳踏兩船,
本人亦不會接納她回頭。
記得本人與女方的最後一次電話內容,女方的內容大約是︰
「你如果當我係好朋友,就唔好打俾我,我會再搵你。」,
自此沒有聯絡,直至現在。
其實沒有正式提出分手,會否有問題?會否不完滿,好似拖泥帶水咁?
女方沒有說清楚,算係點?
歡迎討論。

[ Last edited by Sam on 2005-9-24 at 17:47 ]
3238 發表於 2005-9-24 21:42 | 顯示全部樓層
既然清楚知道對方有新戀情,
就算你們沒說「分手」二字,
雙方都已經明白要各行各路。
就算對方向你說:「會找你。」
都只是客氣說話,
將來再找你才算。

現在不妨好好裝備自己,迎接新挑戰吧!
307 發表於 2005-9-24 21:54 | 顯示全部樓層
現在咁樣都算係清楚,
只係無用到呢一個字眼矣....

問題都唔係太多,
咁最緊要都係你知道自己要點樣就得喇...
只罵不建議=不負責任
hsu 發表於 2005-9-24 23:51 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
HY671 發表於 2005-9-25 02:07 | 顯示全部樓層
講到明「分手」,難道他日不可復合?

冇講過「分手」,就仍係「拍拖」?

董特首既思維在這事上很正確:八萬五?我唔講,咪即係不存在囉。

勿見怪,只是有話直說。嬲唔緊要,最緊要明。
永遠懷念MJ
Ketsu 發表於 2005-9-25 20:03 | 顯示全部樓層
我建議都係點都要同佢講到明「分手」呢兩個字
以斷佢第時想返轉頭
會以「我地都冇講過分手」黎作論句
以免第時如果自己己另結新歡
但仲會俾佢冠以「一腳踏兩船」既問題

雖則家陣個情況都幾明顯係分手既表現
但係「官方宣佈」始終有需要
就好似一d 「假冷」巴士線咁
雖則你要等坐「熱狗」都要睇運氣
但係佢一日唔話係全冷
你都唔可以話佢係全冷線

雖則講到咁白都好似幾老土
但千祈咪俾人捉住呢d 「細節」
第時俾人「抽後腳」呀!
Abusing dead rule -> Denial of reality
307 發表於 2005-9-25 20:23 | 顯示全部樓層

如果實質上係分左手的,
咁名義上有無講到的分別又真係唔係咁大。
只罵不建議=不負責任
HY671 發表於 2005-9-26 12:47 | 顯示全部樓層
[ref=377879]Ketsu[/ref]  在 2005-9-25 08:03 PM 發表:

我建議都係點都要同佢講到明「分手」呢兩個字
以斷佢第時想返轉頭
會以「我地都冇講過分手」黎作論句
以免第時如果自己己另結新歡
但仲會俾佢冠以「一腳踏兩船」既問題

雖則家陣個情況都幾明顯係分手既表現
但係「官方宣佈」始終有需要
就好似一d 「假冷」巴士線咁
雖則你要等坐「熱狗」都要睇運氣
但係佢一日唔話係全冷
你都唔可以話佢係全冷線

雖則講到咁白都好似幾老土
但千祈咪俾人捉住呢d 「細節」
第時俾人「抽後腳」呀!

得罪講句,我就認為閣下既論點有點奇怪。

如果照閣下既意思,「分手」呢件事要唔要向外公開呢?如果公開,
要幾多人知才算「官方」呢?如果唔公開,我就算同佢講左,佢第日
都可以同第三個人講我冇同佢講過分手喎。

而且,感情事單是以「冇講分手」就可以當仲有的嗎?
永遠懷念MJ
KY9143 發表於 2005-9-26 12:55 | 顯示全部樓層
[ref=378436]HY671[/ref]  在 2005-9-26 12:47 PM 發表:

得罪講句,我就認為閣下既論點有點奇怪。

如果照閣下既意思,「分手」呢件事要唔要向外公開呢?如果公開,
要幾多人知才算「官方」呢?如果唔公開,我就算同佢講左,佢第日
都可以同第三個人講我冇同佢講 ...

我覺得...唔可以用官唔官方...

有D人會覺得...做人既野心照...
不過由另一個角度睇...
講出黎...只係代表對呢段感情有一個清楚既了結...
雖然...
晌樓主文中...
講到明當佢好朋友....
意思已經代表住個女仔既心態已經係點~
Beautiful Fighters
HK104 發表於 2005-9-26 13:19 | 顯示全部樓層

[ref=376798]Sam[/ref]  在 2005-9-24 05:45 PM 發表:

記得本人與女方的最後一次電話內容,女方的內容大約是︰
「你如果當我係好朋友,就唔好打俾我,我會再搵你。」,
自此沒有聯絡,直至現在。

呢度已經代表左講分手,好多事情係唔使講到明o既。
唔通真係要講:「本人xxx,由公元????年?月?日起,正式與xxx脫離所有
關係,立此為據.....」
中華巴士 DL20 ML77