hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 好疲倦......
開啟左側

好疲倦......

joeli16 發表於 2005-9-26 13:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

其實小弟唔係話同女友出左咩大問題,
只係小弟升左大學要搬出黎自己住,
要到大假期先可見佢幾日。
(因為渣車去佢屋企來回要六個鐘,
平日根本冇可能咁做)
之前慣左同佢一齊住,
可以日日都見面,
依家咁樣自己真係好孤單...

自己其實有D驚感情會變,
始終大家要隔差唔多三個月先可以見面,
定係係我諗得太多?

如有任何意見,
請賜教。
307 發表於 2005-9-26 13:39 | 顯示全部樓層
Joe兄...

我諗你唔係覺得累,
而係好掛住對方,
但又驚感情會變。

其實只要你兩個中間有保持溝通的,
咁就算真係見少左,
問題都唔係咁大。

你諗多左一點矣,
但係呢個多一點亦都係應該,
有一點危機感會讓你做得更多、更好,
而你亦做得到的。
只罵不建議=不負責任
HY671 發表於 2005-9-26 15:06 | 顯示全部樓層
有冇整d web-cam之類既野?好過冇喎。
永遠懷念MJ
 樓主| joeli16 發表於 2005-9-27 09:17 | 顯示全部樓層

多謝jason兄及路人兄

Jason兄:
我真係唔知呢種係咪危機感,
只係好自然有種衝動唔想失去佢。
其實我對佢係好有信心,
我知佢係唔會變心既,
只不過驚感情轉淡,
到時問題就會黎啦。
你可以講,
可能我係悲觀主義者。

路人兄:
我係有webcam,
不過佢就冇啦,
因為佢自己冇電腦,
要用host family部機先可以,
平日係有用MSN及電話聯絡,
不過因為電話費貴,
次數唔會太多。
點講都好,
一定唔及親自見面咁有親切感。
307 發表於 2005-9-27 09:30 | 顯示全部樓層
Joe兄,
你的想法係好正常...
但係現在亦都只可以係煮到埋黎就食,
根本無野可以做得到。

如果你係間唔中傾下電話的,
咁已經係可以喇...
見面都唔係經常可以的嘛...

自己調節一下啦,
相信你做得到的。
只罵不建議=不負責任
hsu 發表於 2005-9-27 10:38 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| joeli16 發表於 2005-9-28 07:48 | 顯示全部樓層

多謝哂Jason兄同hsu兄支持,
對我黎講係打左支強心針咁。

Jason兄講得o岩,
點都係要接受既,
不過我同佢之前一齊住左三年,
突然有咁大轉變,
要接受唔係咁易。

Hsu兄既意見都係好樂觀,
其實依家我都係迫住自己咁諗,
就唔會咁難過。
我地都冇網內無限通話,
依家都係用油站買到既長途電話咭。
其實佢仲o係Olympia,
我就因為要去CWU而去左Ellensburg,
距離約160miles,
一程車要大約三個鐘啦。
307 發表於 2005-9-28 09:03 | 顯示全部樓層
Joe兄,
其實唔需要太過擔心啦...
有轉變的時候,
人會擔心係正常的,
始終失去左平日的依靠嘛...

但係只要俾多少少信心自己,
俾多少少信心對方,
相信你地一定做得到的。
只罵不建議=不負責任
湯美 發表於 2005-9-28 11:10 | 顯示全部樓層
其實已經好好了,
小弟同女友分隔悉尼同香港,
要見面都係要我年尾番香港先見到,
雖然有 Webcam 同成日傾電話,
但始終都係隔一段好長距離。

初時感覺絕對唔好受,
自己感到孤單之餘仲要氹 / 安慰女友,
好彩大家有咩事都開心見誠咁攞出黎講,
而大家又識得體諒同協調先可以維持到今時今日。

其實只要有足夠溝通,
而且仲要絕對相信對方,
我諗一段感情唔會就咁話變就變嘅 ~
307 發表於 2005-9-28 11:37 | 顯示全部樓層

無乜野事的...

要俾心機維繫的方法好多,
但係最緊要都係自己的心....
你知道自己有果份心就可以了。
只罵不建議=不負責任