hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 點解mazda既車扣舊甘利害
開啟左側

點解mazda既車扣舊甘利害

art0925 發表於 2005-10-11 10:01 | 顯示全部樓層

They are no SP 23 in US, an the US version are made in Mexico, US, and Japan.  The source part for the US, Mexico assembly vehicle are from Taiwan.

[ref=390537]kmb3asv3[/ref]  在 2005-10-11 09:51 AM 發表:

Are the Mazda3 2.3 version tagged as SP23 in US? They are still Japan-made aren't they? The SP23 in AUS have BOSE sound systems and leather trims for top-of-the-line model, it's such a great ca ...
Dat of Seattle
S3N92 發表於 2005-10-12 22:05 | 顯示全部樓層
[ref=389746]chris_ng[/ref]  在 2005-10-10 01:55 AM 發表:

重想點?我想話咁又點?MZR引擎動力都唔算係好突出;歐式底盤只係母
公司福特為節省成本而設的共用底盤設計,都唔係甚麼新意,八十年代
歐洲四大車廠(快意、愛快、領先及紳寶)也有Type-4的共用底盤計劃、 ...

而家zoom-zoom唔係做左好耐
你o米放長雙眼睇下係實幹定掛羊頭賣狗肉囉
你無信心....但大把人有
#:-zzz#:-zzz
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
chris_ng 發表於 2005-10-13 02:30 | 顯示全部樓層
cacilhas 發表於 2005-10-13 06:54 | 顯示全部樓層

[ref=392205]chris_ng[/ref]  在 2005-10-13 02:30 AM 發表:

咪即管放長雙眼看囉!做車o既人最清楚邊o的車買得過,邊o的千祈唔好
買,我都算係半個行內人;有時走去大型二手車展銷場,睇o下入面主要
會賣o的咩車,又走去一些新界的露天車場,又睇o下入面主要賣o的咩車 ...
無錯 , 之前我係某討論區都話唔好買萬事得 , 因為質量差 , 唔好用自已$$黎(較飛)

自已試下萬事得就知幾唔掂 , 我試過
art0925 發表於 2005-10-13 09:08 | 顯示全部樓層
Maybe only Hk version, because in US,and Can, they are selling fine wor, I think this is partly also the problem with Inchape too.

[ref=392228]cacilhas[/ref]  在 2005-10-13 06:54 AM 發表:

無錯 , 之前我係某討論區都話唔好買萬事得 , 因為質量差 , 唔好用自已$$黎(較飛)

Dat of Seattle
kmb3asv3 發表於 2005-10-13 11:29 | 顯示全部樓層
[ref=392241]art0925[/ref]  在 2005-10-13 11:08 發表:

Maybe only Hk version, because in US,and Can, they are selling fine wor, I think this is partly also the problem with Inchape too.

In Australia, Mazda3 actually has accumulated more sales than Corolla country-wide, it is certainly selling really well.

Waiting list is 2+ months for a Mazda3, unless it is the lowest model - which isn't such a bargain to get.
超智能巴士 Super-Intelligient Bus
S3N92 發表於 2005-10-13 22:06 | 顯示全部樓層

[ref=392228]cacilhas[/ref]  在 2005-10-13 06:54 AM 發表:

你試邊部先?
S3N92 發表於 2005-10-13 22:08 | 顯示全部樓層
[ref=392205]chris_ng[/ref]  在 2005-10-13 02:30 AM 發表:

咪即管放長雙眼看囉!做車o既人最清楚邊o的車買得過,邊o的千祈唔好
買,我都算係半個行內人;有時走去大型二手車展銷場,睇o下入面主要
會賣o的咩車,又走去一些新界的露天車場,又睇o下入面主要賣o的咩車 ...

咁講到尾...都係萬事得3隻字o者....
照咁睇...S40同3仔同底盤....就係萬事得呢三隻字...咁唔通連富豪都唔買?

根本唔關行唔行內人事...而家係主唔主觀ga問題
#:-zzz
chris_ng 發表於 2005-10-13 22:36 | 顯示全部樓層
chris_ng 發表於 2005-10-13 22:41 | 顯示全部樓層