hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 女仔年紀越大, 要求越高??
開啟左側

女仔年紀越大, 要求越高??

2ac 發表於 2005-10-4 11:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

最近我和她的關係又變得風平浪靜
有一日和她傾下我們的將來
點知今次真係陸雲庭睇相, 唔衰囉黎衰
她話「如果我地結左婚, 又可以a, 又可以b, 又可以cdefg...」
真係當正我剛剛中完上期六合彩頭獎
或者係車路士老細認左我做契仔一樣
我何來有那麼多錢?
雖然她講的講得美滿美好
但係就等同俾左無盡壓力我

當年我認識她的時候, 她都唔會話要東又要西的
現在她大了, 想法真係唔同
果然女仔年紀越大, 要求就越高
唔怪得做學生的時候拍拖係最開心最甜蜜最sweet
在街角擁抱接吻當真羨煞旁人
起碼他們無憂無慮, 最少唔似得我宜家都真係唔知點算
如果應承她, 相信我以後都無好日子過
但係唔應承她, 她又唔like, 我又唔想「呃」住先
當然, 我絕對有權選擇將隻船泊去第個碼頭

來吧, 俾d意見吧
同埋傾下到底呢個現象係咪真係無得改變?
如果係的話, 相信呢個就係點解d年紀大的女仔嫁唔出的原因之一
始終都係 978  第 1 - 50 集
poonkh 發表於 2005-10-4 12:13 | 顯示全部樓層
如果我係女人,我諗我會睇你有無心去做,多過你做唔做到...
你盡左力,買唔到一千呎屋,買到四百呎都可以住住先~~
但係若果我話想同你買樓你推三推四,可能只會覺得你唔想
同佢一齊... 你而家話無錢~~? 就會覺得你無上進心...
hsu 發表於 2005-10-4 12:26 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
307 發表於 2005-10-4 12:49 | 顯示全部樓層

人好多都係睇有無心去做的...
但係如果拍左幾年拖,
佢提都唔提呢樣野的,
我諗你會驚過依家。
只罵不建議=不負責任
 樓主| 2ac 發表於 2005-10-4 13:00 | 顯示全部樓層
我宜家都唔知算唔算係「新時代」
壓力好大啊
我都唔想見到呢d情況發生
因為知道身邊好多拍拖的人, 他們都是無比的輕鬆

果然係「多情應笑我, 早生華髮」
年紀唔同就係甘樣

我驚? 如果係有壓力的驚, 同埋無壓力的恐比較
你們會怎樣揀? (假設如果有得揀)

[ Last edited by 2ac on 2005-10-4 at 13:04 ]
hsu 發表於 2005-10-4 13:43 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
chrisappear 發表於 2005-10-4 15:14 | 顯示全部樓層

[ref=385238]2ac[/ref]  在 2005-10-4 13:00 發表:
我宜家都唔知算唔算係「新時代」
壓力好大啊
我都唔想見到呢d情況發生
因為知道身邊好多拍拖的人, 他們都是無比的輕鬆

果然係「多情應笑我, 早生華髮」
年紀唔同就係甘樣

我驚? 如果係有壓力的驚, 同埋無壓力的恐比較
你們會怎樣揀? (假設如果有得揀)

既然女友要求無得講價,那就應該兩害取其輕:明知不可為而為之.
"我會一步一步,盡力達到你的目標",假如連以上說話也不敢講,亦無付諸實行,對不起,長久而穩定之情侶關係,恐怕沒有份兒.
不過,正面一點來看,知驚都係一個良好警號:不妨把女友要求化為自我目標,鞭策自己發奮上進.#
307 發表於 2005-10-4 18:10 | 顯示全部樓層
[ref=385291]chrisappear[/ref]  在 4.10.2005 15:14 發表:
既然女友要求無得講價,那就應該兩害取其輕:明知不可為而為之.
"我會一步一步,盡力達到你的目標",假如連以上說話也不敢講,亦無付諸實行,對不起,長久而穩定之情侶關係,恐怕沒有份兒.
不過,正面一點來看,知驚都係一個良好警號:不妨把女友要求化為自我目標,鞭策自己發奮上進

其實Adam兄應該理解到一段已經三年的關係,
唔可能對呢件事無要求...

如果佢係對你無要求的,
誠如hsu兄所言,
我相信呢段只係causal relationship,
唔太似來得相當認真者...
只罵不建議=不負責任
 樓主| 2ac 發表於 2005-10-4 18:58 | 顯示全部樓層
閣下之意即係她肯同我「談婚論嫁」我高興都黎唔切至係?
我的感覺得突然, 故不算太強烈

另外, 可唔可以話100分做50分?
甘如果我能力內可以做的話
都會做到最好;)
chrisappear 發表於 2005-10-4 19:12 | 顯示全部樓層

[ref=385404]2ac[/ref]  在 2005-10-4 18:58 發表:
另外, 可唔可以話100分做50分?
甘如果我能力內可以做的話
都會做到最好;)

盡力而為囉.
做到90分,甚至滿分,固然理想;即使只有50分,如果曾經盡力,也問心無愧.