hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) 九巴富豪奧林比安家族大集會
開啟左側

九巴富豪奧林比安家族大集會

KV6245-3ASV484 發表於 2009-10-4 20:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

去相先 XD

生肖:

冷與熱:

標準色白板冷氣:

熱狗:

評分

參與人數 4aPower +16 收起 理由
S3BL448-CTB2289 + 3 GOOD~!!!
MM3099 + 5 very good
3AD172004 + 3 電牌及膠牌製作精細又認真,非常好! ...
5480 + 5 THX FOR SHARING

查看全部評分

GR614 發表於 2009-10-5 02:10 | 顯示全部樓層
閣下呢幾部車貼完又貼,會唔會悶左d?

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
LZ4519 + 2 完全同意...

查看全部評分

セブンアイランド大漁
CMB-TC1 發表於 2009-10-5 04:44 | 顯示全部樓層
一架corgi olympian都冇, 都叫大集會?
未免寡左d喎~
 樓主| KV6245-3ASV484 發表於 2009-10-5 06:51 | 顯示全部樓層

原帖由 CMB-TC1 於 2009-10-5 04:44 發表
一架corgi olympian都冇, 都叫大集會?
未免寡左d喎~

因為corgi olympian亳無像真度,所以我冇買

評分

參與人數 1aPower -2 收起 理由
MEMPHIX -2 如果像真度唔高就唔買既,甘你改果幾架都唔好 ...

查看全部評分

2437 發表於 2009-10-5 09:04 | 顯示全部樓層
説話就唔係咁講既!你以以前果種角度係講(唔駛自己改車噴油)!有架這樣的出到已經很滿足了!最記得初初CORGI出3AV時當時年代的巴士迷買到果刻真係感到架車好正好滿足!只不過而家呢個年代出D模型更專業,精細,比例更準確,竸爭又大左,客人要求高左!等等問題!再相比之下當年出既自然比起而家出既失色啦!即係等如而家D咸魚搭車-樣,以前有車搭就已經OK了,根本唔會理泠氣定無泠氣!邊度郁-郁就問侯車長全家同投訴呀!而家隨時唔好話來架無泠氣,明明佢日日搭開係ASU,AVBW等新型號!今日黎架AL,AD佢隨時都唔多歡喜,重要隨時比平時遲2,3分鐘都唔多歡喜而投訴!所以話CORGI OLYMPIAN毫無真度亦都完全唔係!攞以前出產既同而家出產既相比根本無得講!以VOLVO OLYMPIAN來計話哂佢地坐底車齡都隔左10年!可能再過10年出既VOLVO OLYMPIAN生產到會著車廂燈等等先進技術到時你又可能覺得今日出既模型毫無真度!
原帖由 KV6245-3ASV484 於 5/10/2009 06:51 發表

因為corgi olympian亳無像真度,所以我冇買
B-KAA 發表於 2009-10-5 19:07 | 顯示全部樓層
原帖由 2437 於 2009-10-5 09:04 發表
説話就唔係咁講既!你以以前果種角度係講(唔駛自己改車噴油)!有架這樣的出到已經很滿足了!最記得初初CORGI出3AV時當時年代的巴士迷買到果刻真係感到架車好正好滿足!只不過而家呢個年代出D模型更專業,精細,比例更準確,竸爭 ...

係囉, 時代正不斷進步, 你若果要以現代的標準去比舊有的東西, 點比較呢?!

不過, 在以前只有 Corgi/ EFE 的年代, 其出產之模型的 QC 就好似比現在的好啦. (以前邊駛揀五/ 六架車呢 ...)

講返 Corgi Olympian, 執一執就可以好好多 (所謂的 "像真"):

(Corgi 的 "Leyland Olympian" - 原車: 3AV112)

(Corgi 的 "Volvo Olympian" - 原車: VA40)
2437 發表於 2009-10-5 19:29 | 顯示全部樓層

師兄!您都認同呢!不過不得不讚您的CORGI改裝AL真係好鬼正!我初望仲以為係dennist兄出產的AL添!
原帖由 B-KAA 於 5/10/2009 19:07 發表

係囉, 時代正不斷進步, 你若果要以現代的標準去比舊有的東西, 點比較呢?!

不過, 在以前只有 Corgi/ EFE 的年代, 其出產之模型的 QC 就好似比現在的好啦. (以前邊駛揀五/ 六架車呢 ...)

講返 Corgi Olympian, 執 ...
B-KAA 發表於 2009-10-5 20:50 | 顯示全部樓層
原帖由 2437 於 2009-10-5 19:29 發表
師兄!您都認同呢!不過不得不讚您的CORGI改裝AL真係好鬼正!我初望仲以為係dennist兄出產的AL添!

哈哈, 過獎啦 ... ... 不過, 更有人問過幾時出o左呢架車添!
呢個就係其中一個 "玩" 模型o既樂趣 -- 將模型執一執, 執到o岩自己心水.

可能而家選擇真係多o左啦, 大家就開始 "奄尖" 起來啦 ...
睇翻 d "舊車" (Corgi/ EFE) , 可能對比而家 d "新車" 係 "簡陋" o左 d - 無咁多內籠 "細緻" 的組件, 水潑, 倒後鏡等等;
不過, 架車起碼外觀像樣, QC 又 OK ... ...  

若果係要以現在的 "標準" 比較部分 Corgi/ EFE 舊有的巴模, 個人認為只可以說是不夠 "細緻" , 不能說成 "不像真/ 失真" 呢.

E60 發表於 2009-10-5 21:30 | 顯示全部樓層
雖然Corgi的奧林匹克出銀豪或九巴白豪以外的車係唔似,但無Corgi呢個大膽嘗試的話,可能香港今日連1/76巴模都冇

我覺得今時今日大部份香港巴模都仲係base on Corgi去做,例如車輪同車身的比例,車窗的裝法,甚至底盤的設計都仲係沿襲Corgi的設計

其實我好唔鐘意集團不斷壓Corgi價,我覺得舊車=/=冇價值

2437 發表於 2009-10-5 21:46 | 顯示全部樓層

我都非常認同你的講法!好似CSM及ABC為例!都唔係話差到貼地!以CSM為例:雖然雞車車頭欠缺車頂弧度!但佢上油真係一流(事隔幾年就無得講)!起碼捒車時真係睇-架就夠唔學似而家某公司的出產要以驗屍官的眼法來睇上油QC!
原帖由 E60 於 5/10/2009 21:30 發表
雖然Corgi的奧林匹克出銀豪或九巴白豪以外的車係唔似,但無Corgi呢個大膽嘗試的話,可能香港今日連1/76巴模都冇

我覺得今時今日大部份香港巴模都仲係base on Corgi去做,例如車輪同車身的比例,車窗的裝法,甚至底盤的設計都 ...