hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 同個女仔表白左
開啟左側

同個女仔表白左

AP10 發表於 2005-10-10 18:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

講少少background先
我8月中識佢r
之後9月中開始追佢r
上個星期三同佢開口講左
佢話覺得太快
但係又冇乜話避開我之類…
我地D行為就親密過朋友
但又未到情侶咁親密…

咁既話,我仲有冇機會?
guia 發表於 2005-10-10 18:42 | 顯示全部樓層
[ref=390024]AP10[/ref]  在 10-10-2005 18:28 發表:

講少少background先
我8月中識佢r
之後9月中開始追佢r
上個星期三同佢開口講左
佢話覺得太快
但係又冇乜話避開我之類…
我地D行為就親密過朋友
但又未到情侶咁親密…

咁既話,我仲有冇機會?

你同佢是什麼關係? 朋友?同事?客戶?同學?鄰居?
當時那女仔點同你講?

是否提供詳細一點資料 #:-[
kychung 發表於 2005-10-10 23:38 | 顯示全部樓層
我覺得機會都唔細呀
通常同女仔表白
第一次就應承ge都係佔較少數
唔只我架
我D frd大部份都係第2次至得ge
仲有如果佢無避你ge話
不妨再積極D(不過唔係叫你急進 大致上係比現狀再主動些少啦)

同埋呢....其實去到咁樣ge階段
我覺得我地呢D局外人ge判斷已經係遠遠不及你自己ge判斷
俾多D信心自己
相信自己ge判斷
唔好好似"電車男"咁
事無大小都唔問人意見唔得
直頭同女仔行緊街都要搵間網吧黎上網問人意見呀
唔係話有問題唔好上黎問
不過都唔需要當我地係"參謀長"
非要對我地言聽計從不可ge

[ Last edited by kychung on 2005-10-10 at 23:39 ]
南粵急行 rail.kychung.com
guia 發表於 2005-10-10 23:54 | 顯示全部樓層

[ref=390330]kychung[/ref]  在 10-10-2005 23:38 發表:

我覺得機會都唔細呀
通常同女仔表白
唔只我架
仲有如果佢無避你ge話
不妨再積極D(不過唔係叫你急進 大致上係比現狀再主動些少啦)

同埋呢....其 ...

咁我曾向2個女仔表白都是第一次便成功r
不可一概而論
 樓主| AP10 發表於 2005-10-11 23:52 | 顯示全部樓層
[ref=390040]guia[/ref]  在 2005-10-10 06:42 PM 發表:

你同佢是什麼關係? 朋友?同事?客戶?同學?鄰居?
當時那女仔點同你講?

是否提供詳細一點資料 #:-[

我同佢係朋友
當時佢同我講:會唔會快左D 呀?
307 發表於 2005-10-12 00:00 | 顯示全部樓層
[ref=391241]AP10[/ref]  在 11.10.2005 23:52 發表:
我同佢係朋友
當時佢同我講:會唔會快左D 呀?

我們要的background是:
1. 怎樣相識
2. 熟絡程度
3. 聯絡頻率 (如一個星期幾多次)
4. 雙方性格 (請盡量詳細描述)
5. 雙方年齡
6. 其他補充...

謝~
只罵不建議=不負責任
ctb1042 發表於 2005-10-16 12:21 | 顯示全部樓層

[ref=390330]kychung[/ref]  在 2005-10-10 11:38 PM 發表:

我覺得機會都唔細呀
通常同女仔表白
唔只我架
仲有如果佢無避你ge話

同埋呢....其 ...

我反而有興趣知道在第一次表白後,如果個女仔沒有表態時,
那對男生和女生會是以甚麼關係相處?
之後又點樣進行第二次表白?(又再「舊事重提」問番個女仔?咁樣好似「摧」個女仔俾答案咁bor)

在這裏恭喜kychung覓得有情人~

[ Last edited by ctb1042 on 2005-10-16 at 21:45 ]
9042 - 化
307 發表於 2005-10-16 16:36 | 顯示全部樓層
[ref=394896]ctb1042[/ref]  在 16.10.2005 12:21 發表:
我反而有興趣知道在第一次表白後,如果個女仔沒有表態時,
那對男生和女生會是以甚麼關係相處?
之後又點樣進行第二次表白?(又再「舊事重提」問番個女仔?咁樣好似「摧」個女仔俾答案咁bor)

再這裏恭喜kychung覓得有情人~

如果第一次未得的話呢....
咁你就要當返佢係著通朋友咁同佢相處,
再造多次機會去試第二次啦...

但係要留意對方的反應如何啦...
如果係有一點避你,
而且好似無咩點樣改變的話,
咁你就真係睇下仲有無機會喇....

不過,
呢條問題都係留返新近有經驗的人,
就好似kychung兄去答,
應該會得到一個update一點的答案呢~
只罵不建議=不負責任
kychung 發表於 2005-10-16 18:06 | 顯示全部樓層
[ref=395050]307[/ref]  在 16/10/2005 16:36 發表:
如果第一次未得的話呢....
咁你就要當返佢係著通朋友咁同佢相處,
再造多次機會去試第二次啦...

但係要留意對方的反應如何啦...
如果係有一點避你,
而且好似無咩點樣改變的話,
咁你就真係睇下仲有無機會喇....

我聽人講
對於絕大多數無拖拍緊而又唔係唔想拍拖ge女仔黎講
有男仔表白絕對唔係小事
她現在無避開你
而且關係親密過普通朋友
如果她平時身邊又無乜熟絡ge男性朋友ge話
其實起碼有8成已經係得左
可能她只係等緊你再講多一次

我老婆仔都同我講番
話我果晚約她睇煙花
其實都已經有心理準備我會向佢表白
但係又未去到準備好同我拍拖
不過我第一次表白之後
她唸左無耐其實都已經考慮好如果我再問就會答應
所以至會響果日我一返到屋企就同我講已經錄好左"鋼鍊"俾我睇

我覺得樓主鐘意ge果位女仔話覺得太快
其實都只係未做好心理準備
既脄果位女仔無避開你ge話
其實等多兩個禮拜(但唔好多過一個月)左右就可以試下再表白多次
不過就唔一定要當面表白
因為照現況睇
個女仔對你ge好感都唔小
用乜野形式去表白多次其實都已經無所謂
我果時就只係響ICQ度好簡單咁再問她"那件事....考慮成點呢?"
她扭擰左幾句就答應左我啦

響部份傾向較保守同保險ge板友黎睇
可能我ge睇法會太過進取
不過女仔始終係會有D矜持
如果覺得形勢好ge話
真係不妨再主動一點
不過行為上就要繼續維持響朋友ge規範裡面
請人食飯或者送野係唔需要
(除非個女仔係典型中學靚妹仔)
更加唔好唸住做D例如搭人地膊頭呢D親密動作
(除非個女仔係好開放)

忘了問樓主:
當時她唸左幾耐至講果句"會唔會快左D 呀"
係即刻講定唸左好耐至講?
仲有語氣係點?會唔會覺得她有D懷疑你係咪講真?
她又有無面紅之類怕醜ge表現?
同埋表白果日講拜拜果時有無同以往唔同?

p.s.多謝ctb1042兄,我真係覺得自己而家好幸福#:-*

[ Last edited by kychung on 2005-10-16 at 18:43 ]
南粵急行 rail.kychung.com
ctb1042 發表於 2005-10-16 21:49 | 顯示全部樓層

[ref=395109]kychung[/ref]  在 2005-10-16 06:06 PM 發表:

我聽人講
對於絕大多數無拖拍緊而又唔係唔想拍拖ge女仔黎講
有男仔表白絕對唔係小事
她現在無避開你
而且關係親密過普通朋友
如果她平時身邊又無乜熟絡ge男性朋友ge話
其實起碼有8成已經係得左
可能她 ...

kychung兄,恕我多口問一句:
如你當日無表白到,你女朋友又有無諗過同你拍拖?

(假如你唔想答的話可以ignore呢個msg)
9042 - 化