hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 我鍾意佢乜野?
開啟左側

我鍾意佢乜野?

chan6723 發表於 2005-10-10 21:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

去到而家,呢幾日 K 小姐好似唔多睬我,我又開始
去反思我究竟鍾意佢D乜。我真係搵唔倒佢有咩
特質去吸引我……
但偏偏我係對佢有點 feel。

好老實講,就算俾我追倒 K,如果 A 小姐可以回心
轉意的話,我一定會飛左 K 而去追 A。但係,我明知
A 唔可能會鍾意我,我唔想再浪費時間,就算有一
個比唔上 A 既,都想試下大家夾唔夾……

我而家好煩,覺得自己年紀都唔係細,唔想再
浪費時間去鍾意 A 囉……何況 A 都應該有男朋友了……
Ketsu 發表於 2005-10-11 00:46 | 顯示全部樓層
鍾意一個人
有時係感覺勝於一切
原因亦可以係冇既

不過睇見各下既case
似乎你有點先退而求其次既feel喎
雖則話一個人單身都仲有權去擇偶
但都唔可以話好似騎牛搵馬咁
隻馬搵到喇
就踢走隻牛掛
咁樣好hurt人o者
Abusing dead rule -> Denial of reality
kychung 發表於 2005-10-11 00:56 | 顯示全部樓層
[ref=390419]Ketsu[/ref]  在 11/10/2005 00:46 發表:
鍾意一個人
有時係感覺勝於一切
原因亦可以係冇既

不過呢條真係女朋友一定會問ge其中一個FAQ
奉勸各位追緊女仔ge朋友真係要唸定度定點答
因為即係唸係一定唸唔出個令女仔收貨ge答案

p.s.我老婆仔而家至問我呢條問題呀
她仲唸左好多好刁鑽ge問題要我"答辯"............
南粵急行 rail.kychung.com
guia 發表於 2005-10-11 09:19 | 顯示全部樓層

[ref=390425]kychung[/ref]  在 11-10-2005 00:56 發表:

她仲唸左好多好刁鑽ge問題要我&quo ...

其實上你同得人一齊, 個女仔都會咁問你架嘛
我現任同前任女友都係咁問我, 問到我口啞啞
chrisappear 發表於 2005-10-11 10:10 | 顯示全部樓層
[ref=390523]guia[/ref]  在 2005-10-11 09:19 發表:
其實上你同得人一齊, 個女仔都會咁問你架嘛
我現任同前任女友都係咁問我, 問到我口啞啞

沒辦法,我都遇過這個詰問,同樣不懂回答.但整體方向而言,似乎女友想聽兩種說話:
1) 讚美其優點,而關鍵字眼必須中肯(即係講中點子);
2) 真心話,測試自己是否言出由衷.
雖然萬能答案確實存在,但最好別宣之於口:因為男性本能.
307 發表於 2005-10-12 00:02 | 顯示全部樓層
如果樓主尚未懂得點樣安置心上之人的話,
看你應該想清楚這一回事先吧...
只罵不建議=不負責任
tonio 發表於 2005-10-12 00:57 | 顯示全部樓層

[ref=390425]kychung[/ref]  在 2005-10-11 12:56 AM 發表:

哈哈....我女朋友都有問過我呢條問題,
不過, 我都答得出既

至於開文板友既問題, 我諗可能係佢同
K 小姐相處時間尚短, 未培養足夠感情.
我相信愛係有「累積」, 一起經歷既越
多, 感情先會越深.
joeli16 發表於 2005-10-12 05:23 | 顯示全部樓層
感覺上樓主將對A既感情套左落K度,
從而有左某種feel(有錯請指正),
用呢種心態去追人,
就算真係俾你追到,
段關係都會唔健康,
好大機會會散。
睇黎你係鐘意A而唔係鐘意K,
因為你將佢兩個作出比較,
如果K知道你有咁既想法,
會傷害佢好深。

我諗你依家要做既,
係一定要對A死心,
否則將來你想對任何人追求,
都會將佢地同A比較,
仍然俾A束縛住,
咁樣係無可能全心全意去投入一段感情。
2500 發表於 2005-10-12 23:06 | 顯示全部樓層
[ref=390425]kychung[/ref]  在 2005-10-11 00:56 發表:

她仲唸左好多好刁鑽ge問題要我&quo ...

其實那裡問題係人際關係同商業社會中都會遇到
一般都要小心對答
答錯左會好大獲
都係前輩教落個答案好d
"對人講人話,對鬼講鬼話"
吾好下下見高就拜,見底就踩
 樓主| chan6723 發表於 2005-10-14 00:06 | 顯示全部樓層

冷靜左幾日……諗返起來……
其實,如果單憑外在的條件去將 A 同其他人比較,
我覺得,咁樣只會係一種「有條件的愛」……

同埋,其實同 A 既外在條件比較,我身邊其實係有
人好過佢的。但係,我偏偏對佢冇 feel。我知道,
就算真係遇到一個各方面都比 A 好既女仔,我都
未必會鍾意啦!

可能琴日同 K 通電之後,個人都舒服好多。
至少……去到而家,我地都仲可以了解對方多點。
有女性朋友云,佢愛佢男朋友的缺點。