hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 俾幾多家用屋企人
開啟左側

俾幾多家用屋企人

pstommy 發表於 2005-10-13 11:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟剛找左一份新工,剛做了一個月,出左人生第一份
fulltime job的糧。

小弟人工唔多,但想俾d家用屋企的mum & dad,但唔知俾
幾多好?

你地通常係俾百分之幾的人工俾屋企ga?
更多 @  http://tomican-bus.blogspot.hk
bigfish_hk2 發表於 2005-10-13 12:29 | 顯示全部樓層
如果初出黎做野,有八千蚊人工,建議閣下預算三千蚊作個人日常消費(包括搭車食飯娛樂),另外將二千五百蚊當作儲蓄,最後剩番二千五百蚊俾屋企人

其實至重要係唔好用"要俾百分之幾的人工"去做考慮因素
因為每個人o既人工都唔同
家庭經濟環境亦都唔同

由於本人唔知閣下有幾多人工,實在難以建議閣下俾幾多錢
總之都係呢句#:-*塞錢入你袋o既金句#:-* "睇餸食飯"
福建幫超市有過期30日叉燒包
 樓主| pstommy 發表於 2005-10-13 14:37 | 顯示全部樓層
[ref=392322]bigfish_hk2[/ref]  在 2005-10-13 12:29 PM 發表:

如果初出黎做野,有八千蚊人工,建議閣下預算三千蚊作個人日常消費(包括搭車食飯娛樂),另外將二千五百蚊當作儲蓄,最後剩番二千五百蚊俾屋企人

其實至重要係唔好用"要俾百分之幾的人工"去做考慮因素
因 ...

若果$8000就好了,小弟只得$6000
更多 @  http://tomican-bus.blogspot.hk
Andy_Chan 發表於 2005-10-13 14:43 | 顯示全部樓層

[ref=392384]pstommy[/ref]  在 2005-10-13 14:37 發表:

我都是只得 $6000..........#]
simon12 發表於 2005-10-13 14:51 | 顯示全部樓層
[ref=392387]Andy_Chan[/ref]  在 2005-10-13 02:43 PM 發表:

我都是只得 $6000..........#]

我有$6175,扣除強積金,我給屋企$600,因為筆者要學車,非晚晚在家中吃飯 。
bigfish_hk2 發表於 2005-10-13 17:03 | 顯示全部樓層
[ref=392384]pstommy[/ref]  在 2005-10-13 02:37 PM 發表:

如果得$6000,我覺得俾屋企人大約$1500-$2000左右啦
當然若果你要工餘時進修或者拍拖,咁就會俾其他人用多o的錢
未必俾到咁多家用

無論你人工多少,一般o既消費唔會相差太大
交通費及午餐都係差不多錢,況且亦都唔會因為做左第二份工會相差好遠,例如做另一份工要額外花多$1000 o係交通費及午餐上面

如果閣下唔諗住自己儲錢或者買保險,可以俾多o的俾屋企人都得

其實你俾o的錢俾屋企人,佢地未必會用得晒,剩番o既錢都係儲備作日後之用

不過,若果扣除強積金後人工都有$6000,俾$600家用就好似少左o的
其實俾家用時睇下家人反應,都知佢地滿唔滿意呢個數目
guia 發表於 2005-10-13 22:18 | 顯示全部樓層

[ref=392439]bigfish_hk2[/ref]  在 13-10-2005 17:03 發表:
如果得$6000,我覺得俾屋企人大約$1500-$2000左右啦
當然若果你要工餘時進修或者拍拖,咁就會俾其他人用多o的錢
未必俾到咁多家用

無論你人工多少,一般o既消費唔會相差太大
交通費及午餐都係差不多錢,況且亦都唔會因為做左第二份工會相差好遠,例如做另一份工要額外花多$1000 o係交通費及午餐上面

如果閣下唔諗住自己儲錢或者買保險,可以俾多o的俾屋企人都得

其實你俾o的錢俾屋企人,佢地未必會用得晒,剩番o既錢都係儲備作日後之用

不過,若果扣除強積金後人工都有$6000,俾$600家用就好似少左o的
其實俾家用時睇下家人反應,都知佢地滿唔滿意呢個數目

我都係俾$1,000 家用去交電話費、管理費
因為我仲要買幾百蚊保險、扣強積金
減埋拍拖、手提、上網、雜誌等,
淨返D錢會留返將來結婚用 #:-*
KV3410 發表於 2005-10-13 22:33 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
60M 發表於 2005-10-13 22:35 | 顯示全部樓層
[ref=392774]KV3410[/ref]  在 2005-10-13 22:33 發表:

其實人地俾幾多家用屋企人又有乜好討論呢?
唔通我每年交幾多錢稅又要拎上黎討論一番?
無意思架喎....

對了

俾多俾少與其他人實在冇關係

一般呢D情況係自己想搵一個唔俾咁多 o既excuse.
bigfish_hk2 發表於 2005-10-13 22:36 | 顯示全部樓層

[ref=392738]guia[/ref]  在 2005-10-13 10:18 PM 發表:

我都係俾$1,000 家用去交電話費、管理費
因為我仲要買幾百蚊保險、扣強積金
減埋拍拖、手提、上網、雜誌等,
淨返D錢會留返將來結婚用 #:-*

#:-*溫馨提示#:-*
若閣下將食早餐o既習慣改為食麵包
保證一個月會多三,四百蚊用#;D