hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 男人的錯
開啟左側

男人的錯

poonkh 發表於 2005-10-14 03:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.coolmanmusic.com/male/eason/eason20031112.html

陳奕迅 - 男人的錯

要補充一下...

你0既前度不能比她醜 - 佢會諗"咁樣衰0既女你都鍾意~~?"
你0既前度不能比她靚 - 佢會無自信
你0既前度不能同佢差不多 - 佢會認為你係鍾意果個類型,唔係鍾意佢~~

你不能夠多女追... 佢會無安全感
你不能夠無女追 - 佢會嫌你無吸引力,又會覺得你令佢贏唔到其他女~~~

你不能夠同其他人有過性行為... 佢會唔高興~
你不能夠無同其他人有過性行為... 佢會嫌你無技巧...

嗌交你不能夠唔出聲 - "你淨係識死狗咁樣"
嗌交你不能夠出聲 - "你淨係識得鬧我,淨係識駁嘴..."

你不能夠唔俾心機讀書/做0野~~
你不能夠太俾心機讀書/做0野~~

你不能夠多朋友 - 只要一次佢找你唔到,足以致命~~
你不能夠無朋友 - 佢會嫌你生活圈子太細~~ 悶~~~ 無新鮮感~~~
(還記得我之前0既 article 嗎~~?)

你0既朋友大多數係豬朋狗友... 缺點數不盡~~~
佢0既"朋友"你無權過問~~(講到呢度開始想打人)

佢唔開心,係你錯~~~
你唔開心, 都係你錯~~

男人~~ 你出世就係錯~~~

(原來忍得耐~~ 潑婦罵街下都幾開心~~)

[ Last edited by poonkh on 2005-10-13 at 14:52 ]
8888888888 發表於 2005-10-17 04:56 | 顯示全部樓層
[ref=393053]poonkh[/ref]  在 2005-10-14 03:46 AM 發表:
佢唔開心,係你錯~~~
你唔開心, 都係你錯~~

都係呢句最精
有時女人就係咁不可理喻架喇

又或者可以咁講: 女人係愛比較o既生物
不論呢件事當中對自己有冇關係, 都總愛比一比
正如人地話「三姑六婆」, 點解係姑/婆, 唔係叔/公
或者簡單d,
你會發覺,
通常話「好心你學下呀邊個(通常係同學)喇, 人地叻你咁多...」
o既都係阿媽, 唔係老豆
[url]www.xanga.com/mikeydotnet[/url]
hk4sure 發表於 2005-10-17 19:30 | 顯示全部樓層
[ref=395668]8888888888[/ref]  在 2005-10-17 04:56 AM 發表:

都係呢句最精
有時女人就係咁不可理喻架喇

有朋友send左條數學公式比我,
內容可能有些性別歧視,
不過部分男士應非常認同
(我不敢說大部分)

Equation:
If finding a woman takes time and money than:
Women = Time X Money

If "time is money" than:
Time = Money

Therefore:
Women = Money X Money
           = Money[sup]2[/sup]

If money is the root of all problems than:
               _________
Money = √ Problems

So:               _________  [sub]2[/sub]
Women = (√ Problems  )

In conclusion:
Women = Problems

[ Last edited by hk4sure on 2005-10-17 at 20:19 ]
《遇見你,我更懂自己》— 吳若權
kychung 發表於 2005-10-18 00:03 | 顯示全部樓層

[ref=393053]poonkh[/ref]  在 14/10/2005 03:46 發表:
你不能夠唔俾心機讀書/做0野~~
你不能夠太俾心機讀書/做0野~~

我擔心的問題就來了....

如無意外
我老婆仔會早我一年畢業出黎做野
我總係好驚女方已經出黎做野而男方仲係學生
會衍生好多問題
仲有不出我所料
我老婆仔打算讀埋postgrad
如果係咁
她學歷高我一等
姑勿論她係咪在意
但呢樣野我就真係好介意

今日老婆仔俾professor召左去
話她有獎學金
我聽到之後
係就係真係衷心戥佢開心
但係
我真係感到好大壓力
雖然我已經比以前努力左好多
盡力急起直追
就算無得提早畢業都要準時畢業
但係成就方面....點同她比呢#:-/
南粵急行 rail.kychung.com
8888888888 發表於 2005-10-18 04:05 | 顯示全部樓層
[ref=396283]kychung[/ref]  在 2005-10-18 12:03 AM 發表:
話她有獎學金
我聽到之後
係就係真係衷心戥佢開心
但係
我真係感到好大壓力
盡力急起直追
但係成就方面....點同她比呢

其實你唔駛介意o既
出到黎做野, 學士畢業同碩士畢業o既分別係好細

我諗佢讀postgrad o既同時,
你做野得黎o既工作, 及人生經驗,
往往比一個碩士學位更珍貴
[url]www.xanga.com/mikeydotnet[/url]
307 發表於 2005-10-18 08:50 | 顯示全部樓層
[ref=396283]kychung[/ref]  在 18.10.2005 00:03 發表:
我擔心的問題就來了....

如無意外
我老婆仔會早我一年畢業出黎做野
我總係好驚女方已經出黎做野而男方仲係學生
會衍生好多問題
仲有不出我所料
我老婆仔打算讀埋postgrad
如果係咁
她學歷高我一等
姑勿論她係咪在意
但呢樣野我就真係好介意

話她有獎學金
我聽到之後
係就係真係衷心戥佢開心
但係
我真係感到好大壓力
盡力急起直追
但係成就方面....點同她比呢

唔駛擔心太多呢...
其實最緊要係佢鐘意你je...
有好多野,包括學歷、年紀、金錢,
都唔係一段關係中必要的東西,
當然唔係話有情飲水飽,
但係無感情呢個基礎,
其實又點可能開始同維繫到呢?
只罵不建議=不負責任
komodo 發表於 2005-10-18 09:51 | 顯示全部樓層

其實大家都不要太介懷,我識得一對夫婦,女的是大學生男的就中五未畢業,兩方都情投意合,大家找到生活的方式。男方學歷低不等於甚麼,最緊要係令女方有可以倚靠的感覺就可以了。
傘外的世界有一片蔚藍
joeli16 發表於 2005-10-18 10:27 | 顯示全部樓層
[ref=396426]komodo[/ref]  在 2005-10-17 05:51 PM 發表:

其實大家都不要太介懷,我識得一對夫婦,女的是大學生男的就中五未畢業,兩方都情投意合,大家找到生活的方式。男方學歷低不等於甚麼,最緊要係令女方有可以倚靠的感覺就可以了。

其實鐘意得你既,
就算你學歷係點人地都唔會介意,
只要你全心全意咁照顧佢,
佢就已經心滿意足。

如果佢因為你既學歷而鐘意你,
其實同一個只係鐘意錢既人一樣,
關係建基於利益上,
咁樣拍拖都冇意思。
 樓主| poonkh 發表於 2005-10-18 10:45 | 顯示全部樓層
[ref=396444]joeli16[/ref]  在 2005-10-17 21:27 發表:

其實鐘意得你既,
就算你學歷係點人地都唔會介意,
只要你全心全意咁照顧佢,
佢就已經心滿意足。

如果佢因為你既學歷而鐘意你,
其實同一個只係鐘意錢既人一樣,
關係建基於利益上,
咁樣拍拖都冇意思。

理論上係0岩0既~~~ 但現實裡... 有咁理想就好囉~~
有錢未必可以令人開心~~ 但無錢一定會令人唔開心~~~

同埋,就算你真係有個咁好0既伴侶~~
都唔好俾呢個成為懶,唔上進0既藉口~~

[ Last edited by poonkh on 2005-10-17 at 21:49 ]
joeli16 發表於 2005-10-18 11:12 | 顯示全部樓層

[ref=396458]poonkh[/ref]  在 2005-10-17 06:45 PM 發表:

理論上係0岩0既~~~ 但現實裡... 有咁理想就好囉~~
有錢未必可以令人開心~~ 但無錢一定會令人唔開心~~~

同埋,就算你真係有個咁好0既伴侶~~
都唔好俾呢個成為懶,唔上進0既藉口~~

[ Last edited by p ...

如果係冇錢既,
佢都會同你一齊涯,
唔係一話冇錢就走都走唔切嘛?
現實係殘酷,
但總會有美好一面既。

如果你要全心全意照顧佢,
就已經係一個理由唔可以懶啦。