hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 無線新聞讀錯中國太空人"費俊龍"的名 ...
開啟左側

無線新聞讀錯中國太空人"費俊龍"的名

ATE_92 發表於 2005-10-15 19:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

先黎講個故仔先啦, 昨天嚮學校睇完中國太空人新聞, 呀林sir同我地講故仔

呀sir話:『有次有個男人(個樣似小偷), 行行下突然有個警察叫停佢,
問佢咩野名, 佢話"費密"(費的讀音:秘), 之後個警察開始嬲起黎話"攞身份証出黎",
個警察睇過之後話"費物"就"費物"啦, "秘密"...........之後個男人就好無奈。』

其實人既姓名有時並唔係照住個字讀既, 就好似"費俊龍"個"費"字,
正確讀音應該係讀"秘"字既, 下次如果"費俊龍"黎香港時, 大家千其唔好讀錯佢個名喇

相關網頁: (投訴無記新聞記者讀錯音既呢位博學多材既仁兄)
http://molala.belebala.com.hk/
hk4sure 發表於 2005-10-15 20:03 | 顯示全部樓層
[ref=394189]ATE_92[/ref]  在 2005-10-15 07:44 PM 發表:

其實人既姓名有時並唔係照住個字讀既, 就好似"費俊龍"個"費"字,
正確讀音應該係讀"秘"字既, 下次如果"費俊龍"黎香港時, 大家千其唔好讀錯佢個名喇

費俊龍的「費」係讀「廢」定「秘」
在前日方向報也講過。

根據該報導,
「費」古音的確係讀「秘」,
但係「名從主人」,
他的鄉親也將他的姓讀成「fei」而非「bi」,
所以各位也無須硬要讀成「秘」。
《遇見你,我更懂自己》— 吳若權
cky 發表於 2005-10-15 20:24 | 顯示全部樓層
[ref=394189]ATE_92[/ref]  在 2005-10-15 07:44 PM 發表:

先黎講個故仔先啦, 昨天嚮學校睇完中國太空人新聞, 呀林sir同我地講故仔

呀sir話:『有次有個男人(個樣似小偷), 行行下突然有個警察叫停佢,
問佢咩野名, 佢話"費密"(費的讀音:秘), 之後個警察開始 ...

"廢" / "秘" 之音都拗左好耐
台灣有一個好多名的甘草歌手 "費玉清", 同埋香港一個出名的歌唱家 "費明儀"..
後者連佢自己係讀番 "廢" 音啦

所以讀法方面, 都睇以番佢個人本身來定好些
superbus 發表於 2005-10-15 20:29 | 顯示全部樓層

睇到呢篇文
令我諗番起中五出師表入面個費禕#
未上堂之前,班同學仲以為佢叫「廢偉」
到上中文堂果時,中文miss叫某一同學讀出師表
讀到費禕果時,佢就讀「廢偉」啦
點知miss就話佢讀錯,正確黎講應該讀「鼻衣」
果時先知當個「費」字變咗姓氏,應該要讀「鼻」
皓庭 發表於 2005-10-15 21:58 | 顯示全部樓層
但有陣時係唔洗
因為費字未至於好似區字咁
唔係到驅,而讀歐
M 發表於 2005-10-15 23:17 | 顯示全部樓層
[ref=394218]cky[/ref]  在 2005.10.15 20:24 發表:

"廢" / "秘" 之音都拗左好耐
台灣有一個好多名的甘草歌手 "費玉清", 同埋香港一個出名的歌唱家 "費明儀"..
後者連佢自己係讀番 "廢" 音啦

所以讀法方 ...

伍晃榮新作波係圓既入面講到有一位來自上海既費姓教練
唔多滿意佢自己既姓氏被人讀作「廢」。

其實遇著姓費既人最好都係問清楚佢介唔介意讀「秘」,
否則如果好似果位教練咁唔滿意既話就唔好了。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
U-157星之Kelvin 發表於 2005-10-15 23:21 | 顯示全部樓層

普通話發音都唔係要跟廣州話(粵語)
所以不用計較

最初電視台(不只TVB,仲有ATV,Cable TV)都讀 "廢" 音
我都以為錯,但官方都讀 "廢" 音,所以無得話邊個錯

好似「秘書」、「秘密」個「秘」字的普通話你會讀「bi」還「mi」?
gakei 發表於 2005-10-16 00:20 | 顯示全部樓層
[ref=394497]U-157星之Kelvin[/ref]  在 2005-10-15 23:21 發表:
好似「秘書」、「秘密」個「秘」字的普通話你會讀「bi」還「mi」?

呢個例子唔係好o岩o番 ... 廣東話 "bei" 同普通話 "mi"
分別都係唯一讀音o黎個喎 ... 普通話可以讀 "bi" o架咩?
因住變o左講粗口
祺人祺事 是神奇技倆
a396 發表於 2005-10-16 00:37 | 顯示全部樓層
[ref=394347]皓庭[/ref]  在 2005-10-15 21:58 發表:

但有陣時係唔洗
因為費字未至於好似區字咁
唔係到驅,而讀歐

以下o既一個字同 閣下所提o既
相似, 我相信大家都唔會陌生.

果個係 '單' 字, 平時讀音同 '丹'
字一樣, 不過如果係姓氏o既話,
就同讀音 '善' 字一樣.

不過, 有一個字就相反喇,佢就係
個 '車' 字, 不論姓氏同物件都讀 '
車', che上聲, 不過有個成語叫 '車
水馬龍', 個 '車' 字就同個 '居' 字
一樣讀音.
獨派交通迷同政治學人
gakei 發表於 2005-10-16 00:46 | 顯示全部樓層

[ref=394662]a396[/ref]  在 2005-10-16 00:37 發表:
不過, 有一個字就相反喇,佢就係
個 '車' 字, 不論姓氏同物件都讀 '
車', che上聲, 不過有個成語叫 '車
水馬龍', 個 '車' 字就同個 '居' 字
一樣讀音.

"車" 讀 "居" 可以 apply 落一切 "物件"
o架, 唔係只係 "車水馬龍" 時。只係
一般無人咁用o者。同埋至少o係象
棋中都係讀 "居"。
祺人祺事 是神奇技倆