hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 識左幾耐先開始拍拖
開啟左側

識左幾耐先開始拍拖

simon12 發表於 2005-10-21 09:25 | 顯示全部樓層

[ref=399018]307[/ref]  在 2005-10-21 09:08 AM 發表:

算啦...佢真係唔明呢樣野...

佢可能係前兩者真係好缺啦....#

唔係wor,我識得的人確實女方家人見過男方後見佢樣貌,性格和會問到你讀書或工作,工作做邊行,收入幾多,可能咁會評估將來雙方結婚後會否有能力養得起我地個女
307 發表於 2005-10-21 09:29 | 顯示全部樓層
[ref=399028]simon12[/ref]  在 21.10.2005 09:25 發表:
唔係wor,我識得的人確實女方家人見過男方後見佢樣貌,性格和會問到你讀書或工作,工作做邊行,收入幾多,可能咁會評估將來雙方結婚後會否有能力養得起我地個女

但係呢d問題,
會係你一見到個女仔的時候就會知道有人問嗎?

呢個係唔係你一開識的時候就已經要考諗的野先?
弄清楚呀...
只罵不建議=不負責任
simon12 發表於 2005-10-21 09:30 | 顯示全部樓層
[ref=399032]307[/ref]  在 2005-10-21 09:29 AM 發表:

但係呢d問題,
會係你一見到個女仔的時候就會知道有人問嗎?

呢個係唔係你一開識的時候就已經要考諗的野先?
弄清楚呀...

係真實,Believe it or not
307 發表於 2005-10-21 09:32 | 顯示全部樓層

[ref=399034]simon12[/ref]  在 21.10.2005 09:30 發表:
係真實,Believe it or not

我無話佢係假,
我只係話到底係唔係果兩個人一開始的時候已經知道先...

唔好曲解我的意思...
只罵不建議=不負責任
Ketsu 發表於 2005-10-21 09:39 | 顯示全部樓層
[ref=399028]simon12[/ref]  在 2005-10-21 09:25 AM 發表:

我都信有咁既人出現
不過照計就唔多呢d 人
因為家陣都好少女仔
會俾家人咁樣去決定自己拍拖既對象
甚至自己既終生幸福
只能夠講句
有邊個父母唔想自己個女嫁得好丫
問題係佢地肯唔肯聽你講o者
你估家陣仲係盲婚啞嫁既年代咩!

反而你話個女仔自己本身有冇咁做評估
就大有人在

(唔好話女仔
男仔亦都有)
Abusing dead rule -> Denial of reality
joeli16 發表於 2005-10-21 10:09 | 顯示全部樓層
[ref=399046]Ketsu[/ref]  在 2005-10-20 05:39 PM 發表:

我都信有咁既人出現
不過照計就唔多呢d 人
因為家陣都好少女仔
甚至自己既終生幸福
只能夠講句
你估家 ...

雖然生存o係現實中,
但係下下拍拖之前起哂人底,
睇下有冇錢先決定去唔去馬,
咁拍拖仲有冇意思?
我就唔信窮人一定冇幸福。

父母當然係想仔女好,
佢地對人作出評估係好正常,
不過就唔應該左右仔女決定,
因為呢個係仔女自己既將來。
eric278 發表於 2005-10-21 10:34 | 顯示全部樓層

不過,無可否認的是,男女雙方的原生家庭是會影響他們如何面對拍拖甚至
未來的婚姻。
還看香港公交
simon12 發表於 2005-10-21 10:45 | 顯示全部樓層
[ref=399071]eric278[/ref]  在 2005-10-21 10:34 AM 發表:

不過,無可否認的是,男女雙方的原生家庭是會影響他們如何面對拍拖甚至
未來的婚姻。

離題一問:你已結婚嗎?
307 發表於 2005-10-21 11:55 | 顯示全部樓層
[ref=399046]Ketsu[/ref]  在 21.10.2005 09:39 發表:
我都信有咁既人出現
不過照計就唔多呢d 人
因為家陣都好少女仔
甚至自己既終生幸福
只能夠講句
你估家陣仲係盲婚啞嫁既年代咩!

反而你話個女仔自己本身有冇咁做評估
就大有人在

(唔好話女仔
男仔亦都有)

Alright...
There are still people like this around,
you might not see the point of doing so...

But just to remind you that it's like vesting your children's livelihood and happiness on the hands of another,
if you're one of their parents, would you care?
只罵不建議=不負責任
eric278 發表於 2005-10-21 12:41 | 顯示全部樓層

[ref=399076]simon12[/ref]  在 2005-10-21 10:45 發表:

離題一問:你已結婚嗎?

未,不過我曾經上過教會的戀愛婚姻課程。
還看香港公交