hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 人生交叉點...
開啟左側

人生交叉點...

joeli16 發表於 2005-10-26 16:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說前排細佬坐Greyhound巴士去溫哥華探望朋友,
點知返美國之前,
俾人偷左個袋,
唔見哂D證件。
咁樣當然要滯留溫哥華朋友屋企,
去補辦證件,
但係o個時佢就叫我,
唔返一,兩日學,
渣六,七個鐘車去溫哥華接佢,
佢同我講佢唔想搭巴士。

雖然我擔心到就黎傻咁滯,
不過我佢絕左佢既要求:
1.冇理由要咁樣唔返幾日學
2.就算我去左,
   我係幫唔上忙,
   始終都係要佢自己搞
3.佢會依賴我,
   要我幫佢搞掂哂
4.我唔知佢幾時先返到去

我覺得係佢唔小心睇實個袋而俾人偷,
佢係好應該自己付責任。
我係已經從旁協助,
週圍搵人幫手解決問題。

後來佢平安返左黎,
佢就怪我點解唔去接佢,
佢咁諗係情有可原,
但係竟然連父母都好冷淡話我完全唔理全件事,
一聽到真係心都碎哂...
好似我之前一直白擔心咁...

件事過去左,
大家都有左共識,
不過之前父母俾我既評語實在難以忘記...

究竟我係咪應該去接細佬?
究竟我係咪真係完全冇理過?
究竟我應該點做?

我想知道各位既意見。
307 發表於 2005-10-26 16:56 | 顯示全部樓層
Joe兄....

件事終於完了嗎?

我覺得你沒有做錯,
接唔接唔係一定要,
尤其係呢一個理由,
我覺得唔太可以接受,
反而係話咩錢都無,
返唔到落美國就應該去接佢。

我覺得你唔係做錯左d乜野,
只係可以在決定左唔接佢之後,
同父母講清楚你的看法,
話俾佢地聽,想佢學下點樣獨立...

有時局外人睇件事都好容易睇得太過片面,
以致所落的判斷都會如此,
唔緊要啦...最緊要自己明白自己做緊咩。

鐘意的話,可以MSN傾...
只罵不建議=不負責任
DY8711 發表於 2005-10-26 17:15 | 顯示全部樓層
其實你細佬幾歲呢??

如果佢係比較細既話,
去溫哥華接佢可能比較好...

但如果已經算係大個仔,
咁唔接佢問題都不大,
加上你已經從旁協助喇!!

你既原意都係為佢好,
只係可能你拒絕要求時,言語間表達得唔好...
令你細佬&父母覺得你係嫌麻煩,強搬d借口出黎咁囉...
而且你父母可能唔了解實際情況,自然會緊張d啦!!

既然一家人都有晒共識,
咁之前一d說話都無必要太介懷喇~~
下次處理得好d咪得囉!!
不是我的...我不要...
 樓主| joeli16 發表於 2005-10-27 03:24 | 顯示全部樓層

我細佬已經可以拿成人身份證。

其實錢既話,
都唔駛我親身去,
我可以直接寄特快俾佢,
因為要簽收,
所以唔駛驚寄失。
再講佢去補領證件都要錢,
佢同我講佢問朋友暫時借住錢,
咁樣冇理由佢朋友唔肯借錢俾佢搭巴士。
如果真係唔得既,
我就會寄俾佢。

我拒絕左佢之後,
佢就覺得我唔理佢,
佢delay左幾日先返黎又唔同我講,
搞到我發哂顛咁週圍問佢既行縱,
連佢返到黎都係由父母e-mail俾我先知,
實在太過份啦!

擔心左咁耐仲要咁樣俾人話,
叫我點樣收得住?
好彩我既host family同女友一直支持我,
否則我一定已經顛左。

我想知既,
如果咁既情況又再發生,
我應該點做?
307 發表於 2005-10-27 08:22 | 顯示全部樓層
你細佬唔即時返黎呢樣野都已經唔係好得,
錢,你可以寄又得,
但係如果佢無錢會有好大的麻煩的,
咁去接佢都唔太過份。

如果再有類似問題,
睇怕你最好都係同屋企communicate都好一點,
知道佢地的想法係咩先啦....

好過俾佢地覺得你不聞不問。
只罵不建議=不負責任
 樓主| joeli16 發表於 2005-10-27 09:41 | 顯示全部樓層
[ref=404345]307[/ref]  在 2005-10-26 04:22 PM 發表:

你細佬唔即時返黎呢樣野都已經唔係好得,
錢,你可以寄又得,
但係如果佢無錢會有好大的麻煩的,
咁去接佢都唔太過份。

如果再有類似問題,
睇怕你最好都係同屋企communicate都好一點,
知 ...

我之前同佢地溝通過好多次,
佢地知道我係擔心梗既,
但係我唔明點解佢地又會咁講。
307 發表於 2005-10-27 09:55 | 顯示全部樓層

[ref=404383]joeli16[/ref]  在 27.10.2005 09:41 發表:
我之前同佢地溝通過好多次,
佢地知道我係擔心梗既,
但係我唔明點解佢地又會咁講。

咁人有時候講野係講得好過份的,
唯有講句唔開響心度啦...
只罵不建議=不負責任