hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 結婚一般開支
開啟左側

結婚一般開支

guia 發表於 2005-10-27 19:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

中式結婚男、女雙方一般開支有:

婚前檢查
註冊費、擬定結婚通知書費
婚紗、禮服 (租/買)
戒指、龍鳳扼 等首飾
影結婚相
禮金 / 嫁妝 費用
過大禮、出門、過門、回門 用等儀式洗費及禮物
花車、旅遊車 (租/自己車油錢)
酒席、禮餅
其他仲有各工作人員利是、酒水、車馬費
攝影、攝影師
蜜月旅行

如果有新居、家電、傢俱等洗費...
好多費用

[ Last edited by guia on 2005-10-27 at 19:36 ]
simon12 發表於 2005-10-27 19:30 | 顯示全部樓層
[ref=404742]guia[/ref]  在 2005-10-27 07:21 PM 發表:

中式結婚一般開支有:

婚前檢查
註冊費、擬定結婚通知書費
婚紗、禮服 (租/買)
戒指、龍鳳扼 等首飾
影結婚相
禮金 / 嫁妝 費用
過大禮、出門、過門、回門 用等儀式洗費及禮物
花車、旅遊車 (租/自己 ...

我唸結婚起碼要過50萬,平的幾萬都有,不過係簡單,只招待家人,純熟朋友吃飯。貴就連一些死友,老友,甚至係同事,同學都招待#:
 樓主| guia 發表於 2005-10-27 19:34 | 顯示全部樓層
[ref=404754]simon12[/ref]  在 27-10-2005 19:30 發表:

我唸結婚起碼要過50萬,平的幾萬都有,不過係簡單,只招待家人,純熟朋友吃飯。貴就連一些死友,老友,甚至係同事,同學都招待#:

平有平結貴有貴結, 有人結婚洗過千萬、有人只用1萬、幾千
如果平平地, 唔計住屋、唔太多圍 十零萬已經綽綽有餘啦..
最緊要係睇食送食飯同埋同襯家協商好, 洗幾多錢已經唔係重點
tsoikc 發表於 2005-10-27 21:20 | 顯示全部樓層

[ref=404761]guia[/ref]  在 2005-10-27 23:34 發表:

平有平結貴有貴結, 有人結婚洗過千萬、有人只用1萬、幾千
如果平平地, 唔計住屋、唔太多圍 十零萬已經綽綽有餘啦..
最緊要係睇食送食飯同埋同襯家協商好, 洗幾多錢已經唔係重點

我同意你的看法, 有些人可能會花十幾萬去迪迪尼來一個童話式的婚禮, 有些人可能用幾萬來旅行結婚, 有信仰的也許會選擇在教堂舉行婚禮,這樣佈置禮堂又要用了一筆錢.  當然, 最簡單,直接的方法是去婚姻註冊處排期, 然後註冊結婚. 不個這樣,無論樣結婚也好,你影結婚相, 租車錢, 買結婚戒指,這些錢是少不了的. 在我個人而言, 用什麼方式結婚都唔重要, 最重要的是雙方明白到結婚的真義是什麼? 如果雙方還不明白結婚的真義, 那真的要考慮是不是有要把婚事延期,以免做成"因誤會而結合,因瞭解而分開".其實我家父都同我講過呢個問題(雖然我現在還沒有女朋友), 結婚無論用什麼形式都好, 最重要的是你們兩個人開心.  正如guia兄所說: 最重要的是大家已經商議好,用錢多或少都唔重要~

ps: 也許有點離題了, 有錯請插 #
用電時請注意安全!
fai 發表於 2005-10-28 09:20 | 顯示全部樓層
如果男女都係基督徒仲要預筆錢出黎租教堂行禮(除非佢地本身已經
係一D好靚教堂既會友就可以免租金)
[i]影像.從心[/i]
 樓主| guia 發表於 2005-10-28 13:43 | 顯示全部樓層
[ref=404880]tsoikc[/ref]  在 27-10-2005 21:20 發表:

我同意你的看法, 有些人可能會花十幾萬去迪迪尼來一個童話式的婚禮, 有些人可能用幾萬來旅行結婚, 有信仰的也許會選擇在教堂舉行婚禮,這樣佈置禮堂又要用了一筆錢.  當然, 最簡單,直接的方法是去婚姻註冊處排 ...

結婚最低消費
唔計去外地註冊同當連禮金/嫁妝都唔俾又唔酒食飯

擬結婚通知書費用:  HKD305
正常辦公時間內結婚註冊費: HKD715
一對結婚戒指 都要掛., 平平地又唔寒酸都要一千幾百

埋單HK2000左右
P.S. 個人建議結婚唔好慳成咁, 以免令人反感
CZ_6686 發表於 2005-10-28 20:05 | 顯示全部樓層

[ref=405541]guia[/ref]  在 2005-10-28 01:43 PM 發表:

結婚最低消費

埋單HK2000左右
...

長輩都有講,紅白二事千其唔好慳,搞到寒寒酸酸咁就失禮人
kychung 發表於 2005-10-28 20:42 | 顯示全部樓層
[ref=404754]simon12[/ref]  在 27/10/2005 19:30 發表:

唔使咁誇張
響迪士尼度都唔駛咁多啦
何況而家香港都已經唔興大家庭
親戚多極有限
就算請埋朋友
普通情況黎講十零圍乜都夠
我D表哥表姐最少試過5圍就算
不過
如果男女是旦一方係大家族/圍村人
又或者想凡係識ge人都請埋一份
咁就當然唔同講法
南粵急行 rail.kychung.com
gordon 發表於 2005-10-30 00:09 | 顯示全部樓層
[ref=405541]guia[/ref]  在 2005-10-28 01:43 PM 發表:

結婚最低消費

埋單HK2000左右
...

今日同未婚妻行街, 剛巧她的二家姐在十二月結婚酒, 講到禮服的問題,
單租一件晚裝都三百幾, 未計按金(可以碌卡唔過數), 如果家中姊妹多, 條
數都幾襟計, 如果買的話, 一件最平六七百有交易, 但閒閒地一件禮服都要
過千, 而且新娘本身一晚都可能換成三四套衫, 條數可想而知.

儲緊結婚本的不良牛......
gordon 發表於 2005-10-30 00:18 | 顯示全部樓層

[ref=405827]kychung[/ref]  在 2005-10-28 08:42 PM 發表:

唔使咁誇張
響迪士尼度都唔駛咁多啦
何況而家香港都已經唔興大家庭
親戚多極有限
就算請埋朋友
普通情況黎講十零圍乜都夠
我D表哥表姐最少試過5圍就算
不過
如果男女是旦一方係大家族/圍村人
...

我教會今年元旦有弟兄結婚酒, 剛巧他是一個團契的導師, 團契本身
有四十幾人, 連埋佢本身團契, 公司同事, 仲有佢內子教會弟兄姊妹, 公
司同事結果最後左四十幾圍, 包晒成間又一城翰騰閣.
所以交遊廣闊, 真係隨時幾十圍都唔出奇.

不過一般情況下都係十多圍既o者, 試過我契妹的親阿哥結婚, 都係
了十多圍.