hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) []討論]人前當你係阿四, 人後當你係知己 ...
開啟左側

[]討論]人前當你係阿四, 人後當你係知己

hkbw 發表於 2005-10-30 06:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如果大家遇到如以上呢句般的遭遇, 大家會唔會繼續交呢個朋友呢?
歡迎討論
殺雞焉用牛刀?!
superay 發表於 2005-10-30 10:22 | 顯示全部樓層
我覺得要看看人前人後態度改變的原因了。

若果是工作關係,對方乃上級人員而指派工作,都可以算是「當自己阿四」,那麼都可以去交。
但若果在人前當你阿四但又不願在人前承認和自己是知己的關係,那麼這個朋友不交好過。
307 發表於 2005-10-30 13:39 | 顯示全部樓層
[ref=407207]hkbw[/ref]  在 30.10.2005 06:38 發表:
如果大家遇到如以上呢句般的遭遇, 大家會唔會繼續交呢個朋友呢?
歡迎討論

係唔係你果幾個異性知己呀?

如果係的,最好都係弄清楚你同佢地的關係喎...

至於呢條問題,
就好似Ray兄咁講,
都係睇下咩關係啦...
如果係同學、friend底都係咁樣的話,
就真係麻麻地喇...

如果係異性的話,
就更加小心自己做左觀音兵。
只罵不建議=不負責任
HY671 發表於 2005-10-30 16:04 | 顯示全部樓層

向好的方向諗:

人前做阿四—佢地信得過你,才乜都讓你做。而俾你做阿四之餘,亦不膽心
你會之後拿著數,亦不斤斤計較。
人後做知己—完全係好事。

向壞的方向:已有板友講左,冇謂加兩腳。

總之自己知道自己做緊乜就得。
永遠懷念MJ
 樓主| hkbw 發表於 2005-10-30 21:19 | 顯示全部樓層
[ref=407412]307[/ref]  在 2005-10-30 13:39 發表:

係唔係你果幾個異性知己呀?

如果係的,最好都係弄清楚你同佢地的關係喎...

至於呢條問題,
就好似Ray兄咁講,
都係睇下咩關係啦...
如果係同學、friend底都係咁樣的話,
就真係麻麻地喇...

如果係異性的話,
就更加小心自己做左觀音兵。

小弟之前拎左呢條問題問幾個小弟自己的朋友, 及幾個網友...
甚至係呢度, 大家都不約而同地問我...又係"佢地"?

今次呢單野...只係指著其中一個...另外一個...遲D會再出另一條THREAD講..

事關開學都家陣, 有人就係有事就會搵我幫手, 求乜求乜...平時就諸多挑剔..
有乜係佢面前做得唔順佢眼就話...對其他人, 就算今年新來, 係電話同我講
話冇咁熟, 有保留的新朋友(有男有女), 佢對佢地都好過對我...
一唔開心個日, 我一定知的...因為佢例牌會無啦啦對我發脾氣...
仲有個大問題係, 佢唔俾人地對我好.....有兩個新來的女仔, 對我好少少,
就被佢玩到死...話我地有路云云....攪到大家, 尤其係D女仔對我, 都係
人前人後兩個樣..(咁呢層又唔怪得D新來的女仔...要怪, 都要怪呢個女仔)
有一兩個有時甚至學左佢對我呼呼喝喝的態度....

好多時, 真係唔知佢係玩野定係點..係人前係好似好有心咁排斥我
好多野會預晒成班人, 就係唔預我....又冇得罪佢..玩野咩?!

D新朋友都見到呢個問題...係背後都有講(我都係由我另一個女性朋友
得知的..), 甚至有四個(OUT OF 5)都私下有同我講覺得呢個女仔對我太過份...
有三個叫我要發下火, 唔可以成日俾佢咁HEAD著...

加埋其他朋友網友, 足足儲夠成打人叫我要對佢發下火, 唔好俾佢再係
咁亂來.....

有時問佢做乜又咁對我...佢就只會例牌的講句: 自己諗, 自己反省下啦..
隔一陣子搵返個原因...之後問其他人意見...
個個都話:你理得佢啦....晒氣!
起初我都諗係咪我既問題...漸漸地我都認同其他人的講法..理佢..真係
晒氣!

但係呢, 係人後, 佢又有多少分別的WO....最煩係做功課時間佢冇野做就打
電話來要我陪佢傾電話, 我有野做都話唔俾做(你係我邊位呀小姐),
講野既內容就係講佢對學校D人, 包括佢點睇D新人....講下講下, 又會講到
一D佢自己好私人既事(關我乜事呢咁又..), 我多數少出聲(做功課呀要..),

係香港, 佢又係鍾意私下約我出來的...有次幫佢整LAPTOP(其實只係BACKUP
部機所有資料, 佢自己都識做, 但係要搵我整, 攪到我要駕車出去收機, 佢再
搭車去我教會拎機), 整完之後呢, 佢就來我暑假時攪補習班的教會拎......
係教會樓下交收...一見到佢...哇..乜著到咁SEXY呀...算了, 反正也不關我事..
俾左部電腦佢之後...佢就話佢係條街行來行去行左半小時....(因為我之前
上緊堂)..係度猛呻(又帶點嗲聲嗲聲)話好熱..(著成咁都仲好熱?).
之後又唔知係邊度拿出一枝可樂(小弟至愛)俾我...不過看來合佢飲多D WO...

類似事件係英國都有發生過...有次成班人出TOWN, 佢又要我勁拎佢買D野...
其他新朋友見到都覺得奇奇怪怪...有D仲主動幫我拎D...佢又係突然, 冇問我
要唔要, 就買枝可樂, "掟"過來俾我.........小弟另一個要好的女性朋友見到,
就拉我埋一邊,話左句: 即係咁..一個唔係我男朋友的人呢, 我就一定唔會無啦
啦唔問佢就買枝野飲俾佢LAW...又要你拎晒佢D野...佢又一D野都唔拎...算點
先..

到近來, 就愈來愈多人覺得佢鍾意我, 又話我地襯云云...真係閘著反彈冇回
頭....我一呻話又俾人無啦啦發我脾氣...唔講名, 全世界都知係邊個...
佢自己都同人講話我地係IMPOSSSIBLE (講咁多句最同意佢呢句)...

所以有時我都真係好無奈...喊到收唔到聲會搵我...
但又會對我亂發脾氣..真係唔知佢當我係乜人..
阿四?! 水泡?替身男友? 還是朋友?!

係BOARDING SCHOOL..真係多一個朋友好過多一個敵人...如果唔係係BOARDING
SCHOOL識佢..一早同佢冇朋友做啦...駛乜咁煩...
總之就..好無奈啦!
上年有個肥仔想排斥我...今年就有個唔知叫唔叫做朋友的人...

現實版金枝慾孽 ,酒店風雲呀...
真攞命..

[ Last edited by hkbw on 2005-10-30 at 22:03 ]
殺雞焉用牛刀?!
5074 發表於 2005-11-2 21:41 | 顯示全部樓層
[ref=407262]superay[/ref]  在 2005-10-30 10:22 AM 發表:
但若果在人前當你阿四但又不願在人前承認和自己是知己的關係,那麼這個朋友這個朋友不交好過。

好..
講中晒我個case

真係唔知呢d人咩心態
我覺得如果佢當我映衰佢佢先會咁做囉..
諗唔到其他原因
AP11.JD9374
joeli16 發表於 2005-11-4 05:13 | 顯示全部樓層

[ref=407798]hkbw[/ref]  在 2005-10-30 05:19 AM 發表:

小弟之前拎左呢條問題問幾個小弟自己的朋友, 及幾個網友...
甚至係呢度, 大家都不約而同地問我...又係"佢地"?

今次呢單野...只係指著其中一個...另外一個...遲D會再出另一條THREAD講..

事關開 ...

好坦白咁問,
點解仲要同佢係朋友呢?
你對佢既悶氣搞到你要長篇大論咁發泄,
點解仲要忍佢?

我有個感覺,
係如果你好冷淡咁對佢,
會有意想不到既效果。
DK5416 發表於 2005-11-7 22:30 | 顯示全部樓層
其實如果我個朋友次次都係有事就搵我,無事就人影都唔見…,我唔會再當佢係朋友囉…

朋友,係出黎傾下計,有心事可以講下果種,唔係用黎攝時間…一個女友出現就可以連電話都即刻收線,咁算係點??到明攝時間?
我都試過,有個人成日打黎問我邊度搭咩車去,我果陣時我次次都搭到佢,跟著佢就會話我,第二個方法唔係仲快,仲平咩咁…點解你諗到都仲要問我…玩我咩?

仲當唔當佢地係你朋友,自己決定喇…
 樓主| hkbw 發表於 2005-11-19 22:13 | 顯示全部樓層
[ref=411987]joeli16[/ref]  在 2005-11-4 05:13 發表:

好坦白咁問,
點解仲要同佢係朋友呢?
你對佢既悶氣搞到你要長篇大論咁發泄,
點解仲要忍佢?

我有個感覺,
係如果你好冷淡咁對佢,
會有意想不到既效果。

全中...自從half term之後的一件事, 嬲到我死, 我對佢一直非常冷淡,
甚至連佢電話我都唔聽...

之後, 有一晚佢突然send左一個message來:
女仔J話好想念你

我就覺得佢明玩野, 冇理到...

之後, 佢第二日SEND左另一個MESSAGE來:
女仔J話要嫁俾你...

嘩..仲唔係玩野?人地上枱來玩TIM?!

之後佢打電話來, 原本都唔想接, 但又有點興趣知究竟佢玩乜野...
原來女仔J真係講過以上MESSAGE內的說話, 但就係在一D特殊情況下講...
之後, 話說小弟10月初時帶過一個朋友叫我睇著的朋友入學校玩,
都係女仔來的, D人就覺得我同那個女仔的關係都唔係一般, 但其實當時我
都不過係見過呢個女仔一次....

之後呢, 呢個我忍左佢一段日子的女仔, 就不斷問: 你個"女性朋友"今個星期
係咪入來的呀... (QUOTE左既字, 大家知佢咩意思啦..)

到後來, 佢問到我要問佢: 你做乜咁關心我個朋友入來還是唔入來?

佢話: 唔知WO..冇原因...

佢自己又唔係未見過人, 只不過我朋友入來個日佢唔知咩事嬲左我, 發我脾氣,
而冇同人講野吧了....

到我個次幫我呢個見左唔係好多次既女性朋友做生日, 之後佢就不停咁
窒我...有次同我呢個女性朋友傾電話, 咁啱呢個女仔在場...
佢聽著我講, 之後彈左句: 你真係好似人地男朋友...

我心諗: 關你乜事?!

而家對佢態度冷淡, 反而到佢主動搵我撩....當然唔受啦我..
而佢有時對其他男仔既態度, 令到有女仔走來同我講, 話佢發姣...
E.G 寒冷天氣下著吊帶衫係HOUSE的COMMON ROOM幫個男仔做全身按摩..
聽到既都覺得嘆為觀止...又唔係自己男朋友...強呀...!當然, 精彩事項仲有
大把啦...

總之..對著呢個 "朋友" ..真係唔識點講啦!
殺雞焉用牛刀?!