hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) <分享>考牌後第一次駕車
返回列表 發新帖
開啟左側

<分享>考牌後第一次駕車

CZ_6686 發表於 2005-11-15 23:38 | 顯示全部樓層

[ref=421790]760il[/ref]  在 2005-11-15 11:15 PM 發表:
最怕有些人停燈位同塞車入 P 波﹐見到盞後波燈閃下閃下﹐真係幾驚嫁#:-X

呢D情況係中國大陸最常見,有時遠處見到佢就早早停車就算(雖然比D
同樣唔識死既大陸人插埋黎),講真,入錯波的話,佢撞人好過撞我
arhang2001 發表於 2005-11-15 23:45 | 顯示全部樓層
[ref=421790]760il[/ref]  在 2005-11-15 11:15 PM 發表:

哈﹐呢個問題睇人車誌都講過幾次﹐但最終都無肯定既答案﹐好似話 D 波 N 波都各有損耗....

最怕有些人停燈位同塞車入 P 波﹐見到盞後波燈閃下閃下﹐真係幾驚嫁#:-X

回正題﹐ 我覺得樓主考完牌未熟習 就 ...

其實係十幾年前的車主都已經經常有講。

我早年成日見自動波氣的紮馬時入錯後波,
係著住後波燈,但架車係等緊客,我都會
行過去提d司機,唔覺意掂一掂個油門架
車都唔知去左邊,可見入P波停車其實都
幾危險。

而家可能自動波的士多左,D司機先較熟習,
少見左上述情況。
homanbean 發表於 2005-11-16 00:08 | 顯示全部樓層
新牌去試&#25592;人地架車
好似唔係幾好喎
新牌仔&#25592;車車主一眼就睇得出
如果有咩事真係&#25886;黎搞
如果你朋友唔熟路o既
可以叫車主車去工業村你地先試車嘛
咁咪冇咁易有意外囉
-   知足者自然常樂   -
CZ_6686 發表於 2005-11-16 00:26 | 顯示全部樓層

係人都有第一次,不過我奉勸都係少掂為妙,
自己朋友車已經唔係咁好,如果係試二手車更加唔好亂黎
如果真係想過手癮,玩Kart仔丫
HY671 發表於 2005-11-16 10:58 | 顯示全部樓層
第一次渣車係考完牌後三年左右,渣朋友既SPACIO,由紅磡渣入將軍澳,
個朋友坐完後真係有少少驚。不過我渣得唔快,當然冇事。

後黎佢賣左部車,之後輪到我買左部標緻206,佢跟手就入部ALTEZZA(可能
會串錯),有一次約出黎玩我俾部車佢老婆渣,佢老婆手車好狼架,不過佢r
地成日渣,我就梗係唔驚啦。
永遠懷念MJ
BEN_HT8912 發表於 2005-11-16 23:09 | 顯示全部樓層
[ref=421822]KF8311[/ref]  在 2005-11-15 11:36 PM 發表:

小弟都知道危險+唔係幾好#,所以下次渣車時應該係友人正式買車後....#???

另問,大家對鈴木wagon r 有乜意見??

小弟考牌後第一次渣同買ge車就係鈴木Wagon R+#;oD

小弟部Wagon R+係996cc棍波無turbo,客觀d講
一般情況下坐5個人開冷氣都ok,不過有時就俾大油d
上斜就麻麻地.....上泥圍同映月台果D斜路要2波先得50公里上到頂,
3波就無咩力#:

不過部車細細架泊位好易,去到旺角都好易搵到位"攝"入去泊
當然wagon r比Wagon R+體積細,相信呢方面ge好處會更明顯

車箱空間都唔錯,收起後面排坐倚就可以成部單車車上去

不過小弟對車要求唔高,部車合眼緣又是正自己又喜歡夠用便行了
Dolphin 發表於 2005-11-17 00:07 | 顯示全部樓層

新牌後第一次駕車係部Benz 230E, 當時覺得部車好大部,
新手技術所限,連右cut左都唔敢,最記得個手制係用腳踏的.
當時覺得部車好高級,原來依家萬零蚊就買到~~

[ Last edited by Dolphin on 2005-11-17 at 00:08 ]
hkbw 發表於 2005-11-17 04:45 | 顯示全部樓層
小弟考牌之後第一次駕車就係pass-plus個3堂...
亦即係都係師傅部Corsa 1.2 Twin Cam

到小弟真正第一次冇師傅在場駕車, 就係返香港第一天由
大學火車站駕返恆安...座駕就當然係我媽跟我意思買回來的
AE100啦...
第一次駕自動波車, 又冇話唔慣, 可能係我熟部車啦......
總之, 好快上手, 完全冇難度..

連我D小表妹都話我手車冇我媽咁CHOK...好定...激死左我媽...

到小弟首次係冇任何人於車上情況下駕車, 好似都係AE100....
冇坐人, 部車都爽D...#8)
殺雞焉用牛刀?!