hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 村民抱不平:欲蓋彌彰的泛民主派
開啟左側

村民抱不平:欲蓋彌彰的泛民主派

chai 發表於 2005-11-24 00:21 | 顯示全部樓層

[ref=427805]dicksonboy[/ref]  在 2005-11-23 16:01 發表:
1)你話樓主可以直接提問,再加上你之前話樓主既表達方法唔能夠接受,咁我理解為樓主唔可以用佢用緊既表達方法~ 如果呢個唔係你既意思,你可以解釋清楚原意

2)咁你又解釋呢篇文章入面既土共所指何人?你既然話特首呼籲市民唔好上街係土共思維,咁支持特首既都係土共思維?
假如你既意思唔係將同政府/中央有同一睇法歸為土共,咁你真係應該好好講清楚

4)咁呢個係台灣單方面既措施,我認為咁同佢響國際社會既認受性無關~
但假如第三國家都如斯做就唔同講法

回應﹕
1.) 本人那裡指出『樓主既表達方法唔能夠接受』?

2.) 引用閣下原文 『你既然話特首呼籲市民唔好上街係土共思維,咁支持特首既都係土共思維』﹐請指出本人何處指支持特首都是土共思維?
如果沒有不要緊﹐請收回這個言論便可。

4.) 單是申請入台證﹐已經等同於接受台灣方面安排;正如台灣人
進入大陸﹐須要接受大陸安排一樣﹐這個意義是對等的。說到底﹐

不論結果如何﹐或大家明白與否﹐和本人選用在網上說自已來自什麼地方﹐
有何關係?
*天下雖安 忘戰必危*
tonytsang_hk 發表於 2005-11-24 19:11 | 顯示全部樓層
其實田北俊在上次立法會選舉時說過
爭取2012年普選
同平民一樣坐火車

民建聯在好多年前的選舉說 爭取0708雙普選

現在 不了了之
Chairman 發表於 2005-11-25 01:23 | 顯示全部樓層
[ref=428126]PB602[/ref]  在 2005-11-23 23:05 發表:
如果整件事的始末都一樣,但受惠的一方不是地產商而是一個專幫窮人
的慈善團體呢?那麼會是「官貧勾結」還是「為貧著想」?

又,如果整件事的始末都一樣,只因為對方的身份就令結果有不同的評
價,那麼「公平」的意義又是什麼呢?

可以說,香港已進入民粹化的年代,
若香港選民的素質仍然只是停留在要求減價減費的階段,
而不去思索香港的前景,政策的前因後果.
香港越趨向普選,政治天秤將會更加失衡.
Cantona 發表於 2005-11-25 01:40 | 顯示全部樓層

[ref=429044]Chairman[/ref]  在 2005-11-25 01:23 AM 發表:

不然,現時的政制才是失衡,功能組別與地區直選代表選民人數的分野就是最好例子
chai 發表於 2005-11-25 02:15 | 顯示全部樓層
[ref=429044]Chairman[/ref]  在 2005-11-25 01:23 發表:

要是有普選執政的責任﹐政客會更仔細去研究長遠政策﹐
尋求政黨長期掌握執政權﹐避過只為在野當選議會席位﹐
而靠曝光吃飯的民粹化惡果。
*天下雖安 忘戰必危*
Chairman 發表於 2005-11-25 02:18 | 顯示全部樓層
[ref=429055]Cantona[/ref]  在 2005-11-25 01:40 發表:

不然,現時的政制才是失衡,功能組別與地區直選代表選民人數的分野就是最好例子

本人是說”政治天秤將會更加失衡”,而不是”政制失衡”.
這兩個本身是不同的範疇.

若香港選民都是急功近利,支持民粹派議員,
又如何不會做成失衡的政治天秤?
chai 發表於 2005-11-25 02:43 | 顯示全部樓層

[ref=429081]Chairman[/ref]  在 2005-11-25 02:18 發表:

若香港選民都是急功近利,支持民粹派議員,
又如何不會做成失衡的政治天秤?

沒有人說明民粹派的議員管治最終一定失敗﹐
在選舉時推出政策﹐可能最終在執政時不會實行﹐
返回較為溫和路線。

說到底﹐民主選舉的原則就是﹕
由選民定期去檢討由誰執政﹐如果他們認為誰人不好
就會換下來﹐沒有人說一定選到為國家帶來繁榮的人﹐
但肯定如果選民不支持未能為國家帶來繁榮的人﹐
那些人就一定不能執政。
*天下雖安 忘戰必危*
dicksonboy 發表於 2005-11-26 16:25 | 顯示全部樓層
[ref=428200]chai[/ref]  在 2005-11-23 08:21 發表:

回應﹕
1.) 本人那裡指出『樓主既表達方法唔能夠接受』?

2.) 引用閣下原文 『你既然話特首呼籲市民唔好上街係土共思維,咁支持特首既都係土共思維』﹐請指出本人何處指支持特首都是土共思維?
如 ...

1)你如果接受到樓主既表達方法,你就唔會要質疑佢喇!

2)你話特首呼籲市民唔好上街係土共思維,咁如果我,我屋企人,隔離屋陳師奶都覺得唔應該上街,咁我地--是次支持特首既市民--又係唔係土共思維呢?

4)你既然明白呢個係討論區,所有人都可以表達自己意見,咁你就應該持開放態度去討論,唔係用你自己果套去質疑其他板友
Idiotism is idiots being idiotic
chai 發表於 2005-11-26 22:29 | 顯示全部樓層
[ref=430029]dicksonboy[/ref]  在 2005-11-26 16:25 發表:
2)你話特首呼籲市民唔好上街係土共思維,咁如果我,我屋企人,隔離屋陳師奶都覺得唔應該上街,咁我地--是次支持特首既市民--又係唔係土共思維呢?

有謬誤了。

推論﹕

情況 A: 特首呼籲市民不要上街 = 土共思維
情況 B: 我、我家人、鄰居陳師奶認為不應該上街﹐並是支持特首的市民

B 是否土共思維?

答案﹕
不是。

解釋﹕
1.) 因為情況A 和情況B 是不同環境﹐在情況B 中﹐多了一個假設
『我、我家人和鄰居陳師奶是支持特首的市民』﹐所以與 A 情況;

2.) 特首是香港首長﹐我、我家人和鄰居陳師奶估計是普通市民﹐
在這件事上不能作相等比較。除非 閣下提出前題﹐指後三者為土共﹐
所以有土共思維。
*天下雖安 忘戰必危*
dicksonboy 發表於 2005-11-27 04:09 | 顯示全部樓層

[ref=430241]chai[/ref]  在 2005-11-26 06:29 發表:

有謬誤了。

推論﹕

情況 A: 特首呼籲市民不要上街 = 土共思維
情況 B: 我、我家人、鄰居陳師奶認為不應該上街﹐並是支持特首的市民

B 是否土共思維?

答案﹕
不是。

解釋﹕
1.) 因為情況A  ...

你既解釋1係咪假設左我果個係假設?
難道你敢講七百萬普羅大眾入面一個支持特首呼籲唔上街既人都無?

我唔太明白解釋2,特首還特首,但係我覺得一個人既意見並不一定同
佢既職權地位掛勾(當然佢地係可以掛勾,但係我地唔應該作出呢個假設)
雖然香港而家並未達到你所確認既民主,但係特首講既唔係聖旨
所以特首同普通市民既意見理論上都係有同等份量

另外想問下你對‘土共’一詞既定義

[ Last edited by dicksonboy on 2005-11-26 at 12:17 ]
Idiotism is idiots being idiotic