hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 問大家戀愛經驗..
開啟左側

問大家戀愛經驗..

guia 發表於 2005-11-23 22:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我初戀是23歲(以宜家標準已經好遲啦), 拍左2年半因第3者介入散左,
宜家係我第2次拍拖, 總結之前失敗經驗,  今次拍拖穩定得多,
大家亦已為將來結婚打算, 不知大家情況如何?
simon12 發表於 2005-11-23 23:30 | 顯示全部樓層
[ref=428108]guia[/ref]  在 2005-11-23 10:48 PM 發表:

我初戀是23歲(以宜家標準已經好遲啦), 拍左2年半因第3者介入散左,
宜家係我第2次拍拖, 總結之前失敗經驗,  今次拍拖穩定得多,
大家亦已為將來結婚打算, 不知大家情況如何?

深色字句,我不明白為何你前度女友有第三者出現?#:-[
ming 發表於 2005-11-23 23:43 | 顯示全部樓層
小弟只是有一段「時空錯配」的感情
大概就是...她喜歡我時我沒有感覺
但到我喜歡她時就到她對我沒感覺了...

雖然在表白的一刻她半推半就答應了
不過在「假」的還是假的
9日之後這段「時空錯配」的感情就告終了~

兩年之後的今天呢...都沒有啊~
繼續感受、享受和異性之間的友愛
 樓主| guia 發表於 2005-11-23 23:48 | 顯示全部樓層

[ref=428154]simon12[/ref]  在 23-11-2005 23:30 發表:
深色字句,我不明白為何你前度女友有第三者出現?#:-[

咁你要問佢啦, 當年佢去識第2個男仔, 我都阻止不了
tsoikc 發表於 2005-11-24 08:43 | 顯示全部樓層
我今年24歲,曾經之前喜歡個三個女生, 我第一個喜歡的女生是香港教會的姊妹,當我想問佢講的時候,已經發現佢同左我的好朋友係埋一齊(仲要佢地是剛剛開始,我慢左一步,所以自此以後我真的要我同人地當面講就無信心同會怕,可能是心理陰影吧...), 回想當時我真的好down, 因為當時係佢叫我唔好同佢講住的,結果.......

事係因為讀書的原因去左紐西蘭,來左年半後我再一次喜歡另外一個女生, 我曾經因為上次的經驗所以我都變得慢慢來, 但係呢次我又係衰左,因為佢拒絕左我~

雖然一次係衰左,一次係....,但到左今係我同佢地仍然可以keep到朋友關係,這是還好的事情.

隔左兩年後我再喜歡人了,這次是我之前這發表的一篇文章講過下, 結果又係同上次一樣-衰左. 但呢次我用email同佢講,佢拒絕左我之後,唔知點解我同佢的關係好似變得怪怪的(唔知點形容好...)

所以到了現在我都係未拍過拖,而我的家人,親戚都開始問我甚麼時候會拍拖,而自己也受到了他們的壓力,但係事實上...

唉! 唔想講了,越講越唔開心.
用電時請注意安全!
307 發表於 2005-11-24 08:45 | 顯示全部樓層
回下先:
20歲的12月才有初戀,但拍了一個月多一點就分了手...

之後的5月跟前度女朋友一起,
拍了一年又三個月,
因不同的問題而分手...

而第三次又剛剛開始了...

唔記得講...
我係無追人的經驗的...
所以請大家唔好話我追求異性好得喔...

[ Last edited by 307 on 2005-11-24 at 10:07 ]
只罵不建議=不負責任
DY8711 發表於 2005-11-24 10:00 | 顯示全部樓層

中3時鍾意一位女同學,
約過佢食飯,送禮物...但結果佢拒絕左我,
果次衰在太急進~~但總算開始明白愛情係咩一回事...

到中5時鍾意另一位女同學,
呢次我吸取左經驗,先做好朋友~~
其後不時2個人出街,食野,送佢返屋企,傾電話...
有一次佢同我講話鍾意左個男仔,但唔會同佢發展!!!
可惜2個月後佢地已經開始拍拖~~(佢宜家都唔知我曾經鍾意佢)
呢次真係好失落,用左年幾時間,今年初先放得低!!

其實已經諗住短期內唔會有機會拍拖~~
今年年中同另一位中5女同學再次熟絡,
暑期時更係日見夜見,幾個月前正式拍拖,
我先知道原來佢已經等左我2年~~#:-*
不是我的...我不要...
HY671 發表於 2005-11-24 10:38 | 顯示全部樓層
[ref=428175]guia[/ref]  在 2005-11-23 11:48 PM 發表:

咁你要問佢啦, 當年佢去識第2個男仔, 我都阻止不了

今次simon12問的沒錯喎,你睇清楚你的原文,跟本冇講過第三者介入係你
撇佢定係佢撇你,而第三者係鍾意你定鍾意佢?跟本睇到人一頭霧水。

四個可能性(A:你;B:女友;C:第三者)(仲未包括同性戀可能性)
1. C係男仔,結果B撇你
2. C係男仔,結果你撇B
3. C係女仔,結果B撇你
4. C係女仔,結果你撇B

在你第二次回文才指出是上述假設(1),記住,唔係人人都清楚你的情史的!

再嚴格一點來說,你女友去識另一個男仔唔算係第三者介入,或者講你女友
花心會合理D。

[ Last edited by HY671 on 2005-11-24 at 10:40 ]
永遠懷念MJ
 樓主| guia 發表於 2005-11-24 13:22 | 顯示全部樓層
[ref=428323]HY671[/ref]  在 24-11-2005 10:38 發表:
今次simon12問的沒錯喎,你睇清楚你的原文,跟本冇講過第三者介入係你
撇佢定係佢撇你,而第三者係鍾意你定鍾意佢?跟本睇到人一頭霧水。

四個可能性(A:你;B:女友;C:第三者)(仲未包括同性戀可能性)
1. C係男仔,結果B撇你
2. C係男仔,結果你撇B
3. C係女仔,結果B撇你
4. C係女仔,結果你撇B

在你第二次回文才指出是上述假設(1),記住,唔係人人都清楚你的情史的!

再嚴格一點來說,你女友去識另一個男仔唔算係第三者介入,或者講你女友
花心會合理D。

其實我以前貼文已經講過, 而西門君亦不上問過我一次了...
不過我再講一次啦,
來龍去脈是是當年, 我仲同前度女友一齊0既時侯,
她背著我同另一男仔拍拖, 而係我同前度女友去澳門時,
一個漫遊電話確實呢個男仔身份 #
即 答案:1

[ Last edited by guia on 2005-11-24 at 13:26 ]
 樓主| guia 發表於 2005-11-24 13:25 | 顯示全部樓層

[ref=428299]307[/ref]  在 24-11-2005 08:45 發表:

回下先:
20歲的12月才有初戀,但拍了一個月多一點就分了手...

之後的5月跟前度女朋友一起,
拍了一年又三個月,
因不同的問題而分手...

而第三次又剛剛開始了...

唔記得講...
我係無追 ...

嗯, 我都係追過3次女仔
第1個遭拒絕, 第2個拍了2年半, 第3個是現女友