hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 旅遊巴士及過境巴士 (B6) Big Bus @ 摩頓台
開啟左側

Big Bus @ 摩頓台

da54 發表於 2010-3-14 23:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

plus...

orange 發表於 2010-3-15 00:10 | 顯示全部樓層
[url=http://maps.google.com.tw/maps?ie=UTF8&brcurrent=3,0x0:0x0,1&layer=c&cbll=22.27868,114.190451&panoid=6guQvXTuJR85snQAIXvJdA&cbp=11,345.29,,0,5.52&ll=22.27868,114.190452&spn=0.000894,0.004128&z=19]專利巴士入既總站[/url]都入得(可能係google map未update,如有錯誤請指正)
呢個charity ride真係唔話得,話時話擒晚有幾多人出席?

益童學校,全民教育
ad63 發表於 2010-3-15 00:15 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2010-3-14 23:53 發表

plus...

哈...俾樓主影到小弟..
volvo dafa
DM17 發表於 2010-3-15 00:59 | 顯示全部樓層

港島段打亂哂..
不過晌渡華路都補番時間影相..除左架AK之外
史上空前最強大戰!
g544jacky 發表於 2010-3-15 19:23 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

係law...
架AK講都唔講聲就晌渡華路走左去
d人重留底晒野係部車到
開頭都唔知佢去邊,返唔返~
最後先聽到 鐵馬哥哥問 負責人
好似話要去入油??
(唔係ma? 部AK 咁極品...油箱細到!?!
定係有人無入油呀 )
G544Jacky
河灣西 發表於 2010-3-17 00:07 | 顯示全部樓層
三部巴士駛進那兒幹啥?

三部都非專利巴士,
駕車的不是有責任留意路牌所顯示的禁區位置?

香港交通真係沒皇法!

「冇晒真功夫,邊係大師傅?」
 樓主| da54 發表於 2010-3-17 00:56 | 顯示全部樓層

原帖由 河灣西 於 2010-3-17 00:07 發表
三部巴士駛進那兒幹啥?

三部都非專利巴士,
駕車的不是有責任留意路牌所顯示的禁區位置?

香港交通真係沒皇法!

「冇晒真功夫,邊係大師傅?」 ...

無皇法果個係香港警察....
主辦者問個白炸可唔可以入摩頓台俾人疴尿,白炸話無問題,
仲話擺入面好過擺出面,所以先夠膽入去。
所以我覺得真係好威,可以入到連新巴都唔敢入的城巴地頭

P.S. 反而奇怪主辦者點解唔入灣碼就真,同埋點解咁堅持要係會展同銅鑼灣避風塘停,
咁就唔駛攪到摩頓台大混亂...
河灣西 發表於 2010-3-17 09:47 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

自特警成上台後,
我都唔覺得香港D差佬有皇法,
正宗有牌爛仔,
好仔唔當差呀

回正題:
主辦者有多次搞巴士遊河經驗,
冇理由唔知道該處屬非專利巴士之禁區,
講白D係「問黎都多餘」。

要是急到瀨既,
或者以「差佬容許」做擋箭牌的,
何不問差佬可唔可以通街屙,
或者係銅鑼灣避風塘射落海?
反正兩者本身都係犯法。
否則棟個禁區路牌係摩頓台總站門口有乜用?

我恐怕壞先例一開,
個個搞遊車河/巴士巡遊既都以「屎急尿急」為名,
擺架非專利巴士入總站,
最後只會影響正常營運之巴士服務。

主辦者不是有責任計畫一條平衡各方利益,
例如有停車點畀參加者屙屎屙尿、補給飲料食品既行車路線嗎?

呢單野亦反映差佬對部分法例既無知,
同埋不顧後果,
我相信如果巴士公司或者有路人甲投訴或推上報,
呢個差佬都要解釋。

DA54兄最尾提到摩頓台總站大混亂,
莫非真係影響巴士出入總站?
leslie 發表於 2010-3-17 14:08 | 顯示全部樓層
原帖由 河灣西 於 2010-3-17 09:47 發表
自特警成上台後,
我都唔覺得香港D差佬有皇法,
正宗有牌爛仔,
好仔唔當差呀

回正題:
主辦者有多次搞巴士遊河經驗,
冇理由唔知道該處屬非專利巴士之禁區,
講白D係「問黎都多餘」。

要是急到瀨既,
或者以「差佬容許」做 ...

想講講, 今次安排的確混亂 - 不論會展, 摩頓台定佐敦

會展-入站時果個時間是最多內地客去金紫荊的時間, 附近搵個位停都難
摩頓台-如果是一架車還好點...3架車, 頂死後面d車....有人要去toilet, 為何不去附近的大球場/東華東院?停天后巴總都好過停摩頓台啦...
佐敦-如果明知唔夠油要走,就應該下車時先清客清袋...一個唔該車都走埋,攪到放左隨身物品在架AK的乘客好不安

我舊年攪雙層巴士60年遊河, 搵架城記#20入尖碼都是事先各警方申請, 確定是唔阻人的時間先入啦...
L. Chan - 我們堅持才有希望!
河灣西 發表於 2010-3-17 14:48 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

我想講,
不管一架車好十部車好,
冇事先申請permit,
非專利巴士就唔入得專利巴士總站,
停天后總站都有問題啦。

至於安凱「著草」就更離譜,
只要有人「報稱」事後有物品「唔見左」,
駕車果位司機、大巴士公司甚至主辦者就好似倒瀉水咁:一褲都係。

呢D情況真係要避免,
瓜田李下四隻字幾時都咁好用。