hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 【分享】我係咪好衰?
開啟左側

【分享】我係咪好衰?

HY671 發表於 2005-12-6 23:05 | 顯示全部樓層

[ref=437809]lee329[/ref]  在 2005-12-6 11:02 PM 發表:

除左要搵個有料既師父,自己都要識吸收,否則學幾耐都冇用.
ps:愚問:italk學渣車操守係乜??

睇相關文章,特別係鎖左冇得回果幾篇!當然可以順便睇埋飄移、呢篇
同買車推介果幾篇 #;oD
永遠懷念MJ
hkbw 發表於 2005-12-6 23:05 | 顯示全部樓層
[ref=437788]HY671[/ref]  在 2005-12-6 22:54 發表:

哦,原來跟著個無料師傅:冇教泊車! #:-zzz

不如你叫佢去補下鐘、或者上下italk學渣車操守啦。

我懷疑佢師傅冇教下佢駕車時的基本禮貌, 甚至冇教佢要顧及其他
道路使用者...

對上一次見佢係T7被人捉超速, 好似都唔少TIM AR...

我諗補鐘佢未必會去的了..不過可能將來會被人捉去上駕駛技術改進
課程就唔出奇...
殺雞焉用牛刀?!
lee329 發表於 2005-12-6 23:12 | 顯示全部樓層
[ref=437811]HY671[/ref]  在 2005-12-6 11:05 PM 發表:

睇相關文章,特別係鎖左冇得回果幾篇!當然可以順便睇埋飄移、呢篇

小弟覺得係似"反面教材"多d囉...
norrislaw 發表於 2005-12-6 23:19 | 顯示全部樓層

[ref=437821]lee329[/ref]  在 2005-12-6 11:12 PM 發表:

小弟覺得係似"反面教材"多d囉...

有冇人諗過將果幾篇鎖左既文以「電車男」形式出書, 去教人學車時唔好學既野同埋應該有既態度, 一來可以警惕世人, 二來可以發揚ITALK個名...(最好故事主角個名再改一下啦, 費事引起迴響
CZ_6686 發表於 2005-12-6 23:21 | 顯示全部樓層
[ref=437811]HY671[/ref]  在 2005-12-6 11:05 PM 發表:

飄移無咩值得睇...
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
cktse 發表於 2005-12-7 03:07 | 顯示全部樓層
咁呢個情況我就覺得同響超市排隊找數時,
你見前面條隊郁左但你前面果個郁唔切
(可能有野左響地要拎番起先行得),
你就走左佢前面打佢尖咁一樣, 都係唔岩既行為囉
你又唔係唔知有人等緊既, 咁樣即係打尖姐...
再舉多個例丫, 去餐廳食飯企檯隔離等位,
你走去已經有人等緊既檯度等,
張檯岩岩清空左, 你又襯另外果個人唔為意時坐左落去.
都似乎唔係咁岩規矩.
媽屐停
CZ_6686 發表於 2005-12-7 03:12 | 顯示全部樓層

[ref=437813]hkbw[/ref]  在 2005-12-6 11:05 PM 發表:

我懷疑佢師傅冇教下佢駕車時的基本禮貌, 甚至冇教佢要顧及其他
道路使用者...

對上一次見佢係T7被人捉超速, 好似都唔少TIM AR...

我諗補鐘佢未必會去的了..不過可能將來會被人捉去上駕駛技術改進
課程 ...

好多人都唔識,你要當條馬路上既人個個都係白痴,
寬恕佢吧...

駕駛改進?佢要駕駛改造....
將佢由一個白痴變成一個無咁白痴
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
 樓主| fai 發表於 2005-12-7 09:00 | 顯示全部樓層
91年既BMW520i,個波箱既問題我早排都開過thread討論過,而家似乎
愈來愈嚴重,踩重brake dup停後真係要等四五秒先可以再踩油行得番,
亦都試過收油入彎後踩油出彎突然空左波然後又突然有番波。

按此

[ref=437686]lee329[/ref]  在 2005-12-6 21:38 發表:

咁請問你屋企部車係咩車呀?

[ Last edited by fai on 2005-12-7 at 16:01 ]
[i]影像.從心[/i]
 樓主| fai 發表於 2005-12-7 09:08 | 顯示全部樓層
想補充一點就係當時成條街都係double parking既車,我亦都已經在
街尾等左兩個字,其間有車放棄等候離開亦有新車加入。當然我
唔肯定對家部jeep係早過我黎定遲過我黎。咁部貨van離開時的確
係佢較接近個位既,而我就係後面離遠見到有位於是衝上去要個
位,埋到去先見到佢o係個位既對面稍前抽緊出黎想入呢個位。

事實上當我入緊個位時佢仲o係對面馬路抽緊出黎,仲未正部車
準備好倒後入位,不過我亦俾佢擋住前面冇可能上前再倒後入,
咁呢個時候我就選擇左用車頭入兼上壆,我承認係狗左少少既。
而對家落車同我嘈時佢部jeep仍然打斜左o係路中心,阻住後面
d車既。

[ref=437960]cktse[/ref]  在 2005-12-7 03:07 發表:

咁呢個情況我就覺得同響超市排隊找數時,
你見前面條隊郁左但你前面果個郁唔切
(可能有野左響地要拎番起先行得),
你就走左佢前面打佢尖咁一樣, 都係唔岩既行為囉
你又唔係唔知有人等緊既, 咁樣即係打尖姐... ...

[ Last edited by fai on 2005-12-7 at 09:14 ]
[i]影像.從心[/i]
arhang2001 發表於 2005-12-7 12:56 | 顯示全部樓層

[ref=438012]fai[/ref]  在 2005-12-7 09:08 AM 發表:

想補充一點就係當時成條街都係double parking既車,我亦都已經在
街尾等左兩個字,其間有車放棄等候離開亦有新車加入。當然我
唔肯定對家部jeep係早過我黎定遲過我黎。咁部貨van離開時的確
係佢較接近個位既, ...

都係果句啦,免傷和氣,下次唔好咁樣啦!