hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 依家D人點渣車.....
開啟左側

依家D人點渣車.....

ml27 發表於 2005-12-7 22:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

事件一
昨天渣車落金鐘西, 由夏愨道轉入去紅綿道, 一綠燈, 我左邊架私家車就標出o黎, 然後響我前面收慢, 去到雙白線前停o左, 咁我咪著高燈照佢囉.... 然後佢騎住雙白線頭過線, 咁我咪俾油去囉, 點知我過o左佢車頭之後, 佢響正雙白線上面想抽返出o黎!!!咁我梗響安砵佢啦, 之後佢跟度我轉出金鐘道, 我轉入添馬街, 當我轉入去之後佢居然砵返我!! 咩駕駛者o黎o架?!

事件二
剛才渣車落中港道, 響差館(車)出入口果度, 我前面果架車已經收慢靠左, 諗住佢左轉啦...跟住佢轉到入去報案室門口, 赫然發現佢竟然想掉頭, 但因為我頂住左所以佢掉唔到, 咁佢就想埋一邊, 等D車過晒先.... 跟手報案室就衝左個差人出O黎向住司機大叫:"單程路O黎O架....黐架你", 咁果部車就走O勒

事件三
返到屋企附近, 響水街同德輔道西交界, 竟然見到有部車由水街左轉德輔道西(當時水街落斜係綠燈)!!!
好在我唔係過馬路o者, 如果唔係多多命都唔夠死!
去到橫過水街條馬路, 又有架車響街口燈前收慢搵路, 佢後面個的士佬結果砵到佢暈

究竟依家D人係點渣車ga~!?
I'm 佬...巴士佬
hkbw 發表於 2005-12-7 23:22 | 顯示全部樓層
[ref=438567]ml27[/ref]  在 2005-12-7 22:43 發表:

事件一
昨天渣車落金鐘西, 由夏愨道轉入去紅綿道, 一綠燈, 我左邊架私家車就標出o黎, 然後響我前面收慢, 去到雙白線前停o左, 咁我咪著高燈照佢囉.... 然後佢騎住雙白線頭過線, 咁我咪俾油去囉, 點知我過o左佢車頭 ...

而家部份香港人駕車, 都真係有點祖國情懷....
當然, 仲有唔少自命車神的, 但駕駛態度以致技術就......
要例子, 本板最少有一位..

當然, 我地見到既都只屬冰山一角, 如果出面真係有唔少駕車人士都
好似呢三件的, 或本板另一例子, 個人來講真係不敢想像香港的路面秩序
會變成點..

奇想: 運輸署"特登""放寬"路試STANDARD, 搏D考生考到牌之後出去
整亂個路面交通秩序, 從而以路面擠擁為由, 鼓勵大家搭多D鐵路,
再CUT走D巴士線乎?!#

[ Last edited by hkbw on 2005-12-7 at 23:23 ]
殺雞焉用牛刀?!
Ketsu 發表於 2005-12-7 23:59 | 顯示全部樓層
以前我都見過有司機打左燈轉右!
亦見有d 小巴/的士司機
上客/收錢顧住望後面
搞掂之後就望都唔望前面就開車
就連前面有人過緊馬路佢都唔知
結果架車要急停
先至冇撞到人
Abusing dead rule -> Denial of reality
komodo 發表於 2005-12-8 00:19 | 顯示全部樓層

其實,都見怪不怪了,類似或更過份的駕駛者都見過,由其係自命冼拿上身的私家車司機和一眾的士佬。

奉勸大家,在路面上打醒十二分精神啦。
傘外的世界有一片蔚藍
Dolphin 發表於 2005-12-8 10:56 | 顯示全部樓層
有時發現左右隔離架車行到騎騎呢呢咁, 都係避之則吉.
佢地傻起上黎, 會做d 令你意想不到既事.

有次係高登門口, 有部雅廊係街尾等錶位, 街頭有車走,
佢即時高速倒後行, 其時有人過馬路預唔到有車反方向行,
差 d 比佢撞死, 好彩個行人係後生仔, 如果係老人家反應慢,
咁就死得人...
HY671 發表於 2005-12-8 11:36 | 顯示全部樓層
親眼見過既瘋狂駕駛:

1. 上個月,有部私家車係忠考街轉左上孝民街,但係佢係單程落黎果度轉
左上去,行到君逸山才發現有野,又掉返頭落去。(當時我剛行到君逸山外
,啞晒。

2. 兩年前,搭小巴去到厚德商場,落完客繼續沿重華路(單程路黎既)行,前
面突然有部平治剎出,佢見佢迎面有車黎先知自己行錯路,又立即掉頭,好
在佢「入彎」時冇車「出彎」,如果唔係實傷亡慘重!

3. 十幾年前,放學沿喇沙利道落界限街搭車,去到路口過馬路時突然有部車
監粗係界限街轉左上喇沙利道(該路口是不准轉左),幾乎返屋企變左上天堂。

[ Last edited by HY671 on 2005-12-8 at 11:38 ]
永遠懷念MJ
komodo 發表於 2005-12-8 12:09 | 顯示全部樓層

唔關自己事的危險駕駛見得太多,險些兒導致交通意外的親身經歷有兩單:

我在雙白線的雙線雙程路落斜,轉完彎入直路時,見對前三四個車位有架的士越過雙白線爬緊頭(即係行緊我條線),想過對面線一架泥頭車。我與架的士險些兒迎頭雙撞。最抵死係,我dup到ABS都嚮埋,架泥頭車都停低,架的士反而無停過車自顧自的上山……到我定翻神時,架的士已經走左。

十八鄉迴旋處,我由大嶺旗路往元朗公路屯門方向,約以30km/h行緊迴旋處中線(因為之前要停低讓東行車)。去到博愛迴旋處支路匯入位個路口時,見有架車好快上緊十八鄉迴旋處(夜間睇車頭燈),我都已經直覺有異,收一收油。不料,呢架藍色掃帚佬毫不猶疑,以應該超過100km/h直過讓線再落元朗公路,與我車頭只差三尺位。如我我行前多三尺,真係唔知畀佢撞到打幾多個白鴿轉。

好認同Dolphin所言,見到隔離架車行到騎騎呢呢咁,就算你點o岩火位,最好多係讓一讓了事,畀人害就唔抵兼無辜。
傘外的世界有一片蔚藍
nwfb1601 發表於 2005-12-8 12:30 | 顯示全部樓層
[ref=438864]HY671[/ref]  在 2005-12-8 11:36 AM 發表:
親眼見過既瘋狂駕駛:

1. 上個月,有部私家車係忠考街轉左上孝民街,但係佢係單程落黎果度轉
左上去,行到君逸山才發現有野,又掉返頭落去。(當時我剛行到君逸山外
,啞晒。

我係上個月月中都遇過一單類似你講0既 case。

0個日我搭某部 GT 牌 ADS @ 18,係去到山谷道村地盤
時,突然有架七人車係路邊望都唔望就咁掉頭!當時師
傅即刻係咁砵佢,但個七人車司機仲當部巴士無到,即
刻掉頭。

好彩當時師傅即刻 dup 停部巴士,如果唔係第二日我實
上報紙......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
fai 發表於 2005-12-8 14:33 | 顯示全部樓層
青山道很多時都有車輛強行左轉入營盤街(不准左轉,因為青山道
行得時營盤街係綠公仔。)特別係我地星期日o係個頭番教會見得
特別多,可能多唔識路既星期日司機卦?
[i]影像.從心[/i]
Mr.Sheep 發表於 2005-12-8 14:49 | 顯示全部樓層

瘋狂駕駛係一個大問題....但飲醉酒瘋狂駕駛梗是一個問題..
少少個人經歷:
某晚凌晨2,3點行經紅隧, 雙管雙程, 十分暢通..
但前面架civic好似扭蛇咁, 行中間大晒咁樣...
時左時右, 我跟佢後面我都驚左佢呀...見後面
無乜車就收慢啦..我驚佢撞埋牆我自己收唔切制啦..
岩岩慢線有架九巴係度...我估佢都驚左架civic啦..
搞到我同佢差唔多平排咁行....