hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 問:合適補鐘地點
開啟左側

問:合適補鐘地點

ATR1 發表於 2005-12-8 00:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我想問一問各位...唔知有邊D地區係經常人車爭路呢?因為想用o黎諗一諗「操車」
應該要去o既地方。不過最好就近荃灣喇...(好似Sham Shui Po都可以...)因為「操
車」有時間所限,所以想將時間運用極大化,去多D呢D人車爭路o既地方,試o下
點樣去用人「爭路」...

我都知道灣仔、銅鑼灣呢D係熱點,不過因為太遠就應該唔夠時間喇...

唔該晒各位~
CZ_6686 發表於 2005-12-8 00:25 | 顯示全部樓層
青山公路,絕對係練車好地方...
其次就係城門水塘
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
arhang2001 發表於 2005-12-8 00:42 | 顯示全部樓層
想去同人爭路?彌敦道入去旺角山東街,
又或者由洗衣街轉入弼街,包你話爽!

有次入左去d類似花園街既街入面,仲要
用個尾出返黎,真係咪話唔好玩。

如果荃灣的話,去下荃灣廣場出面大壩街
一列表位啦。

[ Last edited by arhang2001 on 2005-12-8 at 00:55 ]
FX8173 發表於 2005-12-8 01:02 | 顯示全部樓層

操車點都要入一次西貢西沙先得o既~

*唔好太慢塞住D車呀﹗~
hkbw 發表於 2005-12-8 04:46 | 顯示全部樓層
[ref=438730]FX8173[/ref]  在 2005-12-8 01:02 發表:

操車點都要入一次西貢西沙先得o既~

*唔好太慢塞住D車呀﹗~

如果唔係唔該你得閒入一入避車處...
係西沙路, 就算行50km/h, 甚至更高, 都好易被人推尾的..
有d仲會抽雙白線過你....唔忿氣可以打電話去交通投訴組...
殺雞焉用牛刀?!
s3n370 發表於 2005-12-8 09:50 | 顯示全部樓層
[ref=438672]ATR1[/ref]  在 2005-12-8 12:21 AM 發表:

我想問一問各位...唔知有邊D地區係經常人車爭路呢?因為想用o黎諗一諗「操車」
應該要去o既地方。不過最好就近荃灣喇...(好似Sham Shui Po都可以...)因為「操
車」有時間所限,所以想將時間運用極大化,去多D呢D人車爭路o既地方,試o下
點樣去用人「爭路」...

我都知道灣仔、銅鑼灣呢D係熱點,不過因為太遠就應該唔夠時間喇...

唔該晒各位~

荃灣街市街、眾安街同川龍街一帶啦。
多人行出行入隨便過馬路之餘,仲有好多紅綠小、大中小貨車同你爭路添。
假日中午至黃昏呢段時間效果更佳
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
Dolphin 發表於 2005-12-8 10:40 | 顯示全部樓層

人車爭路唔難攪, 因為人始終驚車,
車車爭路先考真功夫, 去紅隧口修煉吧~~
 樓主| ATR1 發表於 2005-12-8 11:21 | 顯示全部樓層
[ref=438832]Dolphin[/ref]  在 2005-12-8 10:40 發表:

人車爭路唔難攪, 因為人始終驚車,
車車爭路先考真功夫, 去紅隧口修煉吧~~

唔係講秧o架,真係有諗過去紅隧口操o架~只不過唔知道時間係唔係
許可咋~

因為紅隧口真係慢一秒決定都唔得...所以絕對值得去...