hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 200暴徒今迂迴闖關襲港
開啟左側

200暴徒今迂迴闖關襲港

M 發表於 2005-12-12 16:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

新聞連結(星島日報)

提醒各位響港島北上班既朋友,聽日提早少少出門口。
運輸署將會設立緊急事故協調中心,同埋大家亦應該留意電視
電台廣播。

雖然世貿為市民帶來短暫既不便。我地既政府好希望大家唔好
介意。

給由南朝鮮遠道而來既示威者們的一番說話:
我地本港市民唔反對你地抗議。
但係為左我地設想,希望南朝鮮既朋友們能夠以和平方式進行
示威。

[ Last edited by M on 2005-12-12 at 16:19 ]
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
CPY 發表於 2005-12-12 16:55 | 顯示全部樓層
皓庭 發表於 2005-12-12 18:07 | 顯示全部樓層
雖則有一次咁既機會去做WTO係香港既榮
但咁擾民,又唔太值得囉我認為
hk_ayu 發表於 2005-12-12 22:26 | 顯示全部樓層

[ref=442242]CPY[/ref]  在 2005-12-12 16:55 發表:

明天乘地鐵過海改為由油塘轉車(不經金鐘)好了。

我諗金鐘,尖沙咀,北角係香港混雜代表

不過油塘都唔好得去邊,
只係d人冇迫得咁狼死
Ketsu 發表於 2005-12-12 22:40 | 顯示全部樓層
[ref=442277]皓庭[/ref]  在 2005-12-12 06:07 PM 發表:

雖則有一次咁既機會去做WTO係香港既榮
但咁擾民,又唔太值得囉我認為

是榮是辱
真係要過多幾日先知
如果搞到搞出個大頭佛出黎
例如騷亂
甚至搞到要消禁
(今朝聽收音機講
話99年西雅圖WTO
就真係搞到要消禁)
到時咁就唔係叫做榮啦
仲唔醜死鬼咩!
Abusing dead rule -> Denial of reality
3ASV196 發表於 2005-12-12 23:03 | 顯示全部樓層
[ref=442542]Ketsu[/ref]  在 2005-12-12 10:40 PM 發表:

是榮是辱
真係要過多幾日先知
如果搞到搞出個大頭佛出黎
例如騷亂
甚至搞到要消禁
(今朝聽收音機講
話99年西雅圖WTO
就真係搞到要消禁)
到時咁就唔係叫做榮啦
仲唔醜死鬼咩!

咁我又覺得, 一個世界級會議是否成功,
因素唔係只是在於主辦地方....

即使搞到要消禁, 有騷亂, 亦唔代表一定係主辦地方的錯,
亦唔一定醜死鬼, 講騷亂, 大把先進國家一樣有, 如之前
法國, 到現在澳洲.....反而香港點樣去處理, 處理過程才是
最重要, 如果香港準備夠足, 處理上合理, 面對不合理的
示威者而引起騷亂/要消禁的話, 我覺得一d都唔醜....

唔好講一早決定去搞是否正確, 以現在睇, 見到香港政府
做左的野, 已經非常全面....

[ Last edited by 3ASV196 on 2005-12-12 at 23:05 ]
3ASV196.KE7270
Ketsu 發表於 2005-12-12 23:19 | 顯示全部樓層

希望今次WTO真係可以搞到有正面成果啦
話哂真係做左好多野
又搞到個市面都有幾多不便

就算係冇
都唔好搞到個市面有嚴重既負面影響啦
Abusing dead rule -> Denial of reality
OtisLeung 發表於 2005-12-12 23:22 | 顯示全部樓層
小弟在昂船洲政府海事處任職的親戚表示,
近日見到解放軍密密操練, 更密密傳出槍聲, 似乎是進行射擊訓練
另外亦有多艘軍用船隻及拖船戒備, 即將出發往灣仔海面
海事處職員需隨時候命,
而解放軍營亦有大量軍車出動,
傳聞若解放軍一出, 各位示威人士後果自負

所以, 在中國香港, 應不能搞出甚麼花樣,
那兒的職員更打趣說隨時整個"香港六四"出來!
FIAM巨型貨機51MU0898 / U0988
chai 發表於 2005-12-12 23:38 | 顯示全部樓層
[ref=442555]3ASV196[/ref]  在 2005-12-12 23:03 發表:

唔好講一早決定去搞是否正確, 以現在睇, 見到香港政府
做左的野, 已經非常全面....

同意﹐這次示威人士給香港市民帶來負面感覺﹐
很大程度基於傳媒炒作﹐惡意醜化之。

整體而言﹐香港如能成功舉辦一個世界領袖級會議
(不論最終達致『香港宣言』與否)﹐對香港長遠發展
和國際地位來說﹐絕對是一件好事。
*天下雖安 忘戰必危*
S3BL103 發表於 2005-12-12 23:49 | 顯示全部樓層