hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 灣仔爆發嚴重衝突........暴動了!!!!!!!!!!
開啟左側

灣仔爆發嚴重衝突........暴動了!!!!!!!!!!

M 發表於 2005-12-14 12:49 | 顯示全部樓層

[ref=443376]3ASV196[/ref]  在 2005.12.14 00:02 發表:

咁其實你自己是否覺得佢地 今日咁, 即放火衝擊等, 係"無問題"?

我相信大部分版友都知道, 最少大約知道, 佢地點解會咁, 但一事
還一事..... 以暴易暴 肯定係香港唔容許....

[ Last edited b ...

明顯地,尋日示威明顯超出了尺度。警方理應以理性方式處理
,尋日警方既處理方式,我會給予100分。

我地同政府向來都唔多鍾意類似尋日果次既示威,其實示威既
話細細聲嗌「打倒世貿」都得囉!示威唔一定有氣勢先得既!

[ref=443562]Fun_FC[/ref]  在 2005.12.14 10:52 發表:
因這關係到他們的生命,再不抗爭就會沒飯吃,等死。

與其等死,不如拼死抗爭,我絕對理解和體諒他們,也同意傳媒多報導他們的苦況,當然,也應儘量要克制。

響香港呢個和諧社會,示威一般都唔會話大聲嗌口號、用
offensive既說話罵人,更加唔會燒棺材、同警察爭執甚至
跳海。

唔係話佢地冇權示威,但係請他們入鄉隨俗,細細聲抗議
好嗎!當然,如果佢地齋遊行,一句口號唔叫就最好啦!

[ Last edited by M on 2005-12-14 at 12:56 ]
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
 樓主| S3BL103 發表於 2005-12-14 18:11 | 顯示全部樓層
s3bl416 發表於 2005-12-14 18:55 | 顯示全部樓層
[ref=443601]M[/ref]  在 2005-12-14 12:49 發表:

唔係話佢地冇權示威,但係請他們入鄉隨俗,細細聲抗議
好嗎!當然,如果佢地齋遊行,一句口號唔叫就最好啦!

又唔見得香港人示威係細細聲叫口號既,
最少我去過既遊行大家都有大喊口號.

何解一句口號都唔叫就最好呢?
隨便吃到哪裡素冷麵 暖的湯 一杯熱奶
3ASV196 發表於 2005-12-14 19:10 | 顯示全部樓層

[ref=443800]S3BL103[/ref]  在 2005-12-14 06:11 PM 發表:

剛才睇睇ATV六點鐘新聞, 發覺警察都幾無辜,
今日又響同一地點同示威者爆發十多次衝突,仲俾人搶埋盾牌 #:-X#:-X
不過我覺得警方都做得十分合理,同昨日一樣,都係示威者先衝去警方封鎖線,
示威者仲打鑼打鼓激勵士 ...

警察真係非常克制, 其實新聞睇到, 佢地只是死守防線,
次次只是 防禦 為主..... 其實以人數 及 裝備, 防暴警察
大可以衝上前反擊, 及拘捕.....後面再有防線, 但 都無做,
佢地次次咁推, 咁搶盾牌, 一定搶到啦....
3ASV196.KE7270
nwfb1601 發表於 2005-12-14 19:27 | 顯示全部樓層
[ref=443835]3ASV196[/ref]  在 2005-12-14 07:10 PM 發表:
次次只是 防禦 為主..... 其實以人數 及 裝備, 防暴警察
大可以衝上前反擊, 及拘捕.....後面再有防線, 但 都無做,
佢地次次咁推, 咁搶盾牌, 一定搶到 ...

而且今次班南韓農民係搶完盾牌之後都有還返俾警方,走
0個陣仲要執埋垃圾先至離場,已經算係咁架喇......

俾著第二 D 地方?個示威區可能已經變0左做戰場......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
3ASV196 發表於 2005-12-14 19:52 | 顯示全部樓層
[ref=443851]nwfb1601[/ref]  在 2005-12-14 07:27 PM 發表:

0個陣仲要執埋垃圾先至離場,已經算係咁架喇...... [img]http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/rolleyes.gif[/ ...

係....不過對於示威者想去會場(news講), 我想警方一定不能
去應承佢地了, 希望日後示威, 少d人受傷...
3ASV196.KE7270
M 發表於 2005-12-14 20:15 | 顯示全部樓層

[ref=443835]3ASV196[/ref]  在 2005.12.14 19:10 發表:

佢地次次咁推, 咁搶盾牌, 一定搶到 ...

拘捕?班南朝鮮農民話如果警方拉人就會把行動升級。
到時損害既只會係雙方。

不過我覺得南朝鮮農民既過激示威行為絕對無法接受。

[ref=443826]s3bl416[/ref]  在 2005.12.14 18:55 發表:

又唔見得香港人示威係細細聲叫口號既,
最少我去過既遊行大家都有大喊口號.

何解一句口號都唔叫就最好呢?

難道一定要喊破喉嚨就叫示威?

[ Last edited by M on 2005-12-14 at 20:16 ]
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
s3bl416 發表於 2005-12-14 20:56 | 顯示全部樓層
[ref=443892]M[/ref]  在 2005-12-14 20:15 發表:

難道一定要喊破喉嚨就叫示威?

先唔好反問我,
我只係想知點解你認為「一句口號都唔叫」係「好」.
隨便吃到哪裡素冷麵 暖的湯 一杯熱奶
es2559 發表於 2005-12-14 23:21 | 顯示全部樓層
其實個人意見,南韓班農民係值得我對佢地尊重既.
好老實講如果大家係班農民,如果錯過今次之後又要等幾年
先至可以表達佢地既不滿(果種心情及壓力可想而之),
而且如果WTO係今次又通過一d迫害生計既決策,佢地既心情係可以理解.

但係,除左件事可以用負面睇之外,其實今次大家都係非常克制,講真今晚
睇ATV新聞,報導左南韓人既評論話香港警察好溫柔,而且亦話警察好可憐.
老實,南韓人係世界各地示威亦唔係第一次,今次雖然有不愉快事件,但亦給予
香港警察一個大考驗,究竟世界上真正既示威會唔會好似我們要求民主遊行0甘和平.

如果今次處理得好,亦會比世界其他國家知道,香港係一個有文明態度,處理及包容其他意見既地方.

[ref=443851]nwfb1601[/ref]  在 2005-12-14 07:27 PM 發表:

0個陣仲要執埋垃圾先至離場,已經算係咁架喇...... [img]http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/rolleyes.gif[/ ...
萍水相逢既版友,你....好煩!
hypertension 發表於 2005-12-14 23:34 | 顯示全部樓層

[ref=443941]s3bl416[/ref]  在 2005-12-14 20:56 發表:

先唔好反問我,
我只係想知點解你認為「一句口號都唔叫」係「好」.

抗議有很多和平的方式,例如簽名行動.
我愛小泉純一郎!