hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 最好以後 WTO 在新加坡舉行
開啟左側

最好以後 WTO 在新加坡舉行

johnnybus 發表於 2005-12-13 15:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

最好以後 WTO 在新加坡舉行 ,
包保無人示威..........................
包保無反對聲音..........................
場外好宁靜...............~@!

Singapore is No.1
Singapore is Top Asian
3ad150 發表於 2005-12-13 16:10 | 顯示全部樓層
當然~~
假如有人新加坡遊行/示威,保證無命.
有人話AD309就快換走.
182170 發表於 2005-12-13 16:53 | 顯示全部樓層
第一次世貿組織部長級會議於 1996 年 12 月 9 - 13 日在新加坡舉行。

第二次世貿組織部長級會議於 1998 年 5 月 18 - 20 日在瑞士日內瓦舉行。

第三次世貿組織部長級會議於 1999 年 11 月 30 - 12 月 3 日在美國西雅圖舉行。

第四次世貿組織部長級會議於 2001 年 11 月 9 - 14 日在卡塔爾首都多哈舉行。

第五次世貿組織部長級會議於 2003 年 9 月 10 - 14 日在墨西哥坎昆舉行。

[ Last edited by 182170 on 2005-12-13 at 16:57 ]
Bush - 布殊仔
Octavian 發表於 2005-12-13 17:00 | 顯示全部樓層

唔係應該係中國舉行嗎?

派解放軍出動,有誰敢來?
LF242 @ Wolverhampton
皓庭 發表於 2005-12-13 17:44 | 顯示全部樓層
[ref=442987]Octavian[/ref]  在 2005-12-13 05:00 PM 發表:

唔係應該係中國舉行嗎?

派解放軍出動,有誰敢來?

可否重演六四
chrisappear 發表於 2005-12-13 18:59 | 顯示全部樓層
[ref=443011]皓庭[/ref]  在 2005-12-13 17:44 發表:
可否重演六四

"可否"...?誰希望六四事件重演?#]

說起來,有些題外話想講:
個人覺得,把所有示威者標籤為暴徒,想法未免有欠理性.
同樣地,我也不希望有人抱幸災樂禍心態來看反世貿示威.
a396 發表於 2005-12-13 19:32 | 顯示全部樓層

[ref=443059]chrisappear[/ref]  在 2005-12-13 18:59 發表:

"可否"...?誰希望六四事件重演?#]

說起來,有些題外話想講:
個人覺得,把所有示威者標籤為暴徒,想法未免有欠理性.
同樣地,我也不希望有人抱幸災樂禍心態來看反世貿示威.

其實呢批示威者所受到o既遭遇我係
好同情o既, 不過我當然唔希望佢地
做出一o的過激o既行為, 假如真係
有o的過激o既行為出現o既話, 我諗
我地都唔會接受.

諗深一層, 我地仲享受緊自由貿易
o既時候(例如平價橙, 平價棉花), 背
後有o的工人同農民辛辛苦苦咁造
出o黎o既o野, 點解到最後都賣唔到
出去呢? 我覺得已發展國家應該取
消農業同非農業o既補貼先救到工人
同農民.
獨派交通迷同政治學人
hr8473 發表於 2005-12-14 13:22 | 顯示全部樓層
生果日報社論都有講過韓國農民反對世貿o既問題
社論中講到韓國o既米o係貴其他人四倍o既時候,點解
我地唔講下自由貿易可以幫到韓國一般市民用更加合理
o既價錢買米?

佢地好心唔好用補貼做借口啦!
連其他發展中國家 (泰國,越南) o既米都平過韓國米o既
時候,韓國o既農民係唔係要反省下?
Kwan @ Siemens Medical Solutions
bose_hung 發表於 2005-12-14 13:37 | 顯示全部樓層
[ref=443616]hr8473[/ref]  在 2005-12-14 01:22 PM 發表:

生果日報社論都有講過韓國農民反對世貿o既問題
社論中講到韓國o既米o係貴其他人四倍o既時候,點解
我地唔講下自由貿易可以幫到韓國一般市民用更加合理
o既價錢買米?

佢地好心唔好用補貼做借口啦!
連其他發展中國家 (泰國,越南) o既米都平過韓國米o既
時候,韓國o既農民係唔係要反省下?

好明顯你「睇電視唔入腦」啦!:mad:

之所以韓國o既米o係貴其他人四倍,
就係因為其他國家「派錢」俾自己D農民
韓國冇咁做,
因此韓國o既米o係貴其他人四倍。

依家係韓國政府唔做o野呀!
(或者係「無能力做」)
唔係農民唔做o野呀!
叫D韓國農民反省?
反乜呀?

你自己係唔係要反省自己諗緊乜呀?:mad:
U-157星之Kelvin 發表於 2005-12-14 13:42 | 顯示全部樓層

雖然常人覺得補貼係借口

但諗深一層,韓國農民或許技術不如別國而令生產成本高,不夠與其他國家競爭
在另一個地方-非洲,因歐美國家的政府補貼農民,又迫使這些非洲國家減少/不可補貼本國農民,然後將歐美的農產品大量傾銷到這些國家,難道這是非洲農民的錯、韓國農民的錯?