hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 香港承受得起 物流業北移 的衝擊嗎 ?
開啟左側

香港承受得起 物流業北移 的衝擊嗎 ?

Aboveday 發表於 2005-12-15 02:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

香 港 承 受 得 起 物 流 業 北 移 的 衝 擊 嗎 ?

參考文章(大 公 報) :

" 港 口 優 勢 不 保 海 運 響 警 鐘 "
http://www.takungpao.com/news/05/12/02/KE-492190.htm

" 香 港 航 空 樞 紐 地 位 有 隱 憂 "
http://www.takungpao.com/news/05/12/14/KE-497429.htm

大公報素為不少港人所唾棄 ,
但 上 述 文 章 卻 是 不 少 受 歡 迎 大 報 沒 興 趣 報 導 的 .

九 十 年 代 , 工 業 北 移 , 香 港 經 歷 了 漫 長 的 經 濟 轉 型 時 期 ,
由 鬧 人 荒 演 變 成 現 在 的 二 十 萬 失 業 大 軍 .

面 對 中 國 大 陸 , 東 亞 各 個 新 港 口 , 新 空 港 的 崛 起 ,
香 港 快 將 進 入 物 流 業 北 移 的 時 代 , 港 人 除 了 等 待 香 港 沉 淪 ,
還 可 以 做 什 麼 ? 本 人 非 物 流 業 中 人 ,
未 知 各 方 高 人 有 何 意 見 ?

[ Last edited by Aboveday on 2005-12-15 at 16:51 ]
053h4 發表於 2005-12-15 20:40 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Dolphin 發表於 2005-12-15 21:16 | 顯示全部樓層
[ref=444596]053h4[/ref]  在 2005-12-15 08:40 PM 發表:

香港政府唔理, 唔想辦法保持優勢
還只顧財團利益, 唔起碼頭, 唔起路等基建
作為市民有什麼好說?

沒錯,全是香港政府的錯.
作為市民的我,真的沒什麼好說.

這就是所謂民智,一笑.
053h4 發表於 2005-12-15 21:22 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
barking 發表於 2005-12-15 21:32 | 顯示全部樓層
政府搞基建太過保守, 呢樣唔得果樣唔得.
港珠澳大橋有沒有鐵路都要詏咁耐,
如果學中國政府做法, 相信是大刀闊斧, 馬路鐵路一齊起.
orange 發表於 2005-12-15 21:38 | 顯示全部樓層
[ref=444633]053h4[/ref]  在 2005-12-15 09:22 PM 發表:

不知多少學者, 工人用求政府發展物流
講了十年都"議而不決, 決而不行"
"港珠澳"變"講珠澳", 本話年底動工都現在還沒有落實

政府對旅遊業成日有偉大的遠境
但什麼發展獅子 ...

沒錯,物流發展某程度上確要政府政策或基建去推動,
但香港硬件上其實比起珠三角物流配套造得唔錯,但
點解近年唔少公司都選擇泊鹽田港上落櫃,將個空運
後勤基地搬去廣州,除o左價錢香港本身存在甚麼問題,
呢個先至值得去研究
guia 發表於 2005-12-15 21:39 | 顯示全部樓層

[ref=444643]barking[/ref]  在 15-12-2005 21:32 發表:

好多時d基建 , 都會畀既得利益團體反對而攔尾
053h4 發表於 2005-12-15 21:42 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
on11358 發表於 2005-12-15 22:06 | 顯示全部樓層
[ref=444596]053h4[/ref]  在 2005-12-15 08:40 PM 發表:

香港政府唔理, 唔想辦法保持優勢
還只顧財團利益, 唔起碼頭, 唔起路等基建
作為市民有什麼好說?

物流業北上部份原因都係拜大財團所賜,
最威脅香港果三個港口都有港商參與(大股東),
在商言商,作為市民真係無話可說。

議而不決、決而不行某部份原因同議員有關,
起碼頭起基建動不動涉及數億/甚至數十億公帑,
試問一個弱勢政府點敢向議員提出要求撥款呢。
Dolphin 發表於 2005-12-15 22:27 | 顯示全部樓層

[ref=444633]053h4[/ref]  在 2005-12-15 09:22 PM 發表:
不知多少學者, 工人用求政府發展物流
講了十年都"議而不決, 決而不行"
"港珠澳"變"講珠澳", 本話年底動工都現在還沒有落實

如果港珠澳係港府話起就起,就唔使拖咁耐.事實係好多方面要
內地配合.大橋帶來的效益對香港較為有利,其次是澳門,以香港
作為其中競爭對手的珠海倒也未必著急.單是在珠澳的落點已花費不少時
間討論.

[ref=444643]barking[/ref]  在 2005-12-15 09:32 PM 發表:

中國政府,一言堂作風,確可以話來便來,不必向議員提出要求撥款興建.

[ Last edited by Dolphin on 2005-12-15 at 22:30 ]