hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 香港人真係太過馴良了....
開啟左側

香港人真係太過馴良了....

chai 發表於 2005-12-18 01:47 | 顯示全部樓層

[ref=446436]TP人[/ref]  在 2005-12-17 23:51 發表:

TVB 新聞形容係先禮後兵,我覺得好貼切,
送花俾警察,雙方擁抱
誰也料不到這竟然是一個轟動的開始

據了解﹐這是兩班不同的示威者﹐
送花的是一個韓國天主教組織﹐
但隨後有較激是行為 KPT 的人。
*天下雖安 忘戰必危*
virus 發表於 2005-12-18 01:59 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
da54 發表於 2005-12-18 04:00 | 顯示全部樓層
[ref=446386]3ASV196[/ref]  在 2005-12-17 23:25 發表:
唔會.....暫時唔需要開槍的致命攻擊, 不過我會同意用橡膠彈

剛剛tvb, 好明顯, 有韓國農民打警察...

打警察就要出橡膠彈?(不要忘記警察是有防暴裝備的)
君不見催淚彈已能有效控制場面嗎?

我覺得香港警方用了絕對恰當的方法控制場面,
反而我覺得呢度部份朋友過份鼓吹暴力。
至於你們信不信?反正我信了
053h4 發表於 2005-12-18 05:09 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Aboveday 發表於 2005-12-18 06:10 | 顯示全部樓層
新一代香港人終於可以見識下乜野係示*威*.
好彩來港韓國農民唔多,
如果人太多搞到好似西雅圖0個次咁,
就真係顏面無存.

韓國人曾經透過暴動來推翻獨裁政府,
大部份人受過軍訓,
連遊行示威都咁食腦,
香港人不必大驚小怪.
而年年炒冷飯的民主派其實可以參考下.
hkbw 發表於 2005-12-18 06:20 | 顯示全部樓層
[ref=446079]wcwong2[/ref]  在 2005-12-17 19:51 發表:

早幾日報紙仲話「長今精神,港人動容」
D 韓國人三步一跪就令到香港人同情佢地、覺得佢地好慘
其實我覺得我地香港人全部都係馴良既綿羊,全部都被韓國人所欺騙

而家細心慢慢諗諗,第一、二日韓國人採取激進既行為
我地覺得佢地係點?我地覺得佢地擾亂香港治安,行為不合法..... 佢地唔 o岩

好喇,到第三日,佢地三步一叩,同我地講 WTO 搞到佢地好慘,
第四日 (琴日),去港九多個地點檔派單張、好和平咁叫口號
我地 o個 時既態度又係點?
我地認同佢地,佢地真係好慘,佢地迫不得已,佢地好和平

今日,韓國人發難,我地要用消防喉、要用催淚彈

呢 D 韓國人根本就係一個策略,o係 第三、四日打溫情牌,嘗試打動香港人
等我地覺得佢地慘,其實更重要既係等佢地有講價既籌碼:「香港人支持我地!」

佢地之前衝唔過警察既防線,搶左警察既盾牌之後還返比警察,仲同警察握手
o係 電視道話佢地會用和平手法去示威,唔會採用暴力
全部,全部,都係想做出黎令香港人同情佢地
全部,全部,都係佢地既佈局、謊言

示威時坐 o係 地下,一黎當然係累,但二黎亦都係要細心觀察周圍事物
睇下有冇方法可以突圍.....
如果佢地淨係死衝死撞,唔冷靜睇睇同埋用用腦筋,成功既機會係好細

所以,我相信我地都比佢地欺騙了......

個人建議閣下多關心WTO, 美國, EU等係經濟上面及全球一體化的進程上
做過D乜好事先咁講....
而家韓國政府為左討好美國, 出賣左農民, 而美國, EU等, 就把佢地迫上絕路...
非常非常自私...
殺雞焉用牛刀?!
kwyeung 發表於 2005-12-18 11:25 | 顯示全部樓層

[ref=446898]hkbw[/ref]  在 2005-12-18 06:20 AM 發表:

個人建議閣下多關心WTO, 美國, EU等係經濟上面及全球一體化的進程上
而家韓國政府為左討好美國, 出賣左農民, 而美國, EU等, 就把佢地迫上絕路...
非常非常自私...

講真, 前幾日班農民三步一叩, 我係好同情佢地, 但是次事件後,
我對作反的那些農民十分反感。

被人逼上絕路不等於大條道理在人家的地方搞事, 如果你話
暴力可以令班部長關注佢地苦況, 之前的會議也很暴力,
只係發爛渣有用的話, 班農民今次已經唔會出現係香港。
 樓主| wcwong2 發表於 2005-12-18 11:37 | 顯示全部樓層
[ref=446898]hkbw[/ref]  在 2005-12-18 06:20 AM 發表:

非常非常自私...

但係我既論點係,無論你 D 農民點樣被迫上絕路都好
都唔應該做犯法既事
被迫上絕路唔係拎鐵馬掟警察既理由

好似成日見 D 呀伯唔 o係 斑馬線過馬路,有一日佢比車撞親
個呀伯可唔可以話「我咁老,行唔郁呀,點行到咁遠去過斑馬線呀?
你政府又唔起多幾條斑馬線?」
你自己先行犯左法,咁憑乜野去同人討價還價?

想同人討價還價,起多兩條斑馬線,應該從正確途徑提出要求
你可以好激烈咁提出要求,但一定唔可以犯法
如果你犯法,唔跟斑馬線過路而比車撞到既話,我只會講聲「抵死!」

你可能覺得我針唔吉到肉唔知痛,到我做呀伯時我就知點解 D 呀伯係咁喇....
但係犯法呢兩個字係點都講唔過既.........
自己犯左法先,咁就係咎由自取,與人無尤.....

你試下如果 WTO 唔係 o係 香港搞,而係 o係 中國大陸
D 農民同樣拎鐵馬去掟公安軍警,睇下佢地會唔會淨係拎去法院提堂咁簡單?
3ASV196 發表於 2005-12-18 11:37 | 顯示全部樓層
[ref=446841]da54[/ref]  在 2005-12-18 04:00 AM 發表:

打警察就要出橡膠彈?(不要忘記警察是有防暴裝備的)
君不見催淚彈已能有效控制場面嗎?

我覺得香港警方用了絕對恰當的方法控制場面,
反而我覺得呢度部份朋友過份鼓吹暴力。

呢句野係我昨晚所講的, 昨晚當時情況仍然緊張,
催淚彈是否已經有效控制場面係未能定奪, 根據
當時d記者講, 示威者見催淚彈係退後同平息左,
但示威者對催淚彈的反應唔係太大, 因為佢地的
面巾, 保鮮紙保護, 呢幾日閣下都見到, 呢d示威者
一時可以好和平, 但下秒都唔知佢地會唔會發難,
當時我話警方可以出橡膠彈, 係控制預防呢d突發
事件....

[ Last edited by 3ASV196 on 2005-12-18 at 12:03 ]
3ASV196.KE7270
 樓主| wcwong2 發表於 2005-12-18 11:43 | 顯示全部樓層

[ref=446977]kwyeung[/ref]  在 2005-12-18 11:25 AM 發表:

講真, 前幾日班農民三步一叩, 我係好同情佢地, 但是次事件後,
我對作反的那些農民十分反感。

被人逼上絕路不等於大條道理在人家的地方搞事, 如果你話
暴力可以令班部長關注佢地苦況, 之前的會議也很暴力 ...

無錯,可以睇睇幾日之前 D 南亞婦女遊行抗議傭工被剝削
佢地和平地強烈表達訴求,換得既美好結局就係可以向世貿遞信
只有奉公守法,先會得到別人的理會