hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 討論 : 我地政府應唔應該開放服務業?
開啟左側

討論 : 我地政府應唔應該開放服務業?

a396 發表於 2005-12-18 00:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

大家未討論呢項議題之前, 首先自
己發表一下意見.

個人認為, 隨著 MC6 o既尾聲, 我諗
佢未有達成協議之前, 暫時唔會有
任何結論. 但係, 我唔希望 WTO 達
成一項關於開放服務業o既協議, 因
為剛才睇電視新聞都睇到, 有菲律
賓人話自從開放服務業俾外國o既
大財團之後, 服務質素下降, 連當地
居民o既健康都受好大影響, 呢o的
正正係當地政府因為開放服務業而
導致無法根治o既後果. 當然其他因
素都牽涉o係裡面.

睇番香港呢邊, 雖然暫時未有開放服
務業達成協議, 但係有o的同市民息
息相關o既政府工種有好多已經外判
o左俾私人公司, 清潔工人自被外判
o左之後, 成日俾私人公司刻扣工資,
仲有冇得享有法定假期, 結果公共
衛生比以前差o左好多. 仲有政府o既
其他工種都已經外判o左俾其他公
司, 我擔心服務質素因為咁而變差.

唔知大家認為應唔應該開放服務業
呢? 歡迎討論.
獨派交通迷同政治學人
tonytsang_hk 發表於 2005-12-18 00:40 | 顯示全部樓層
我認為最先解決的問題是很多公司把外勤部門北移的問題
DD2113 發表於 2005-12-18 00:59 | 顯示全部樓層
[ref=446591]tonytsang_hk[/ref]  在 18-12-2005 00:40 發表:

我認為最先解決的問題是很多公司把外勤部門北移的問題

呢個已經係一個不可逆轉的潮流, 地球已經步向 "平面化",
美國已經有好多外勤部門 (如CS Centre) 搬左去印度,
只要有 internet, 大部份事情已經可以不分地域的, 由世界上任何一個角落的人解決,
之後立即傳回 origin.....

這問題是非常複雜, 有好多利益分配的事宜, 國與國之間仍然未傾掂....,
不過世界上最慘的, 永遠是年老; 冇錢; 教育水平低; 沒有能力改善自己去迎合世界轉變的人民.
#
反對所有專利巴士全空調化!
PB602 發表於 2005-12-18 01:11 | 顯示全部樓層

香港o既服務業一早就開放o架啦,不見得有任何外資企業被排斥於
香港o既服務業之外。

呢個係其中一個原因,令香港o既服務業非常發達。
 樓主| a396 發表於 2005-12-18 01:50 | 顯示全部樓層
不過我所指o既唔係一般o既服務
業, 而係政府部門負責o既服務業.

如果政府真係將公共服務o既果部
份俾o左私人公司去營運, 咁會唔
會影響到大眾? 因為呢o的正正影
響住市民o既基本服務.

同埋政府一旦將呢o的公共服務俾
私人公司去做, 即係將自己o既責
任都唔理? 咁講行唔行得通呢?

當然, 政府有需要提高服務質素,
不過同時希望繼續向員工提供最
基本o既保障.

[ Last edited by a396 on 2005-12-18 at 01:52 ]
獨派交通迷同政治學人
barking 發表於 2005-12-18 02:30 | 顯示全部樓層
[ref=446667]PB602[/ref]  在 2005-12-18 01:11 AM 發表:

香港o既服務業一早就開放o架啦,不見得有任何外資企業被排斥於
香港o既服務業之外。

呢個係其中一個原因,令香港o既服務業非常發達。

樓主是說「政府」的服務業吧#;D
學《光明頂》話齋,最應該「開放」的政府業務,
是政府的管治集團、包括一眾高官。

[ Last edited by barking on 2005-12-18 at 02:32 ]
M 發表於 2005-12-18 03:52 | 顯示全部樓層

[ref=446798]barking[/ref]  在 2005.12.18 02:30 發表:

樓主是說「政府」的服務業吧#;D
學《光明頂》話齋,最應該「開放」的政府業務,
是政府的管治集團、包括一眾高官。

[ Last edited by barking on 2005-12-18 at 02:32 ]

講下笑好了!我覺得每一位政府高官都有其難為之處,
香港有今天的繁盛,應該多謝政府。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
da54 發表於 2005-12-18 04:06 | 顯示全部樓層
[ref=446839]M[/ref]  在 2005-12-18 03:52 發表:

講下笑好了!我覺得每一位政府高官都有其難為之處,
香港有今天的繁盛,應該多謝政府。

我認為:
香港有今天的繁盛,應該多謝港英政府。
至於你們信不信?反正我信了