hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 主教主教 , 香港之恥 ?
返回列表 發新帖
開啟左側

主教主教 , 香港之恥 ?

3ASV196 發表於 2005-12-20 11:57 | 顯示全部樓層

今日有唔少報章報導, 話有警員對有關陳生的言論反感, 或激動回應,
甚至娛樂版都有有關藝人意見的報導....

我覺得, 陳生有權發表佢個人意見, 但佢講到"香港之恥"咁嚴重,
我相信的確唔係人人可以接受....而且陳生當日不在現場, 佢的
意見又是否完全正確?

如果作為主教, 佢的言論明顯引起其他人唔開心, 甚至社會矛盾,
即使佢的意見未必係錯, 但亦屬偏激同將事件嚴重化...我希望
天主都俾呢位陳生智慧, 令佢知道乜野係適合去講, 同知道講
乜野係傷害人.....

[ Last edited by 3ASV196 on 2005-12-20 at 12:02 ]
3ASV196.KE7270
M 發表於 2005-12-20 12:26 | 顯示全部樓層
[ref=448631]3ASV196[/ref]  在 2005.12.20 11:57 發表:

今日有唔少報章報導, 話有警員對有關陳生的言論反感, 或激動回應,
甚至娛樂版都有有關藝人意見的報導....

我覺得, 陳生有權發表佢個人意見, 但佢講到"香港之恥"咁嚴重,
我相信的確唔係人人可以接 ...

請問閣下認為警方在對待示威者係咪冇不合理既地方?
或者過分既地方?
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
timmylee 發表於 2005-12-20 13:43 | 顯示全部樓層
[ref=448640]M[/ref]  在 2005-12-20 12:26 PM 發表:

請問閣下認為警方在對待示威者係咪冇不合理既地方?
或者過分既地方?

唔會話冇...但我諗一定係未去到「香港之恥」既地步..
香港科技大學(北) 91P
s3n370 發表於 2005-12-20 15:23 | 顯示全部樓層

聲明:本人並無宗教信仰,而反對部份基督教教義,及教會的一d做法。

雖然我一直都好認同及敬佩陳主教以至天主教教區,對平等、公義的執著同努力。
但係我都覺得主教今次講錯野啦。

或許被捕的示威者在拘留期間受到唔好的對待,如果係就著呢樣野而去嘈,都算係合理。
但係話扣留示威者0係告士打道唔0岩,我又覺得有欠公允。
眾所周知,警察只係想做好任務,農民只係為佐向WTO代表表達訴求。
警方如果要拉人,0係中環廣場衝突果陣,己經有足夠証據同警力拉果幾個有份
打人的示威者。但係睇番D片段,警察似乎有意唔去拉人,只係趕佢地走。
若果唔係等大家都冷靜落黎同埋傾掂數,而貿貿然走去拉人,結果可能係更嚴重的衝突。

也許陳主教只係知道示威者要0係街頭度過飢寒交迫的一晚,同埋之後可能受到D唔好的對待;
但係就忘記佐警察同示威者一樣,都企0係度捱佐成晚,仲要一刻都唔可以鬆懈。

[ Last edited by s3n370 on 2005-12-20 at 15:26 ]
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
orange 發表於 2005-12-20 17:53 | 顯示全部樓層
本來我都幾唔鍾意陳主教呢句說話,但當佢r
話呢句話係贈俾警察高層時,我就覺得無講
錯,特別當高層話搶盾牌警棍係好正常既事,
要女警打頭陣,同埋錯誤佈陣既時候,我覺得
呢句話的確無話錯,高層根本從無照顧前線
人員感受
3ASV196 發表於 2005-12-20 18:28 | 顯示全部樓層
[ref=448775]orange[/ref]  在 2005-12-20 05:53 PM 發表:

...

其實警方處理的確有改善空間, 不過都係
那一句, 點都唔係去到"香港之恥"的地步...

主教事後先批評, 一定係易, 但警方高層, 當時要考慮/
平衡的因素, 亦係唔少, 係無經驗下, 的確算做得唔錯...

其實以上問題, 好多都有得解釋.....警方高層要平衡
的, 亦唔係主教諗得咁簡單.....

好似是否應該係示威者未有暴力行動前, 已出動全副武裝
防暴警察戒備呢? 咁會唔會令示威者以為警方挑釁?

又例如主教講, 太遲拘捕示威者, 但當時情況, 如果即時拘捕,
咁情況會否仲亂, 仲激起其他人去暴力? 雖然當時係夠人....

而女警打頭陣亦係主要因為那時以女示威者為主, 另外南韓
經驗, 亦試過用女警打頭陣去令示威者無咁激動, 而有事時,
我地亦見到其他警員係即時可以支援....

的確, 香港係無經驗, 但無經驗, 又代表一定唔好搞? 事實,
整體黎講, 以會議成功度, 同示威傷亡程度, 雖唔係完美, 但
的確亦係唔差.......這亦是對香港警方, 香港政府, 甚至香港
市民一個寶貴的經驗.....我覺得係值得..
3ASV196.KE7270
Chairman 發表於 2005-12-25 02:29 | 顯示全部樓層

[ref=448775]orange[/ref]  在 2005-12-20 17:53 發表:

人員感受

若如此,前線人員應該對高層不滿才是.
然而根據2005.12.24新聞,警方工會人士批評的,
是陳主教,而非處長.