hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 養 金魚 問題
開啟左側

養 金魚 問題

1005 發表於 2005-12-21 17:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我自己屋企有一缸金魚
呢一缸魚已經養左三個月架喇
養魚就養左差唔多十年

因為個缸好污糟
所以我就換水洗缸啦
但唔知點解
我換完缸水之後
我發覺缸內 0個十一條魚開始變得呆滯
唔多願郁喎
到四個鐘頭後
我發覺佢地 0既魚鰭開始有異樣
望下少咁忽,望下又少咁忽
心知不妙
即時玩隔離喇
我知道唔會係自相殘殺
因為之前呢缸魚未見過呢個情況0既

對上一批魚(七條)
亦因上述類似情況而於三日內死晒

唔知各位有否有呢個遭遇?
有乜方法可以解決呢?
現時情況都幾危急
越黎越嚴重喇
謝謝解答
快樂有時,唯有Timely
AKMAN 發表於 2005-12-22 01:25 | 顯示全部樓層
換水洗缸~有無留舊水!
用左乜野洗缸?
新水有無除氯氣、對返水溫、有無做養水加溫!
買支TDC殺箘‧或買黃粉來醫住先!
 樓主| 1005 發表於 2005-12-22 09:02 | 顯示全部樓層
[ref=450033]AKMAN[/ref]  在 2005-12-22 01:25 AM 發表:

換水洗缸~有無留舊水!
用左乜野洗缸?
新水有無除氯氣、對返水溫、有無做養水加溫!
買支TDC殺箘‧或買黃粉來醫住先!

舊水?
我留左少少啦
不過洗完缸就無搞咁多野呀
因為以往換水之後都無做過呢D野
做完之後都無問題嘛
所以咪無搞到囉
快樂有時,唯有Timely
AKMAN 發表於 2005-12-22 11:49 | 顯示全部樓層

[ref=450124]1005[/ref]  在 2005-12-22 09:02 AM 發表:

舊水?
我留左少少啦--->甘!!咪出事囉!#
不過洗完缸就無搞咁多野呀-->有菌架!#
因為以往換水之後都無做過呢D野
做完之後都無問題嘛-->無徐氯氣米殺魚囉!魚身面滑滑地層野被水喉水洗左‧魚身就出血啦!水溫又突然下降更係傻下傻下啦!#
所以咪無搞到囉

買支TDC先啦!