hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 拍拖三月就結婚,容易離婚嗎?
開啟左側

拍拖三月就結婚,容易離婚嗎?

U-157星之Kelvin 發表於 2005-12-30 21:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

半年前,親友A的兒子和親友B的女兒拍拖,當三個月後他們話想結婚,於是
去註冊及辦其他手續,在婚宴時雙方表現恩愛,好像一段美好姻緣,但過了
兩星期,就出現了問題:

原因係男方不滿女方不做家務,又不工作,並鬧她有抑鬱症,而女方則不滿
男方不了解她雙方家人又意見多多,男家話女家生個女係呃人錢,女家又
話男家打自己媳婦

昨日女家竟然提出,「攪到咁離婚好過」,男家則話,「好,最好一拍兩散,
離婚時請賠錢」

原本這事情與我無關,不過兩位是我家母所介紹,結果雙方家人不斷打電話
到我家指摘對方不是,每天平均有三小時嘈這問題,聽到都覺得煩

究竟拍拖三月就結婚,是否很荒謬?
究竟三個月,能否看到能否結合?
究竟三個月,能否讓雙方家人互相了解?
離婚是否最好的解決方法?

希望各板友能夠解答
Ketsu 發表於 2005-12-30 21:50 | 顯示全部樓層
呢樣野好難講
有d 人拍左十幾年拖結婚
都可以結左幾個月就離婚

或者可以咁講
有d 情侶可能只適合做情侶
而唔適合做夫妻啦

但唔好忘記
以前既年代就興盲婚啞嫁
雙方唔好話未拍過拖
就連見都未見過面就結婚
但亦可以好恩愛
仲兒孫滿堂添

所以照計拍幾耐拖
對容唔容易離婚都冇乜直接關係
simon12 發表於 2005-12-30 21:58 | 顯示全部樓層
原帖由 U-157星之Kelvin 於 2005-12-30 21:42 發表
半年前,親友A的兒子和親友B的女兒拍拖,當三個月後他們話想結婚,於是
去註冊及辦其他手續,在婚宴時雙方表現恩愛,好像一段美好姻緣,但過了
兩星期,就出現了問題:

原因係男方不滿女方不做家務,又不工作,並鬧她有 ...

我想知道男女雙方的年紀有幾大?
GK9398 發表於 2005-12-30 22:17 | 顯示全部樓層

我現在公司有兩個同事都係拍拖三四個月就結婚:
1.識左十幾年,拍拖四個月,結婚十三年
2.識左3年,拍拖3個月,結婚七年
Wattyung 發表於 2005-12-31 14:24 | 顯示全部樓層
小弟跟太太由認識到註冊都唔夠半年(差兩日才夠半年)。

現已結婚4年多,小寶寶都歲幾了。間中嘈就硬有啦,睇雙
方有無人肯認衰。

嘈嘈又一年:
s3n370 發表於 2005-12-31 14:45 | 顯示全部樓層
原帖由 Wattyung 於 2005-12-31 14:24 發表
小弟跟太太由認識到註冊都唔夠半年(差兩日才夠半年)。

現已結婚4年多,小寶寶都歲幾了。間中嘈就硬有啦,睇雙
方有無人肯認衰。

嘈嘈又一年:

剩係安排結婚咁多樣野都要一年半載去準備。
師兄可以半年內由相識去到結婚,小弟實在萬分敬佩兼且羨慕。

師兄可唔可以分享下點樣可以在咁短時間內安排好哂結婚酒等等咁多樣野?
等小弟可以偷下師:

p.s. 祝師兄白頭到老,永結同心
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
Wattyung 發表於 2005-12-31 16:21 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n370 於 2005-12-31 14:45 發表

剩係安排結婚咁多樣野都要一年半載去準備。
師兄可以半年內由相識去到結婚,小弟實在萬分敬佩兼且羨慕。

師兄可唔可以分享下點樣可以在咁短時間內安排好哂結婚酒等等咁多樣野?
等小弟可以偷下師: ...

其實我係1月與她相識,月中開始拍拖,7月註冊,12月酒,
當年完酒31/12上機去旅行,除夕夜身在外地。

兩個人一齊搞,好多'口野'都好快搞掂。最緊要係溝通及忍讓。
講個秘密過你聽,當時女家有些要求男家覺得咁咁咁,相反,
男家有些要求女家又覺得咁咁咁,你話有乜辦法,當然係....
自己兩個攪掂佢:,方便又唔煩。

師兄如果你正安排攪結婚D'口野'而又有問題可隨時iMsg我,幫
到你我一定幫。

virus 發表於 2006-1-1 18:54 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
simon12 發表於 2006-1-3 17:35 | 顯示全部樓層
原帖由 Wattyung 於 2005-12-31 16:21 發表

其實我係1月與她相識,月中開始拍拖,7月註冊,12月酒,
當年完酒31/12上機去旅行,除夕夜身在外地。

兩個人一齊搞,好多'口野'都好快搞掂。最緊要係溝通及忍讓。
講個秘密過你聽,當時女家有些要求 ...

我想知道你們這對夫妻是如何認識?朋友、親人介紹?
Wattyung 發表於 2006-1-3 23:37 | 顯示全部樓層

原帖由 simon12 於 2006-1-3 17:35 發表

我想知道你們這對夫妻是如何認識?朋友、親人介紹?

朋友介紹