hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) M706 又一城<-->九龍站
開啟左側

M706 又一城<-->九龍站

FY714 發表於 2010-7-1 18:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

往九龍站:

1. 又一城總站
2. 香港生產力促進局
3. 又一村花園
4. 雀橋街
5. 花墟公園
6. 勵德街
7. 協和小學
8. 伊利沙伯中學
9. 工業貿易署大樓
10. 旺角街市
11. 銘基書院
12. 奧海城第 2 期 / 海富苑
13. 九龍站總站 / 富榮花園
14. 渡船角(西)
15. 九龍站總站

往又一城:

1. 九龍站總站
2. 中匯街 / 渡船角(西)
3. 奧運站 / 富榮花園
4. 富貴街 / 柏景灣
5. 新九龍廣場 / 銘基書院
6.
廣東道 / 快富街
7. 港九潮州公學
8. 伊利沙伯中學
9. 太子站
10. 警察體育遊樂會
11. 丹桂路
12. 海棠路
13. 又一居
14. 又一城總站

青色-現時建議途經之車站
咖啡色-海泓道(延長段)通車後途經之車站

班次:

又一城開
05:30-07:00 12-16
07:00-10:15  7-10
10:15-14:50 11-15
14:50-17:45 10-13
17:45-20:00  8-10
20:00-23:45 14-16

九龍站開
06:15-07:30 14-16
07:30-10:45  8-12
10:45-15:20 11-15
15:20-17:20 10-14
17:20-20:30  7-10
20:30-00:15 13-15

全程收費:HKD$5.00

評分

參與人數 4aPower -10 收起 理由
ASV63 -2 原因?
天空之神 -3 沒有原因 , 動機及不切實際的建議 ...
dongfeng -3 欠建議原因。
KC3555 -2 翻炒,加上唔寫原因。你都唔只一次係度提供建 ...

查看全部評分

天空之神 發表於 2010-7-1 20:06 | 顯示全部樓層
原因係咩?
除左同 74 / 地鐵東涌線有番咁多重疊仲有咩用 ?
.
KC3555 發表於 2010-7-1 23:34 | 顯示全部樓層
原帖由 天空之神 於 2010-7-1 20:06 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
原因係咩?

上年佢提過條M2,今次提條M706幾乎無分別。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
 樓主| FY714 發表於 2010-7-2 11:59 | 顯示全部樓層

原帖由 天空之神 於 2010-7-1 20:06 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
原因係咩?

中九龍基本上沒有車前往奧海城,九龍站等地區。如果他們要前往該地區,便需要乘搭車資昂貴的72X巴士路線,或乘搭迂迴曲折的港鐵,十分麻煩。本人則建議增設一條路線來往兩地,方便市民。
 樓主| FY714 發表於 2010-7-2 12:10 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2010-7-1 23:34 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

上年佢提過條M2,今次提條M706幾乎無分別

本人建議的M2線是途經窩打老道及彌敦道前往九龍站,不經旺角及奧運站地區,由九巴營運。

而M706則途經旺角及奧運站地區前往九龍站,不經油麻地及佐敦,由新巴營運。而且該線是由奧運站地區途經連翔道前往九龍站,只需大約七分鐘便可以由奧運站地區前往九龍站,比同區路線快捷。

請閣下檢查視力,再作出回應。

評分

參與人數 1aPower -2 收起 理由
天空之神 -2 發文態度差劣

查看全部評分

tfzoofsss 發表於 2010-7-2 12:23 | 顯示全部樓層
原帖由 FY714 於 2010-7-2 12:10 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

本人建議的M2線是途經窩打老道及彌敦道前往九龍站,不經旺角及奧運站地區,由九巴營運。

而M706則途經旺角及奧運站地區前往九龍站,不經油麻地及佐敦,由新巴營運。而且該線是由奧運站地區途經連翔道前往九龍站,只需大約七 ...

新巴有九龍專營權嗎?
 樓主| FY714 發表於 2010-7-2 12:27 | 顯示全部樓層

原帖由 tfzoofsss 於 2010-7-2 12:23 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

新巴有九龍專營權嗎?

新巴擁有西九龍新填海區專營權。本人現只建議由新巴營運。
兜子 發表於 2010-7-2 12:50 | 顯示全部樓層
原帖由 FY714 於 2010-7-2 12:10 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

請閣下檢查視力,再作出回應。

禮貌D啦師兄。

奧運站去九龍站有幾多人? 真係肯定東涌線裝唔哂?
7分鐘,我比多3,4分鐘出黎去等MTR好過啦。

要開條M706,倒不如拉條203/208去搞?
開條小巴線都嫌多餘

同埋,要平行兩步都有10號搭喇,要快搭GMB 74又得..
駛乜搭你條班次差唔多既車?
 樓主| FY714 發表於 2010-7-3 00:10 | 顯示全部樓層
原帖由 兜子 於 2010-7-2 12:50 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

禮貌D啦師兄。

奧運站去九龍站有幾多人? 真係肯定東涌線裝唔哂?
7分鐘,我比多3,4分鐘出黎去等MTR好過啦。

要開條M706,倒不如拉條203/208去搞?
開條小巴線都嫌多餘

同埋,要平行兩步都有10號搭喇,要快搭GMB 74又得. ...

由中九龍(即九龍塘等地方)缺少前往西九龍的交通,需要增設一條行車路線。如乘搭地鐵,車程迂迴,需時久,建議增設本線。本線主要客源是由中九龍前往新西九之乘客。203號線不能繞經奧運站地區及九龍站,否則車程則需時兩小時。由九龍塘鐵路站步行前往九龍塘會需要約十五至二十分鐘,路程長。在大熱天時下更不能接受。
兜子 發表於 2010-7-3 02:37 | 顯示全部樓層

原帖由 FY714 於 2010-7-3 12:10 AM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

由中九龍(即九龍塘等地方)缺少前往西九龍的交通,需要增設一條行車路線。如乘搭地鐵,車程迂迴,需時久,建議增設本線。本線主要客源是由中九龍前往新西九之乘客。203號線不能繞經奧運站地區及九龍站,否則車程則需時兩小時 ...

車程長短問題,唔可以變雙向總站咩?
將208做廣播道 <-> 奧運鐵路站咪得囉..
鍾意既,循環運作又得..環掂RDP都有諗過郁佢架喇,
真係有需求都唔駛浪費哂資源去做一條小巴都夠載既巴士線.