hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) ASB 7月15發售
開啟左側

ASB 7月15發售

blueblue 發表於 2010-7-16 14:11 | 顯示全部樓層

原帖由 ctb234 於 2010-7-16 11:07 發表

正是旗艦店.
我係晚上7點左右去揀車,果架車係紙箱攞出黎仲有雪梨紙包住.
由於我無留意證書編號,所以唔肯定係咪你講果架車.

看來今次銷量嘛嘛
無計, 同一架車出兩架唔同路線牌都得
太濫兼qc唔得, 邊個會買丫
中華民國.精彩一百
LX332 發表於 2010-7-16 14:51 | 顯示全部樓層
原帖由 blueblue 於 2010-7-16 14:11 發表

看來今次銷量嘛嘛

我琴日去 始創80n,見到有人揀緊車(ASB)買陣,攞住部車用電話同人講,
聽到佢話"我見過之中,都算係差,我相信佢係講緊D車....
架上我見到枱上面開左好多部車出黎..有人睇完唔買...
我諗D車真係嘛嘛

不過最嬲都係見到居言拍賣網,,見到有D人攞呢批車炒...
仲要放到$3XX....真係.....唔知講咩好
唔通大家覺得呢批車,值得攞去炒?

我不好愛 發表於 2010-7-16 15:50 | 顯示全部樓層
其實小弟睇極呢款 SCANIA 單層巴士模型, 都感受唔到有 "模型" 既味道, 留返彈藥買舊車好過了...
至於鐵車推出既新巴模, 會有兩條路線選擇, 呢個 idea 係唔錯.....

不過佢又慳皮喎, 有兩條路線, 但都係同一部車, 咁我買兩部一樣既車做咩.....
最成功既策略係  =>  一部車出一款路線, 即係兩條路線就應該係兩部車.... 咁小弟相信應該會多d 人買...

成功既例子有 : 膠車既 ES龍, 3N .....
所以好希望o黎緊會推出既 AL 第二版, 係兩部 AL, 並不是一部車兩條路線...... (唔好意思, 小弟離題了)

至於有網友問各位, 呢部 ASB 值唔值得炒作, 小弟覺得果班盲目炒家都唔識欣賞邊D 巴士模型先係 "好野" 既話...
就由佢地 " 坐下艇 " 先啦.....!!!
da93 發表於 2010-7-16 18:20 | 顯示全部樓層

原帖由 blueblue 於 2010-7-16 14:11 發表

看來今次銷量嘛嘛

我只係覺得,
老九咁出車法,
好有當年ABC既影子~
DP5001 發表於 2010-7-16 21:03 | 顯示全部樓層

SEATING CAPACITY 座位

今天我在藍田買了「又一村」
回家發現我的模型的乘客限額中的「SEATING CAPACITY 座位」少了「座」字,
無端端有個窿咁!

唔知其他網友的有冇類似情況呢?

原來車頭路線牌是張貼紙來的!

原帖由 AD153-GJ3303 於 2010-7-15 16:04 發表
不錯

對於我來說車頭膠水迹同少少花無咩所謂
okt05120 發表於 2010-7-18 18:15 | 顯示全部樓層
今日朗豪80rn拎貨,7選一,QC還可以,不過車頭花左。

我覺得架車OK。
da54 發表於 2010-7-18 23:07 | 顯示全部樓層

我覺得係非常差,我 15/7 係 CS 揀左七、八架先勉強有一架花痕或者膠水跡少 d,咁就買左啦。

點知返黎見到樓上有苦主話成塊野甩左,我就即刻再 check check 部車。點知真係睇漏眼,
原來塊大銀幕都甩甩地!結果平生第一次要拎部模型去換!結果又睇多十架先換到一架!
前後睇左十幾架!(當然可能有部分係重覆)

好彩就係無乜人買先換到。如果有得選擇退錢我應該會拎返現金.....

P.S. 唯一安慰就係換模型令我意外地見證 DA66 @ H2....
tommychow0811 發表於 2010-7-19 10:07 | 顯示全部樓層
原帖由 EY8244 於 2010-7-15 15:53 發表
頭先在馬鞍山m08揀在兩部,又一村及尖沙咀各一,發覺部模型比m08 website show 出唻較好.
相:

http://lh3.ggpht.com/_pOrM ...

琴日去馬鞍山Walk-in買尖沙咀,結果足足開左十一先選到一架QC ok ,同時發現佢show display 果架係最靚 激死
PG3411 發表於 2010-7-19 22:38 | 顯示全部樓層
自家攝...