hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 東鐵線繁時分三種車行
開啟左側

東鐵線繁時分三種車行

SunnyJacky9094 發表於 2010-7-13 12:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

事關小弟眼見搭火車, 有D站都比較少人上落, 所以有咁嘅念頭, 繁忙時間分三種路線行 :

1. 唔變, 照舊站站停, 分落馬洲/羅湖總站
2. 紅磡開--九龍塘---大圍(方便馬鐵)---沙田---大埔墟---上水---羅湖/落馬洲
3. 旺角東開---九龍塘---大圍---火炭---大學---太和---粉嶺---上水---羅湖/落馬洲

歡迎討論

評分

參與人數 1aPower -1 收起 理由
KC3555 -1 見2#

查看全部評分

700萬人裏, 我選擇了你。
KC3555 發表於 2010-7-13 13:03 | 顯示全部樓層
原帖由 SunnyJacky9094 於 2010-7-13 12:48 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
事關小弟眼見搭火車, 有D站都比較少人上落, 所以有咁嘅念頭, 繁忙時間分三種路線行 :

1. 唔變, 照舊站站停, 分落馬洲/羅湖總站
2. 紅磡開--九龍塘---大圍(方便馬鐵)---沙田---大埔墟---上水---羅湖/落馬洲
3. 旺角 ...

完全不切實際的建議,乘客上車如何識別邊部車停邊一個站?
另外只有沙田,火炭及大埔墟設分島月台,讓直通車扒頭,如果照呢種方式服務,頂盡都唔會快好多。
更有可能讓原先的乘客造成延誤,因為一些班次可能要滯留月台讓另一班車離開。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
SSBT 發表於 2010-7-13 22:32 | 顯示全部樓層
旺角去沙田點算?
大埔去粉嶺呢?

其實而家東鐵除左大學、火炭比較少人上落之外,
個個站都有好多人上落

加上你哩個建議都唔係快好多,
我由紅磡去上水咪一樣要停咁多個站..
要快既不如整條快線,
紅磡開, 停旺角、九龍塘, 之後直入粉嶺、上水 ...

不過而家東鐵都冇第三條軌可以扒頭,
有咩用丫..
不過 Cancel 左下午七點果班南行直通車都好囉..
=0=
天空之神 發表於 2010-7-14 00:09 | 顯示全部樓層

其實京急 , 京成做緊既野都一樣
雙複線路段唔多 , 係靠渡線避車
人地 京急/京成快特 , Skyliner 一樣做到又快又齊 dia

不過問題係....香港東鐵線有幾樣配套需要攪左先可以玩優等車
例如一腳伸走直通車 , 改信號 , 改車等等

以現時情況而言 , 玩優等車唔係唔得 , 不過希望波口可以清快 d 囉
玩全日既急行飛幾個站絕對可行 , 不過都係一句 : 請先處理直通車阻路問題

.
 樓主| SunnyJacky9094 發表於 2010-7-14 19:51 | 顯示全部樓層

回復 2#, 3# 的帖子

落馬洲支線開通之時, 咪又係遇上呢個問題...更何況呢個方案只係繁時用, 我唔相信會造成大批乘客上錯車lor...
旺角去沙田點算? 因此我保留左站站停嘅方案, 我絕對可以講呢個唔係不切實際, 需知繁時好多車響九龍塘大圍已經爆棚, 咁做大可以疏導旅客
700萬人裏, 我選擇了你。
天空之神 發表於 2010-7-14 21:17 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

其實 , 東鐵既 渡線如果波口轉快 d 唔使等成分鐘已經好好用
以下係一個例子 :

普通 : 九龍(紅磡/旺角/九龍塘) <> 大圍/沙田/火炭(部分大學/大埔墟)
急行 : 九龍(紅磡/旺角/九龍塘) <> 大圍/(經馬場不停/停車)/大埔墟/太和/粉嶺/上水/落馬洲或羅湖
優等(直通車) : 九龍紅磡 <> 馬場不停站 <> 羅湖

最大問題變左大學疏車 , 大埔墟站既壓力都唔細

當然 , 以香港人既生活方式 , 絕對難以一時間接受 多種運行方式
.
KC3555 發表於 2010-7-14 23:40 | 顯示全部樓層

原帖由 SunnyJacky9094 於 2010-7-14 19:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
落馬洲支線開通之時, 咪又係遇上呢個問題...更何況呢個方案只係繁時用, 我唔相信會造成大批乘客上錯車lor...
旺角去沙田點算? 因此我保留左站站停嘅方案, 我絕對可以講呢個唔係不切實際, 需知繁時好多車響九龍塘大圍 ...

你都識講繁時使用,咁你有無諗過個月台塞大量乘客,約兩分至三分鐘一班車,走一班車,繁忙的月台已經水洩不通,
好似粉嶺呢類比較多乘客上車的車站,繁忙時間來個五分鐘一班,唔敢想像月台的擠逼程度。
仲要個個月台話俾你知呢班係乜線,停站方法已經複雜。
又唔係個個車站有Bypass,比如前車要停大學站,後車唔埋站咪一樣要跟住停,然後又要遷就訊號,
間唔中又要遷就直通車,擾民(有乘客要等多幾分鐘)之餘,行車時間也不見得快左。

仲有,落馬洲及羅湖的分流,影響只係一個站,將軍澳同康城,影響都只係一個站,用一個站去分流。
但你影響係,平時一程過的乘客,現在突然話去唔到邊個站,有很大機會突然有人中途落車轉搭下一班列車,
有人班次等耐左之餘,無故增加了月台乘客流量,對鐵路營運又唔會快,係一個面面都輸的無聊計劃。
你淨係諗九龍塘同大圍,忽略了全線的影響。哈,如果我係大圍上車去紅磡,如果上錯去旺角東車,又要逼我去九龍塘轉。
我由九龍塘去沙田,但我發覺佢唔停沙田直去火炭,我咪又係要係大圍轉車?

KC3555 發表於 2010-7-14 23:51 | 顯示全部樓層
原帖由 天空之神 於 2010-7-14 21:17 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實 , 東鐵既 渡線如果波口轉快 d 唔使等成分鐘已經好好用
以下係一個例子 :

普通 : 九龍(紅磡/旺角/九龍塘)  大圍/沙田/火炭(部分大學/大埔墟)
急行 : 九龍(紅磡/旺角/九龍塘)  大圍/(經馬場不停/停車)/大埔墟/太 ...

呢個唔係新野接受唔接受到嘅問題,而係由於路面及資源所限,營運效益,
乘客感受的問題,假如香港的鐵路系統可以有東京JR咁樣設計,
信號系統,渡線,側軌,月台闊度可以的話,就算係樓主咁樣行法可以人見人愛,
但係客觀環境,係做唔到就係做唔到。
s3n370 發表於 2010-7-15 00:28 | 顯示全部樓層
小弟不清楚日本方面鐵路班次及線路係點.

但以東鐵線繁時的班次, 以及現時的軌道配置, 夾硬整特快班次, 雖然部份乘客的車程會快佐.
代價係整體的運量會下跌, 因為列車0係部份車站/路段需停車去就其他速度的列車, 又或者要減班去配合. 後果係大站同列車的擠迫情況更嚴重.

要整快車又唔想對整體運載量有太大負面影響, 一係好似直通車咁一個鐘先一班不停站列車,
一係要站站都要整爬頭線先得(至少像東涌線 / 機場快線咁).

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
edylau 發表於 2010-7-15 22:01 | 顯示全部樓層

好遺憾, 當年東鐵電氣化時, 沒有鋪設第三, 甚至第四線, 港英只將長途, 近郊型的九廣鐵路通勤化(即地鐵化), 車站愈加愈多, 結果不論東鐵和直通車, 都被舊線及分站困死.

在深圳河對岸, 九廣鐵路的廣深段, 雖比香港段遲十多年才電氣化, 但在近10年間, 迅速增加第三及第四線, 更提速至最高時速200公里(石龍至廣州東段). 香港段真是相形見絀, 近年引入SP1900後, 更悄悄減速至105-110km, 比東涌線及機場快綫更慢.

現今新界發展成熟, 想增建第三線已好困難, 遑論第四線.

這亦解釋了, 香港一定要起高鐵, 和內地高鐵網接軌, 讓雞肋般的廣九直通車能功成身退.