hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議118不經北角&開辨106A(最后更新:2010-07-18) ...
開啟左側

建議118不經北角&開辨106A(最后更新:2010-07-18)

cake 發表於 2010-7-15 10:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

綠字:原本的方案              藍字:看完#1-6建議後的修改方案     紫字:看完#1-16建議後的修改方案

---------------------------------------------------------------------

1:118往小西灣方向不經電氣道、渣華道,直上東廊,收$10.5

2:開辨106A

黃大仙<一>小西灣(藍灣半島)

往黃大仙方向:
1.小西灣 (藍灣半島)
2.富怡花園, 富怡道
3.曉翠苑, 小西灣道
4.富城閣, 柴灣道
5.翠灣邨, 永泰道
6.香港專業教育學院 (柴灣分校), 順泰道
7.杏花邨
8.杏花新城 (西翼), 盛泰道
-東區走廊-
9.雅蓮閣, 太古灣道
10.高山臺, 太古城道
11.太古城中心, 太古城道
-紅磡海底隧道-

九龍路線跟106

往小西灣方向:

九龍路線跟106
港島跟現時的118

102/112(往港島方向)可免費轉乘106A

----------------------------------------------------------------------

1:118往小西灣方向不經電氣道、渣華道,直上東廊,收費不變

往黃大仙方向:
2.富怡花園, 富怡道
3.曉翠苑, 小西灣道
4.富城閣, 柴灣道
5.翠灣邨, 永泰道
7.杏花邨
-東區走廊-
-紅磡海底隧道-
九龍路線跟106

往小西灣方向:

九龍路線跟106
港島跟現時的118

102/112/118《》106A/106 (免費轉乘)(紅隧口)

相關改變:106往小西灣方向,過隧道後上東廊,在北角下橋,路線跟A12。(就是叫炮台山的人搭106A!)

班次:15分一班,繁忙時間10分一班

------------------------------

1:118往小西灣方向不經電氣道、渣華道,直上東廊,收費不變

往黃大仙方向:
2.富怡花園, 富怡道
3.曉翠苑, 小西灣道
4.富城閣, 柴灣道
5.翠灣邨, 永泰道
7.杏花邨
-東區走廊-
9.雅蓮閣, 太古灣道

10.康怡廣場 (南), 康山道
11.寶峰園, 英皇道
12.新威園, 英皇道
13.太古坊, 英皇道
14.民新街, 英皇道
15.健康村, 英皇道
-東區走廊-
-紅磡海底隧道-

九龍路線跟106

往小西灣方向:

九龍路線跟106
港島跟現時的118在北角上東廊,再繞經太古城(太古城共1站(高山臺, 太古城道  )),上東廊,再跟118走。

102/112可免費轉乘106A/106

相關改變:106往小西灣方向,過隧道後上東廊,在北角下橋,沿着英皇道 ,筲箕灣道 走,轉入阿公岩道(跟85
),上東廊後路線跟118P。

106往黃大仙方向,改成

原有路線
海晏街, 筲箕灣道
西灣河文娛中心, 筲箕灣道
太古城中心, 太古城道
-東區走廊-
健威花園, 英皇道
新都城大廈, 英皇道
長康街, 英皇道
原有路線

106A班次:15分一班,繁忙時間10分一班
106班次:20分一班,繁忙時間10分一班

評分

參與人數 3aPower -2 收起 理由
cky + 2 建議有可取之處不應抹殺
FBI2 -3 建議雖帶來一點方便,卻嚴重影響原有乘客 ...
eric278 -1 原因見#2

查看全部評分

JX9097 發表於 2010-7-15 10:59 | 顯示全部樓層
太古城未必接受多一條線兜入去
不如飛埋太古城,直去紅隧好過

106A開辦之後,106使唔使執執佢呢?
冇可能完全唔執106就開106A ga wo
eric278 發表於 2010-7-15 11:20 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

一直都有人要求118來回程不停北角
本身加價$9.80 -> $10.50已經有機會被區議會反對
問題是樓主沒有交代$9.30分段會否因118轉特快而取消
若果真的取消, $9.30->$10.50 (加價達13%), 反對聲音會更大

更甚的是會令118P及N118會一併加價
(118P本身依118收費, 而N118收費$13.40是根據現時隧巴收費$9.30/$9.80而設定
從未有通宵隧巴線依特快過海線收費$10.50作基礎, 若依通宵線為常規線加50%計算,
通宵線預計會達$15.80, 比現時$13.40加價達17%)

還看香港公交
Ms.Potato 發表於 2010-7-15 12:43 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2010-7-15 11:20 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
一直都有人要求118來回程不停北角
本身加價$9.80 -> $10.50已經有機會被區議會反對
問題是樓主沒有交代$9.30分段會否因118轉特快而取消
若果真的取消, $9.30->$10.50 (加價達13%), 反對聲音會更大

更甚的是會令118P ...

講真,區議會對任何建議都反對架啦,呢個就一定預咗,但係咁,如果加價可以快咗,我覺得啲市民都會接受,有邊個唔想車程快?最重要嘅係,118個問題唔係重於價錢,係重於有無替代服務,最後,根本巴士公司可以唔加價,所以118加價呢個問題唔需要大為討論。
eric278 發表於 2010-7-15 12:50 | 顯示全部樓層
原帖由 Ms.Potato 於 2010-7-15 12:43 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

講真,區議會對任何建議都反對架啦,呢個就一定預咗,但係咁,如果加價可以快咗,我覺得啲市民都會接受,有邊個唔想車程快?最重要嘅係,118個問題唔係重於價錢,係重於有無替代服務,最後,根本巴士公司可以唔加價,所以118加價呢個問題唔 ...

雖然巴士公司可以不加票價,
不過由於樓主建議會令118的路線性質有變,
根據《公共巴士服務條例》,屆時118需要列入特快過海路線,
並收取規定的收費水平 ($10.50)。

評分

參與人數 1aPower -1 收起 理由
KC3555 -1 唔睇清楚自己引的文章,亂扣帽子。 ...

查看全部評分

還看香港公交
JX9097 發表於 2010-7-15 13:19 | 顯示全部樓層
收費水平唔係只係一個參考
最終決定權都係喺巴士公司身上咩?
若果唔係的話,市民一定會鬧政府
(假設巴士公司肯唔加價)

代替品嗰度可唔可以整轉乘
搭118可以免費轉乘110
(新城一家親,應該易話為)
110改番入去渣華道
eric278 發表於 2010-7-15 14:07 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2010-7-15 13:19 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
收費水平唔係只係一個參考
最終決定權都係喺巴士公司身上咩?
若果唔係的話,市民一定會鬧政府
(假設巴士公司肯唔加價)

這個涉及「最高准許收費」的定義,是特首會同行政會議批准每間巴士公司每一條路線的最高收費水平
可參考以下B2版貼文:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=177215&highlight=
還看香港公交
流星☆雨 發表於 2010-7-15 14:43 | 顯示全部樓層
既然只有一個方向係特快就可以唔加價
如果將106小西灣方向抬上東廊又得唔得呢?
 樓主| cake 發表於 2010-7-15 15:02 | 顯示全部樓層
原帖由 流星☆雨 於 2010-7-15 14:43 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
既然只有一個方向係特快就可以唔加價
如果將106小西灣方向抬上東廊又得唔得呢?

不能,
土瓜灣道/馬頭圍道(南)<——>東區 只有106
你這樣不就令 土瓜灣道/馬頭圍道(南) <——>炮台山/北角/鰂魚涌/太古/西灣河/筲箕灣  的人要轉車了嗎?

相反,
旺角/深水土步<——>東區 有102/112/118
你動一點應該没關係的.

KC3555 發表於 2010-7-15 15:28 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2010-7-15 14:07 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

這個涉及「最高准許收費」的定義,是特首會同行政會議批准每間巴士公司每一條路線的最高收費水平
可參考以下B2版貼文:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=177215&highlight= ...

跟你引文的以下連結一看,收費表的空調過海路線係無分特快定係非特快路線喎,
證明左改行東廊特快要加價論並不成立。
以後自己睇清楚引文裡面的內容先好做判斷,自恃聰明必收敗壞。

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....