hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 690A 翠林 ---> 中環(港澳碼頭)
開啟左側

690A 翠林 ---> 中環(港澳碼頭)

volvo_chan 發表於 2010-7-26 22:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

見有板友建議類似路線,其實我以前都有諗過一條近似路線,給大家評價,請狠批!

為方便早上翠林邨, 康盛花園, 馬游塘, 寶達一帶遠離港鐵站地區之居民能夠更快捷到達港島區,建議開辦690A,平日單向開出兩班,
由翠林開出經寶琳北路和寶達後直達北角。此線令寶達居民得到直達特快往港島的巴士服務,相信可以吸引往沿線需要往上環上班之居民
及寶達部份601的乘客(此線不停金鐘)。此線建議九巴及城巴合營,各派出一架巴士行走。

690A:翠林 ---> 中環(港澳碼頭)

星期一至星期六 :
翠林開:
0735, 0755

星期日及公眾假期暫停服務

全程空調巴士收費:$13.4
分段收費:
寶琳路(寶達)往中環(港澳碼頭):$9.8
過海底隧道後往中環(港澳碼頭):$5.7

翠琳路>寶琳北路>寶琳路>秀茂坪道>將軍澳道>鯉魚門道>藍田地鐵站巴士總站>鯉魚門道>東區海底隧道>東區走廊>
民康街>英皇道>清風街天橋>維園道>內告士打道>夏愨道>干諾道中>港澳碼頭通道>港澳碼頭巴士總站。

建議派車:0735班次由九巴負責派車,0755班次由城巴派車。

歡迎意見及討論
至于你信不信,我反正信了
GA6072 發表於 2010-7-26 23:27 | 顯示全部樓層
有九巴負責派車
690A就好難同正線反方向出九龍....

至於點解,可以話無咁user-friendly....
JX9097 發表於 2010-7-26 23:50 | 顯示全部樓層
唔係唔支持呢個建議
之但係同690相反方向就已經預咗條線唔多人搭
(始終落山方向有690同690P揀)
touchwood走咗班車就真係...
~誰@359~ 發表於 2010-7-27 00:34 | 顯示全部樓層

想同方向姐,康盛開,用翠林路走啦
翠林路擺站可能仲會比出面大路個站更加吸引乘客…
字大只顯得人自大
JX9097 發表於 2010-7-27 09:45 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2010-7-27 00:34 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
想同方向姐,康盛開,用翠林路走啦
翠林路擺站可能仲會比出面大路個站更加吸引乘客…

翠林路上山都唔錯~
不過放站位就真係頭痕
若果放總站(翠林),又好似唔夠位
若果放小學附近,會唔會唔夠吸引力?
(始終大路有緣緣不絕嘅690/690P)
~誰@359~ 發表於 2010-7-27 12:43 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-7-27 09:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

翠林路上山都唔錯~
不過放站位就真係頭痕
若果放總站(翠林),又好似唔夠位
若果放小學附近,會唔會唔夠吸引力?
(始終大路有緣緣不絕嘅690/690P)

可唔可以鏟左總站出面塊草皮加站位?
又或者,一班半班車,霸左17個站頭又得唔得
字大只顯得人自大
3ASV174 發表於 2010-7-27 13:10 | 顯示全部樓層

690/690P 唔係密,
早上又基本上得熟客,
班客根本全部都係較岩時間先落樓等車,
日日搭同一班,
而唔係見車就上。

所以就算車站同 690/690P 唔同都無問題。
lsc04d11 發表於 2010-7-27 14:11 | 顯示全部樓層
又話寶達後直達北角..點解又要入「藍田地鐵站巴士總站」,是copy其他地方的路線嗎??